19 април, 2024

Крипто борсата Binance се отказа от предложението за спасяване на FTX в сряда тази седмица, оставяйки известната дигитална фирма с несигурно бъдеще, тъй като е изправена пред недостиг от 8 млрд. долара, според запознати с въпроса.

FTX каза на инвеститорите, че се надява да набере до 4 млрд. долара собствен капитал, за да запълни недостига, заявиха запознати.
Implosion-а на спасителната сделка с Binance натежа на финансовите пазари, които вече бяха разтърсени от несигурността около изхода от междинните избори в САЩ. „В началото надеждата ни беше да можем да подкрепим клиентите на FTX, за да осигурим ликвидност, но проблемите са извън нашия контрол или възможност да помогнем“, се казва в изявление на Binance.

Според източници, FTX са споделили на инвеститорите, че се надяват да съберат до 4 млрд. долара собствен капитал, за да запълни недостига.
Тежестта на спасителната сделка с Binance се отрази на финансовите пазари, които вече бяха разтърсени от несигурността около изхода от междинните избори в САЩ. Nasdaq се понижи с около 2,5 % в сряда, докато Dow Jones Industrial Average и S&P 500 спаднаха с около 2 %.

Биткойнът, най-голямата и най-известна криптовалута, поевтиня с около 16%, с което стойността му падна под 16 000 долара за първи път от ноември 2020 г. насам. Понастоящем тя се е понижила с около 75% спрямо историческия връх, достигнат през ноември 2021 г.

В писмо до своите инвеститори късно в сряда вечер Sequoia заяви, че отписва 150 млн. долара, които един от нейните фондове е инвестирал в FTX, поради „риск за платежоспособността“ на криптокомпанията. „Пълното естество и степента на този риск не са известни в момента“, се казва в писмото. „Въз основа на сегашното ни разбиране, намаляваме инвестицията си до 0 долара.“

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR