25 април, 2024

Георги Чорбаджийски, R&D Lead в SiteGround, или Жоро, както го наричат колегите, е колоритна личност. Той е от онези хора, които могат да ти покажат и да те научат на много, без да пести усилия да помага за образованието и на по-младите. Успоредно с това е изключително интересен събеседник с разностранни интереси и хобита, за които разказва толкова живо и цветно, че се пренасяш на състезанието “Витоша 100” или някое от многото електронни партита, които посещава. Жоро е самоук, той е от хората, които обичат да създават неща с двете си ръце, и благодарение на смелостта да опитват и да не се отказват.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Георги Чорбаджийски, R&D Lead в SiteGround.

Каква е причината да го номинирате?
Историята на Жоро е любопитна с това, че той не е програмист по образование, а по призвание. Завършва бизнес и финанси. Интересът му към технологиите е естествен и той стъпка по стъпка се изгражда като водещ професионалист и човек, който пише софтуер за компания с повече от 2.8 милиона домейна на клиенти в световен мащаб.
Всъщност Жоро Чорбаджийски е един от първите хора в България, които, не само знаят какво е интернет и как работи, а всъщност е част от хората, които изграждат и създават интернета (инфраструктура, технологии, приложения) в България. Пише статии на тема софтуер с отворен код, настройки на такива приложения. Колегите му често се шегуват, че ако не беше Жоро и неговите статии “как да си настроим кирилицата под линукс”, всички гийкове в България щяха да пишат на шльокавица, както и че Жоро буквално може да бъде наречен “падишаха на Българските IT-та”. Техническите му познания по компютърни архитектури, мрежи, операционни системи, компютърна сигурност, software engineering и т.н., са наистина hard to match.
В SiteGround работи от седем години. Попада в компанията с препоръка и започва на 15 март 2015. Първата му роля е в Operations екипа, където пише софтуер за сървърите и отговаря за поддръжката. Тогава екипът е едва от 5-6 души. В течение на годините Жоро расте с компанията – екипът става по-голям, Жоро отговаря за все повече процеси и проекти, а сървърите на компанията се увеличават 10 пъти. Естествено идва моментът, в който той става Team Lead на проект, в който се създава софтуер за контрол върху сървърите на компанията. Жоро е основна движеща сила за доста от ключовите проекти на компанията. Шегува се, че до скоро най-ниският приоритет на задачите в екипа му е бил “топ спешно”.

Опишете неговите професионални качества.
Жоро има интересен професионален път, през който създава компания, която поддържа една от най-големите оптични мрежи в София и страната, следва онлайн портал за новини и платформа за телевизия в интернет. Той е откривател по душа и “инженер-занаятчия”, както сам се определя. По собствените му думи обича да прави нещата привидно прости, защото – оказва се – е по-лесно да направиш едно нещо сложно, а магията е в това да успееш да го направиш и просто, и ефективно работещо.
Казва, че кариерният му път започва “на улицата”. Той се учи на повечето неща, които знае, сам и в движение, натрупвайки знание, и с двете си ръце може да “сглоби” всичко. Независимо дали е софтуер за оптична мрежа, системно интегриране или този, който създава и поддържа контрола върху сървърите на SiteGround.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
През 2016 получава отличие на SiteGround за служител на годината.

 

Разкажете ни повече за него като личност.
Жоро е истински зареждащ човек, с голяма усмивка и готов за парти, интересен събеседник с разностранни интереси. Успоредно с това е топ професионалист, на когото винаги и във всяка ситуация може да се разчита да свърши работата докрай. Умее да намира решения, дори в привидно безизходни ситуации и дори да няма готова “карта”, знае как да програмира сам пътя си към целта. Накратко, може да разчитате на него – и за работа, и за забавление.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Обикновено е от първите хора, които идват в офиса. Обича да се събира с колегите си за закуска (в компанията има осигурени безплатни за служителите закуска и обяд), като обичайно ги посреща. Денят му започва с преглед на пощата, после следват текущи задачи. Денят приключва, както и започва – прибиране с колелото.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Споделя, че повечето – ако не и всички – интересни проекти, намират път към него, защото обичайно изискват техническа експертиза. Последната година е работил по Site Scanner (продукт за защита на сайтове от зловреден софтуер). Продуктът стартира като вътрешна разработка за нуждите на компанията, но впоследствие е припознат като решение, необходимо за подобряване качеството на услугите към крайните клиенти, касаещо защитата и сигурността им.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Често менторства, при това с желание и с подход. Благодарение на неговите насоки, голяма част от младите стажанти и джуниър колеги, израстват в компанията и стават ценни членове на екипа. Жоро е и един от поводите в компанията да започне да се обсъжда стажантска програма за деца и юноши.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
“Занаятчия-инженер” и човек, на когото винаги може да се разчита.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Самият Жоро не е завършил инженерна специалност, което не му пречи да води курсове по мрежова и информационна сигурност в продължение на 2 години във ФМИ към СУ. Казва, че тези лекции понякога са били пред аудитория от 500 души. Интересът е голям, тъй като студентите имат възможност да се докоснат до опита и познания на истински практик от професията. Жоро го прави, защото вижда такава необходимост – в практиката си е забелязал, че младите хора трудно намират как да попълнят знанията си с примери от практиката, а не само с академични данни.

Какви са хобитата му?
В свободното си време обича да пътува и да посещава музикални фестивали. Но най-основно, ежедневно и любимо занимание му е карането на велосипед. То е и основното средство за придвижване на Жоро в града, спорт и забавление – навърта между 30 и 50 км на ден.
Участвал е в състезанието “Витоша 100” и се нарежда сред първите 200 (от над 2000 участника). Мечтата му е да направи маршрута “Европейска магистрала” с колело, който започва в Русе и завършва във Франция.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Фен е на електронната музика и обича преживяването на такива фестивали, особено в чужбина.
Преди няколко години колегите му подаряват билет за Tomorrowland (голям фестивал за електронна музика). И точно преди да успее да стане част от това уникално преживяване, настъпва Covid пандемията. Партито е отменяно две години подред. Жоро успява да посети чак тази година, две години по-късно. По собствените му думи – това е най-якият фестивална, който е посещавал някога.

 

Интересува ли се от гейминг?
Споделя, че не е “неговото”. Когато в началото на 90-те години успява да убеди родителите си да му купят компютър, се оказва, че не се справя толкова добре с игрите. За сметка на това се научава как да ги “чупи”, да редактира save-games режимите им като пише софтуери, в които си добавя животи и изобщо си улеснява правилата в играта. Това обаче е и нещото, което го кара да седне пред компютъра и провокира интереса му към кодирането и програмирането.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Определено iOS, заради същия мотив, който движи и него в работата му – по-трудно е да направиш нещо просто и ефективно. Винаги е бил Mac потребител и в последната една година преминава изцяло към iOS и е много доволен, тъй като всичко е лесно и синхронизирано.

Какъв е стилът му?
Жоро е прям и откровен. Уверен е във възможностите си и доказан професионалист. Купонджия и весела компания. Стилът му е на човек, който поднася нещата “без добавена захар”. Накратко – what you see is what you get.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Работи основно на С, също Go, Perl, Python.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
На един приятен тиймбилдинг с мощно парти, тъкмо в началото на сета на Dubioza Kolektiv, когато екипът на Жоро купонясва здраво, към 11 часа вечерта получават обаждане, че при рутинен тест на захранване, извършван от доставчик, е “паднал” цял дейта център. Той е възстановен почти мигновено, но води до успоредното “тръгване” на хиляди машини, което от своя страна причинява редица затруднения с правилната им работа. Партито завършва бързо за Жоро и екип и те набързо си импровизират офис, в който работят до обяд на другия ден в режим “emergency room”, за да стабилизират ситуацията, подкрепяни с храни и напитки от колегите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager