16 април, 2024

Диян Дойчев е Technical Team Lead в Sciant. Част е от компанията от самото ѝ създаване. Като Team Lead организира и разпределя задачите в екипа, винаги е на разположение за решаването на по-трудни казуси. Забавен, отзивчив, страхотен професионалист са само част от качествата му, за които колегите му са го номинирали за Developer on Focus.

Кого номинирате за „Developer на фокус“? 

Диян Дойчев, Technical Team Lead в Sciant.

Каква е причината да го номинирате? 

Диян е колега, който е пример за професионално и личностно израстване. Със своето позитивно отношение към работа и екипа той допринася за положителната и приятелска работна атмосфера в екипа на Sciant. До позицията Technical Team Lead стига с търпение, поемане на отговорност, увереност, постоянно развитие и трупане на професионални умения и най–вече желание да подаде ръка на всеки.

Опишете неговите професионални качества.
Според самия него, комуникацията е едно от силните му качества (но не след програмирането ;)). Умее да отстоява идеите си с правилните аргументи и да предразполага колегите така, че да усетят приятелска атмосфера и да дадат най-доброто от себе си. Ценностите на Sciant – работа в екип, прозрачност, съпричастност не са само на хартия, а са и част от качествата на нашите колеги. Диян е именно такъв пример. Той, както и останалите колеги, мотивира екипа си да развива своя потенциал и да взима самостоятелни решения.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Диян работи в Sciant от създаването на компанията през 2016 година. Както той сам признава, работата с приятели не е работа, а удоволствие. За тези вече 6 години участва активно във вътрешни инициативи, организирани от различните звена в Sciant.

Разкажете ни повече за него като личност.

Диян е перфекционист, който се стреми всеки детайл от даден проект да е идеално завършен.
Отзивчив, емпатичен, приветлив, открит в общуването си. Можеш да разчиташ на Дидо, както като на колега, така и като на приятел, той винаги би се отзовал на помощ в труден момент. Дидо е способен да  вдъхнови всеки колега, с който работи и да изведе наяве най-добрите му личностни и професионални качества.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

В ролята си на Technical Team Lead има много различни и интересни отговорности, в зависимост от това на какъв етап е даден проект. В началото участва в процеса на изясняване на изискванията на клиента и каква технология ще се използва, въз основа на индивидуалните нужди на клиента. С развитието на проекта участва в програмирането, в ежедневните оперативни задачи и дискусии с останалите от екипа. Съвместно с колегите от HR екипа води технически интервюта.

Чисто оперативно – всеки ден е различен. Обикновено е разделен на две части – едната за срещи, разговори с екипа и с клиенти, а другата за писане на код. Втората част е любимата му – обича чистия и структуриран код.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Диян е част от Sciant от самото основаване на компанията и предизвикателствата и участието в успешни проекти вървят ръка за ръка. Работил е както за стартъпи, така и за утвърдени Fintech компании. Преди няколко години Диян води екипа, който работи върху създаването на система, която се използва за откриване и предотвратяването на транзакции, свързани с пране на пари. В момента е съсредоточен върху приложение, което оценява надеждността на бизнес партньорите на дадена компания от FinTech индустрията. Друг интересен проект, в който Дидо участва е внедряването на CBDC или „цифрова валута на централната банка“. Целта му е да се осигури на хората без интернет банкиране лесен достъп до онлайн плащания от една страна и от друга страна централните банки да използват инструмент за откриване на измами.

Най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква като Technical Team Lead е осигуряването на ефективна комуникация между всички в екипа. За успешното завършване на всеки проект е важно всеки един от екипа да е наясно със затрудненията и начина на решаване на минали такива, както и предстоящите стъпки.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Постоянно и всеки ден. Като Team Lead организира и разпределя задачите в екипа, винаги е на разположение за решаването на по-трудни казуси. Доста е отдаден и в провеждането на обучения – толкова, че понякога кодът остава на заден план. :).

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Забавен, отзивчив, страхотен професионалист.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Диян е проактивна личност и участва в различни вътрешни инициативи, които целят предаване на знания и опит. Последната тема, по която презентира беше фокусирана върху Swagger, тя е част от поредицата техтолкове (SciTechtalks), които провеждаме ежемесечно – на тях колегите споделят знания свързани с нови технологии и успешни практики или какво решение на технологичен проблем са открили по време на работата си.
Освен това Дидо, участва и в CSR инициативи на компанията – carpooling, „Капачки за бъдеще“. Заедно с екипа си всяка втора сряда от месеца се „награждават“ в края на работния ден, това се е превърнало в екипния им ритуал за добре свършената работа.

Какви са хобитата му?

Едно, което да го поддържа във форма – бягане, едно, което да поддържа креативността му – четене на книги свързани с психология и едно, което да му осигурява доход – работата му се усеща като хоби. 😊

Интересува ли се от гейминг?

Преди години – да, сега хобитата му са насочени в друга посока. Бил е фен на Diablo 2, в момента дори и новата версия на играта не може да го впечатли достатъчно, за да се обърне назад.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

iOS, заради design принципите на компанията – Minimalism & Simplicity.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

В момента Дидо работи с Java и React. Има опит с Node.js и Python, но предпочита сегашния си стак. Най-любимото му е статичната типизация и голямото community. Това означава, че има много доказано успешни и работещи решения.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager