24 април, 2024

Бош Инженеринг Център София изгражда млади специалисти в инженерната академия Bosch ECS Career Camp.

Антоанета Антова-Георгиева, Благовест Желев и Цветан Стръмски са част от екипа на Бош Инженеринг Център София. Причината да се срещнем с тях не е просто принадлежността им към една от най-динамично развиващите се компании в сферата на аутомотив инженеринга. Освен връзката им с технологиите и интереса към кариерно развитие на бъдещи софтуерни инженери, това, което ги обединява е Bosch ECS Career Camp – инженерната академия на Центъра, която стартира преди година и съвсем скоро предстои началото на второто ѝ издание.

Благовест Желев

Програмистите и тест инженерите са едни от най-търсените специалисти на съвременния пазар на труда, но заслугата за тяхното профилиране и професионално израстване не е само на университетите. Процесът продължава и след завършване на висшите учебни заведения в практическата работа с компаниите. Бош Инженеринг Център София стига още по-далече – екипът създаде със собствени сили и ресурси реална възможност младите таланти да продължат да се образоват задълбочено практически. През ноември 2021 г. отвори врати инженерната академия Bosch ECS Career Camp, която безплатно обучава прохождащите специалисти в сферата на аутомотив софтуера, автономното шофиране, електрификацията и изкуствения интелект. Ментори са утвърдили се професионалисти на Центъра – хора, за които автомобилните технологии са страст от повече от 10 години, имат доста проекти зад гърба си и искрено се вълнуват, когато видят резултатите от труда си по пътищата на България и света.

„Някой може и да се запита защо посвещавам времето си извън работа на академията, но за мен винаги е представлявало интерес обучението на млади таланти, които имат желание да научат нови неща и как те рефлектират в реалният живот,“ обяснява Благовест Желев, един от менторите по програмата.

Успешно дипломиралите се получават възможността да се присъединят към вдъхновяващия екип на компанията и да продължат кариерното си развитие в нея. Осемдесет процента от участниците в първото издание на Bosch ECS Career Camp станаха част от Инженеринг Центъра в София. През ноември стартира второто издание на академията, което е допълнено с нови специалности и модули, както и с допълнителни практически упражнения.

„Аз съм Цветан Стръмски на 21 години и съм студент във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стремежът ми да се развивам и надграждам, винаги ме е карал да търся достойно предизвикателство. В Bosch ECS Career Camp видях точно това, а след всеки изминал етап на академията очакванията ми се оправдаваха все повече,“ споделя един от успешно реализиралите се младежи, който в момента е младши софтуерен програмист в компанията.

Антоанета Антова-Георгиева

Още с откриването на офиса през 2019 г. целта на Центъра е да създаде среда, която да е атрактивна за младите хора и в същото време да получат шанс да работят във високо технологична компания, световен лидер, каквато е Bosch. Мисия на екипа на компанията, която предават и на новите попълнения, е осигуряването на сигурност и безопасността на пътя и отговорност към околната среда и обществото. Tази година Бош Инженеринг Център София спечели награда за най-добър работодател в IT сферата и това е потвърждение за правилната посока, в която върви компанията по отношение на своите таланти.

От самото начало интервютата за набиране на кадри показват, че повечето кандидати имат нужда от попълване на знанията с практически умения. Екипът решава, че може да помогне и така да осигури възможности на желаещите да учат и да се развиват успешно, като се участ от едни от най-добрите специалисти в този бранш.

„Моя лична кауза е да популяризирам професията на програмиста и тест инженера и се заех с програмата с радост и много ентусиазъм. Не предполагах колко много усилия трябва да бъдат вложени в един такъв проект, за да осигурим качествено обучение и да дадем наистина реален шанс. Днес, преди старта на второто издание, съм истински щастлива, че Bosch ECS Career Camp доведе много нови членове в семейството на Бош Инженеринг Център София и очакваме с нетърпение срещата с новите ни бъдещи колеги,“ отбелязва Антоанета Антова-Георгиева, ръководител отдел в Центъра и един от създателите на академията.

Тя гледа на Bosch ECS Career Camp като на „бърза писта“ – образователната инициатива подпомага младите таланти да получат практически знания за правилното писане на код, както и коректното дефиниране на тестове в автомобилната индустрия. А онези, които завършат успешно, могат да станат част от бъдещето на индустрията, участвайки в проекти в сферата на ADAS, да използват изкуствен интелект за разработката на някои функционалности, свързани с автономното шофиране, електромобилността и т.н. „Вярвам, че това са професии с кауза, а именно да направят света по-безопасно място за шофиране и да допринесем с нашите познания за елиминирането на човешките грешки на пътя. Амбициозно, но звучи мотивиращо и удовлетворяващо,“ споделя Антоанета. Животът е най-доброто доказателство, че все повече имаме нужда от тези професионалисти с кауза. България е илюстрация, че човешките грешки на пътя струват много скъпо, а Бош Инженеринг Център София и неговите таланти с работата си допринасят те да стават все по-малко и да бъдат спасявани все повече хора, които стават жертва на катастрофи.

Академията бързо набира популярност сред сродните екипи на Центъра в Германия, Унгария и Румъния, които също проявяват интерес към създаването на подобни програми за своите пазари. Bosch ECS Career Camp е структуриран оригинално, както показва обратната връзка на курсистите от миналата година. „Не сме използвали готов модел, по-скоро събрахме няколко известни модела и решихме кое би било най-добро за нашата крайна цел. Оптимизация и подбиране на правилни теми и тяхната последователност е ключово в хода на академията и за това въведохме наш подход към нещата, за да може да постигнем максимален резултат,“ отбелязва Благовест, който посвещава усилията си за образоване на младите кадри.

„Бях част от Embedded stream-a, спомня си Цветан. Там се разглеждаше взаимовръзката между софтуер и хардуер, като и двете тематики бяха обстойно разяснени и демонстрирани от специалисти с дълбоки познания и практически опит по съответната тема. Ключова роля в развитието ми като професионалист изигра финалният етап от академията, в който трябваше да се кооперираме по екипи за създаването на продукт. На този стадий се симулира цялостният процес, през който преминава даден продукт преди да излезе на пазара – от анализирането на изискванията, през реализацията и оптимизацията на функционалностите, до документирането и презентирането на крайния резултат. Именно тогава придобих по-ясна картина относно процесите, ролите и отговорностите на участниците по цялата производствена верига.“

„Моята цел като ментор в обучението е винаги да свързвам теорията с практически пример. Според мен по-лесно се помни примера и остава в съзнанието по-дълго от теоретичната част. Цялото обучение е структурирано около това преподаденото по време на академията да се сведе до демонстриране и прилагане на теорията в нещо практично,“ казва Благовест.

Цветан Стръмски

Знанията, които академията дава, са разпределени в две основни групи: общи – приложими във всяка компания, и специализирани – за автомобилната индустрия. Фокусът на инициативата е да се обучават кандидати, които биха желали да са част от динамично развиващата се автомобилна индустрия. И придобитите в нея умения могат да бъдат навсякъде.

Академията издава сертификат, но завършилите получават нещо много по-ценно – шанс за старт в професията. Кандидатите минават през един междинен изпит и завършват обучението с курсов проект, където могат да покажат наученото, както и да вложат частица от себе си. Успешно завършилите академията имат възможност да станат част от Бош Инженеринг Център София и да заемат позицията Младши инженер в областта, в която са се учили – Embedded Development, C++ development или Тест инженери.

„В навечерието на откриването на втората академия Bosch ECS Career Camp бих искал да споделя, че за мен винаги е било важно да не пренебрегвам личните си интереси и занимания за сметка на кариерното ми развитие. В академията намерих точно това, дори открих нови хобита за себе си. Сигурен съм, че много от бъдещите кандидати ще се почувстват по същия начин,“ усмихва се Цветан.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager