26 април, 2024

ГИС АЛИАНС отбеляза световния ГИС ден с конференция вчера. Събитието се състоя в хотел Hyatt Regency Sofia и бе открито от арх. Иван Шишков, Министър на регионалното развитие и благоустройство. Той честити празника, като сподели, че ГИС технологиите се използват всекидневно и са изключително важни за развитието на обществото.

Над 140 представители на ГИС обществото в страната проследиха презентациите и демонстрациите. Бяха представени иновативни проекти, реализирани с различни ГИС платформи.

На конференцията участваха представители на академичните институции, в лицето на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и Технически университет-София.

Представителите на бизнеса разказаха как ГИС технологиите се използват в сферата на умните градове и мобилност, как се създават дигитални двойници на територии, каква е ролята на сателитните изображения, тикетинг решения за управление на автопаркове и редица други интересни проекти.

Доц. Д-р Аспарух Камбуров и инж. Александра Тодорова от МГУ показаха как геоинформационните технологии спомогнаха за дигитализацията на Тракийския гробничен комплекс при с. Ивански.

Доц. д-р Стелиян Димитров, Катедра Картография и ГИС към СУ, запозна аудиторията с географска информационна система за създаване на дигитални двойници и ползата за обществото от използването ѝ.

Проф. д. ик.н. Кирил Ангелов, Декан на Факултет за френско обучение по електроинженерство от ТУ-София представи как на практика ГИС технологиите могат да бъдат приложени в образованието в нашата страна, а доц. д-р Румяна Илиева, р-л кат. Мениджмънт и бизнес информационни системи разказа за гъвкавата дигитална трансформация на процеси и услуги. Гл. ас. д-р Димитър Гинчев и ас. инж. Преслав Георгиев от Студентски клуб Космос към кат. Авиационна техника от ТУ-София представиха изключително интересна демонстрация на виртуален летателен симулатор за обучение на пилоти за дронове.

Разнообразните презентации и демонстрации предоставиха възможност на участниците в събитието да видят и сравнят различни ГИС решения, приложими, както в частния сектор, така и в държавни организации.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR