25 април, 2024

Последните дни “Мъск” и “Белоградчишките скали” владеят медийното пространство. Мъск ще дойде в България през Април – дали обаче това е така?

След като някои български медии вече се подготвиха за незабравимо посрещане на известния предприемач с концерти, фестивали и червен килим, ние разгледахме новината от самота ѝ начало.

От къде започва всичко?

Преди няколко дни в голямата платформа Twitter бе споделена красива снимка на удивителна гледка – Белоградчишките скали по залез. Снимката е направена от невероятния български фотограф Владислав Терзийски. Красивата фотография била забелязана от милиардера и оприличена с играта Elden Ring в различен пост в световната социална мрежа.

В същото време в някои медии се споменава за изтекла информация от имейли на екипа на Мъск, които са коментирали резервация за ресторант близо до Белоградчик за 23 април 2023 г. Все още обаче тази информация не е потвърдена официално.

Що е то Elden Ring?

Elden Ring e екшън RPG игра, която излезе тази година. Тя е разработена от японското студио From Software и е налична за PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox series X|S и Windows. Играта представлява фантастичен свят, който пренася играчите си а алтернативна вселена на полубогове и магически локации. Преминавайки през разнообразни мисии, героят в играта посещава различни светове и изпълва богатия storyline на играта.

Снимка от играта Elder Ring

Намесата на министъра

Оприличавайки Белоградчишките скали с омагьосания свят, Мъск привлече внимание към България и определено разпали родния интерес към себе си. В Twitter веднага му беше отправена покана за посещение на красивата ни страна от министъра ни на туризма – Илин Димитров. Няколко часа по късно на личния профил на министъра ни бе качен пост, на който пишеше “…, в крайна сметка май ще дойде”. Така слуховете и подозренията за скорошно посещение на ексцентричния милиардер се засилиха, а някои медии дори насрочиха и дата за събитието – 23 Април.

Умел PR или генератор на fake news?

Tака една проста фраза с неясен смисъл, туитната от Мъск, стана причина за огромно количество странни новини в медиите и социалните мрежи, както и повод за гордост на някои министри и на обикновените хора. Новината, че милиардерът е обърнал внимание на снимка от България се разнесе мълниеносно и благодарение на ефекта “развален телефон” мутира във всевъзможни форми създавайки доста публикации. В същото време обаче една кратка справка в търсачките показва, че реално големи световни медии, отразили “новината” липсват. Има публикация със заглавие Ще подпомогне ли Илън Мъск туризва в България? (превод – бел. ред.)

Явно все пак и министър Димитров е усетил напрежението от предстоящото идване на Мъск и по-рано днес уточни като публикува пост във Facebook гласящ, че посещението на милиардера не е нито сигурно, нито окончателно, но ще се радваме да го посрещенем подобаващо ако реши да дойде в красивата ни държава. В поста също се споменава, че все пак Министерството на туризма ще отправи официална покана на един от най-богатите хора в света.

Хората в Белоградчик обаче вече са на върха на щастието и подготвят питки и песни за посрешането на Мъск, както стана ясно днес от репортаж на голяма българска медия. Кметството и гражданите на малкото българско градче дори се готвят да направят няколко ремонта в града, за да може ако все пак влиятелният милиардер реши да дойде, да направим престоя му в България още по-хубав. Кметът на Белоградчик днес сподели, че с министър Димитров ще си партнират за организацията по посрещането на Мъск, ако визита изобщо има.

Едно е ясно някакъв PR – добър/лош се получи. За нас остава да чакаме отговора и да се готвим за всенародна фиеста. Някой ден… 🙂

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR