25 април, 2024

България ще бъде представена с отбор по състезателна информатика във второто издание на European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOl).

Турнирът е насочен към момичетата, които имат желание да се развиват в света на компютърните науки и технологичните иновации. И най-важното – състезанието е обмен на вдъхновяващи примери, възможност за натрупване на състезателен опит и увереност.

На първата Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе онлайн с виртуален домакин Швейцария от 13 до 19 юни 2021 година, България спечели 2 сребърни и 2 бронзови медала. В олимпиадата взеха участие 157 момичета, представителки на 43 държави от целия свят.

Тази година домакин на EGOI ще бъде Турция. Планирано е Олимпидата да се проведе от присъствено от 16 до 23 октомври в Анталия. Българският отбор е в състав:

  • Емилиана Иванов Димитрова – 9 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София, спечелила сребърен медал на EGOI 2021
  • Нора Огнянова Паскалева – 9 клас, Американски колеж, Школа “Олимпийци”, София
  • Ясмин Бехич Ердим – 10 клас, МГ “Гео Милев”, Плевен, спечелила бронзов медал на EGOI 2021
  • Деница Маринова Янкова – 11 клас, ППМГ “Н. Попович”, Школа А&Б, Шумен

Ръководители на отбора както миналата, така и тази година са доц. Пламенка Христова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Пламенка Христова е преподавател в Русенския университет “Ангел Кънчев“, дългогодишен ръководител на школи по информатика към ЦПРЛ-ЦУТНТ в град Русе, член на Националната комисия по информатика към МОН и член на Екипа за извънкласна работа по информатика към СМБ. Нейни ученици са печелили медали от много национални и международни състезания.

Илиян Иванов завършва магистратура във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Националната комисия по информатика към МОН и на Екипа за извънкласна работа по информатика към СМБ. Бивш състезател по програмиране и настоящ преподавател в Школа “Олимпийци”, София.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager