20 април, 2024

Технологичният гигант отдавна прави големи, но пресметнати залози, но намаляващите margins оставят по-малко място за експерименти.

Amazon едва ли е единствен сред технологичните гиганти, които затягат коланите си заради световната икономическа криза. Но последният ход се отличава с това, че глобалната компания може би преследва нещо нереалистично.

В четвъртък сутринта Wall Street Journal съобщи, че Amazon е започнал „преглед на разходите“, който се фокусира върху нерентабилните бизнес звена. Сред тях е бизнесът с Alexa, който обхваща новаторската технология на Amazon за гласово разпознаване и безбройните устройства, които я използват. Документите, сочат, че хардуерният бизнес на Amazon, който включва Alexa, реализира оперативни загуби в размер на около 5 млрд. долара годишно.

Свиването на продажбите на дребно на компанията – резултат от двойния натиск на забавящата се икономика се съчетава с прекомерното увеличаване на капацитета за изпълнение на поръчките на компанията, което оказва натиск върху и без това тънките margins на компанията.

Северноамериканският сегмент за търговия на дребно на Amazon, който формира по-голямата част от приходите на компанията, губи пари на оперативна основа през последните три тримесечия и се очаква да приключи годината на червено.

Бизнесът на Amazon с облачни услуги AWS също не осигурява необходимия комфорт, както преди. Растежът в него се забавя както поради нарастващата му тежест (сега AWS е на второ място след Microsoft по годишни приходи сред софтуерните компании), така и поради намаляването на общите разходи на корпоративните ИТ мениджъри, които трябва да следят собствените си сметки. През третото тримесечие приходите на AWS са нараснали с 27% на годишна база – най-бавният темп в историята, а анализаторите очакват бизнесът да приключи тази година с 30% ръст, което е забавяне със 7 пункта спрямо предходната година.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR