27 април, 2024

Две години след пандемията от COVID-19, индустриите са засегнати от недостиг на служители. Много незаети позиции предлагат ниско заплащане, малко предимства и липса на гъвкавост, но разбира се, винаги има и изключения.

Работните места в областта на софтуерното инженерство са доказателство, че въпреки трудния период, има компании, които плащат повече от добре на своите служители.

Със средна основна заплата от почти 117 000 долара на година, невероятни пакети от предимства и за мнозина възможност за дистанционна работа, работните места за софтуерно инженерство са предостатъчно. Но има недостиг, до голяма степен поради липсата на необходимото обучение. Бюрото по трудова статистика прогнозира, че до 2026 г. недостигът на софтуерни инженери в САЩ ще надхвърли 1,2 милиона.

Девет от най-добрите компании, плащащи най-много на софтуерните инженери през 2022 г.

Meta

Meta е най-голямата компания за социални медии в света. С над 2 милиарда активни потребители в множество платформи и повече от 80 офиса по целия свят, не е изненадващо, че са необходими хиляди софтуерни инженери, за да поддържат всичко в състояние.

Подобно на много компании, Meta има многостепенна структура. Софтуерните инженери са класирани от E3 (най-ниското ниво) до E8. Дори инженерите на E3 са много добре платени, започвайки от около 184 000 долара, включително основна заплата, акции и бонуси.

Заплатите нарастват с нивата и след като инженерите са първи, средната им годишна брутна печалба, предимно благодарение на акциите, е 1,270,000 долара. Meta съответства на половината от 401K вноски върху първите 7 процента от основната заплата.

В допълнение към приходите, здравната застраховка е покрита на 100 процента, а семейните планове са силно субсидирани. Освен това служителите получават три безплатни хранения плюс закуски пет дни в седмицата.

Компанията предлага щедър пакет с платен отпуск (PTO) с 21 почивни дни годишно и на всеки пет години служителите получават 30 дни PTO за презареждане. Освен това времето по болест е неограничено и те предлагат четири месеца платен семеен отпуск.

Ако служителите трябва да се грижат за болни членове на семейството, те получават до шест седмици платен семеен отпуск. Докато служителите не трябва да са в офиса, те могат да работят от вкъщи. Родителите, които за първи път има дете, получават бонус за новородени от 4 000 долара, а компанията възстановява до 3 000 долара за грижи за деца всяка година.

Google

Google, подобно на Facebook, наема хиляди софтуерни инженери по целия свят. Техните инженери са на нива, като L3 е начално ниво, а L8 е главен инженер – най-високото ниво. L3 инженерите получават пакет с основна заплата, акции и бонус на обща стойност около 191 000 долара. Печалбите на L8s възлизат на около 963 000 долара на година.

Ползите включват безплатна здравна застраховка и застраховка живот, стоматология и зрение. В допълнение, компанията покрива до 25 000 долара за осиновяване и до 40 000 долара за такси за сурогатно майчинство. Има неограничено време болничен и 15 дни PTO през първата година, увеличавайки до 20 дни през втората година.

Netflix

Ако бъде нает в Netflix, нов софтуерен инженер, който наскоро е завършил Hack Reactor Coding Bootcamp Online, може да спечели повече от 268 000 долара. От другата страна на спектъра старшите софтуерни инженери печелят около 550 000 долара.

Netflix също предлага изключително щедри пакети с предимства, включително до 8 месеца семеен отпуск и неограничен PTO. Освен това Netflix помага да се покрият разходите за осиновяване, сурогатно майчинство или процедури за плодовитост. Компанията предлага отлична здравна застраховка с кешбек, ако не се използва. Предлагат още и безплатни обяди и закуски, както и 25 процента съвпадение на 401K вноски.

LinkedIn

Екипът на LinkedIn се състои от софтуерен инженер (начално ниво), старши софтуерен инженер, персонален софтуерен инженер и старши персонален софтуерен инженер. Софтуерните инженери печелят около 219 000 долара на година, а старшите софтуерни инженери печелят около 665 000 долара.

LinkedIn има щедър пакет от предимства, включително здравна застраховка, застраховка за зъболечение, зрение и живот. Има и здравна клиника на място. Освен това компанията предлага безплатен обяд и вечеря пет дни в седмицата.

Компанията предлага неограничен PTO, болничен и отпуск по майчинство и бащинство. Те също така предоставят помощ за осиновяване и плодовитост. Финансовите и пенсионни обезщетения включват 50 процента съвпадение от 401k, Roth 401k, Mega Backdoor Roth IRA и програма за закупуване на акции на служители. Някои служители могат да работят дистанционно.

Apple

Подобно на Facebook и Google, Apple, най-голямата компания за компютърен хардуер в света, класира своите инженери по нива, от ICT2 (начално ниво) до ICT6. Инженерите на начално ниво печелят около 167 000 долара през първата си година, включително база, заплата и бонус. В най-високото ниво инженерите печелят около 768 000 долара на година.

Ползите включват здравна, стоматологична и зрителна застраховка, 16 седмици отпуск по майчинство и шест седмици отпуск по бащинство, 12 платени дни по болест, застраховка живот и дори застраховка за домашни любимци. Освен това компанията предлага помощ при осиновяване и плодовитост.

Щедрите финансови и пенсионни придобивки включват 401K със 100 процента съвпадение за до 6 процента от заплатата на служителя, програма за закупуване на акции и Mega Backdoor Roth IRA. Apple дава на служителите 12 PTO дни в годината, които да използват по свое усмотрение, но освен това те затварят компанията за две платени седмици всяка година.

Uber 

Петте класирани категории софтуерни инженери на Uber варират от софтуерен инженер I до персонален софтуерен инженер. Печалбите на начално ниво са около 168 000 долара на година, докато Staff Software Engineers правят средно 723 000 долара.

Ползите включват здравна застраховка, стоматологична застраховка, застраховка за зрение и живот, грижа за психичното здраве, здравеопазване на пенсионерите и медицинско обслужване и здравно обслужване на място. Освен това те предлагат безплатен обяд или леки закуски, служебна кола, правна помощ и офиси, които са подходящи за домашни любимци!

Uber предлага 401k, Mega Backdoor Roth IRA и Roth 401k. Има и програма за закупуване на акции от служители.

Uber предлага до 100 часа PTO, 18 седмици семеен отпуск, помощ за осиновяване и плодовитост, помощ за имиграция и хибридизиран модел на дистанционна работа.

Amazon

Amazon има само четири нива за софтуерни инженери, вариращи от SDE 1 до Principal SDE.SDE 1 от начално ниво печелят приблизително 166 000 долара под формата на заплата, бонуси и акции. Основните SDE печелят около 648 000 долара. Ползите включват здравна застраховка, застраховка за зъболечение, зрение и живот.

Докато Amazon има страхотен пакет от предимства, той е малко по-малък в сравнение с други технологични гиганти. Жените по първо майчинство получават 20 седмици отпуск, плюс четири седмици, платени преди раждането. Освен това има шест седмици отпуск по бащинство, но само след работа в компанията в продължение на една година.

Компанията предлага 50 процента съвпадение на до 4 процента вноски към 401k, Mega Backdoor Roth IRA и Roth 401k. Служителите получават права само след три години. Политиката за отдалечена работа е малко неясна. Някои служители имат право да работят от разстояние до четири седмици, а други за неопределено време.

Stripe

Stripe, платформа за онлайн плащане, е друг софтуерен гигант с 14 глобални офиса. Въпреки че името на компанията не е известно като на другите в списъка, тя се разраства бързо. Всъщност компанията наскоро посочи недостига на персонал като едно от най-големите си предизвикателства.

Stripe има един от най-щедрите пакети за печалба за начално ниво. L1s, тяхното най-ниско ниво, печелят около 229 000 долара. Пакетите за печалба L4 (Staff Engineer) са средно приблизително 607 000 долара.

Ползите включват здравна застраховка, застраховка за зъби, зрение и живот. Родителите, на кои за първи път им предстои да имат дете, имат право на 16 седмици семеен отпуск и до 8 седмици преди раждане. Stripe също така предлага помощ при осиновяване и помощ за плодовитост.

Компанията предлага 21 дни PTO, а офисите затварят между Коледа и Нова година.  Stripe съвпада с 50 процента от 401 000 вноски на служител, до 2 000 долара на година. Те също така предлагат Roth 401k, Mega Backdoor Roth IRA и програма за закупуване на акции от служители.

Microsoft

Microsoft е друга многостепенна компания с нива от SDE (начално ниво) до 67 на върха. Приходите на програмистите от начално ниво възлизат общо на около 157 000 долара на година, докато ниво 67 печелят около 507 000 долара.

Ползите включват застраховка за здраве, живот, зрение и зъболечение. Има и клиника на място. Те предлагат 20 седмици отпуск по майчинство и 12 седмици отпуск по бащинство плюс помощ за осиновяване и плодовитост. Освен това служителите на Microsoft получават 10 дни платен болничен на година.

Служителите имат възможност да работят дистанционно 50 процента от времето или по преценка на мениджъра 100 процента от времето. Компанията предлага 50 процента съвпадение на 401k, Roth 401k, Mega Backdoor Roth IRA и програма за закупуване на акции на служители

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR