19 април, 2024

Александър Николов е Lead Developer в Imperia Online JSC. Като дете е мечтаел да стане археолог, но няколко години по-късно любовта му към технологиите взима превес и завършва Технически Университет София. Програмира с PHP, JavaScript, mySQL, jQuery, сертифицира се и добавя към богатото си портфолио и познания по HTML, JSON и OOP. Професионалист, екипен играч, отзивчив са само част от качествата, които го описват и мотивират колегите му да го номинират.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?
Александър Николов, Imperia Online JSC, Lead Developer

Каква е причината да го номинирате?
Александър е част от елитния екип като Lead Developer на Империя Онлайн ЕАД. В компанията е известен като Робуста, когато се присъединява към компанията, едва вторият нает програмист, се оказва, че и първият програмист е със същото име – Александър. С цел да се избегнат последвали обърквания единият Александър става известен като Сахо, а другият – Робуста. Способността на Робуста да се отнася с висок професионализъм и бърза адаптивност към всеки проект го прави незаменима част от екипа вече 16 години. Познанията му по проектите и игрите на Империя Онлайн ЕАД са впечатляващи. Няма нещо, с което Робуста да не може да се справи, независимо от сложността на задачата.

Опишете неговите професионални качества.
Александър има дългогодишен опит като software developer допринасящ към познанията и квалифицираността, които той показва, както в отдела си, така и в цялата компания. Професионалните си качества Робуста придобива през годините му опит с множество отговорности, продукти, проекти, разработени и завършени успешно. Те му дават възможността да се справя с лекота с поставените му задачи и успешно да намира решение за всяка изникнала пречка. Робуста умее да изслушва отсрещната страна и да води ефективна комуникация, което допринася до многото успешно завършени проекти. Целеустремеността и желанието му да допринася непрекъснато към усъвършенстването на игрите го прави високо ценен и незаменим в екипа. Адаптивен е и успешно работи по различни игри и проекти.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Робуста е част от компанията вече почти 15 години и е неизменна част от екипа на Империя Онлайн ЕАД. През януари 2015 година е първият награден като “Служител на месеца”, след като инициативата е стартирана в компанията.
Игрите и проектите, по които работи, са били многократно отличени на различни събития и награди от световен мащаб – Promising IP & Hardcore game на Game Connection Paris, Game of the Year и Favourite Strategy за Imperia Online и Best Strategy за Imperial Hero II на TIGA Industry Game Awards.

Разкажете ни повече за него като личност.
Александър е родом от София. Определя се по-скоро като реалист, с нотки на песимизъм. Детската му мечта била да стане археолог, но няколко години по-късно любовта му към технологиите взима превес. Завършва Технически Университет София, където са и колеги със Сахо. Недълго след дипломирането си се присъединява и към екипа на Империя Онлайн. Робуста е авантюристична личност, която обича да разнообразява свободното си време с различни занимания. Обича да играе билярд, да покорява планини, бордови игри, да чете, да готви и да кара сноуборд. Към този списък допълва с любовта си и към пътуванията, като едно от местата, които иска да посети е Южна Америка. През 2014 година Робуста сключва брак с дългогодишната си приятелка, където немалка част от приятелите и колеги от Империя Онлайн стават част от най-важния ден за Александър.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Робуста е привърженик на работата в офис среда. Неведнъж е отличен като “най-ранобуден” в платформата на компанията. Всяка сутрин денят му започва с чаша кафе заедно с колегите в кухнята. Със стартирането на работния процес, той минава през задачите за деня, тяхното естимиране и приоритизиране. Всяка сутрин целият Elite Squad се събира за ежедневния stand up. В следващите няколко минути всеки казва с какво се е занимавал предходния ден и какви са задачите за текущия. Робуста стои зад всяка задача на екипа и е запознат с процесите, необходими за успешното им изпълнение. Ежедневно той работи с колегите от другите отдели – Quality Assurance, Marketing & Business Development, Community Manager, Art Team.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
През дългогодишния си опит в компанията, Александър е бил отговорен за множество успешни проекти. Като един от първите програмисти в компанията, той става и един от основоположниците на уеб версията на играта Империя Онлайн. Играта е преведена на над 30 езика, което я прави заглавие от световна величина. Заедно с разрастването на играта и навлизането в различни пазари, Робуста се е изправил пред предизвикателствата да я интегрира в локални портали в Бразилия, Русия, Иран, чрез интеграционни документи на съответния език. Империя Онлайн ЕАД успява да е от първите български компании, които достигат пазари в Латинска Америка, БИСА и рускоговорящите страни, благодарение на Александър и неговата висока квалифицираност и гъвкавост. През годините портфолиото на компанията се е разширявало многократно и днес то е от 28 заглавия. Като възможността всяка една игра да бъде достъпна до всеки играч минава през отговорните задължения на Александър всеки сървър да бъде изряден.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Александър е ментор на голяма част от програмистите, които са част от екипа на Империя Онлайн ЕАД. Екипът на компанията се увеличава многократно за последните 17 години, като Робуста е един от основните програмисти, които въвежда новите кадри на компанията в кода зад игрите. Днес голямата част от младите програмисти, на които той е бил ментор, са част от компанията и самите те вече са Senior Developers. Независимо от това, до ден днешен част от тези програмисти все още се допитват до него.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Професионалист, екипен играч, отзивчив

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Като човек, който прекарва голяма част от времето си сред природата и в планини, част от инициативите, в които участва Робуста са свързани с опазване на околната среда (почистване на замърсени участъци). Отделно отделя време за благотворителни инициативи за бездомни животни и кампании за подпомагане на семейства в неравностойно положение.

Какви са хобитата му?
Като всеки човек, и Александър обича в почивните си дни през уикенда да излиза и прекарва времето си навън, а и често извън София. През топлите месеци се наслаждава на хубавото време и природата в планините и гората четейки книги със съпругата си. Често също така посещава и други държави за подобни хайкинг пътешествия. Докато през студените месеци може да бъде забелязан на две места – на топло и уютно място вкъщи, готвейки или покорявайки планините със сноуборда си. Той е маняк на тема сноуборд, като това е едно от любимите му хобита.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Александър обича да слуша музика дори докато работи. Едни от любимите му групи са Children of bodom, Death, Blind Guardian. Привърженик е на брандираните тениски с тези групи, както и на класическа и народна музика.

Интересува ли се от гейминг?
Робуста е един от най-големите геймъри в компанията. Любовта му към игрите започва и с любовта към технологиите, както и нараства с годините. Любимите му игри са: Heroes 3 и Starcraft (1 и 2), привърженик е на класиките.
Разбира се, участва активно във вътрешнофирмените турнири и тестове на игрите, които компанията разработва вече 17 години.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Робуста е строг привърженик на Android от години. Смята, че като цяло Android дава малко повече свобода и разнообразие като брой и вид устройства, което дава възможност за избор и прави работния процес доста по-интересен. Използвал е и iOS устройства, но определено Android остава правилната операционна система за него.

Какъв е стилът му?
Александър е екстровертен човек и супер колега, с когото можеш да разговаряш на различни теми – както работни така и най-различни други. Разбира се, ако включим многобройните му хобита, широката обща култура и силните му познания за работа – диалогът винаги е доста интересен и поучителен. След работа времето прекарано с колегите в офиса на по една бира и бордови игри, определено го зарежда и показва любовта му към работата и хората, с които работи.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
За дългогодишния си опит като програмист, Александър днес е придобил знания и умения за програмиране с PHP, JavaScript, mySQL, jQuery. Сертифицира се и добавя към богатото си портфолио и познания по HTML, JSON, OOP и други.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
Като част от компанията вече 15 години, Александър е неизменна част от интересните случки на Империя Онлайн. Несъмнено една от забавните ситуации започва като всеки нормален работен ден за него. По път за работа Робуста минава през крайпътния магазин, за да купи на него и Сахо по едно кафе, както и лотариен билет. Пристигайки вече в офиса, той започва да трие билетчето, като преди да го изтърка цялото вижда 5 еднакви числа, което означава, че печели 100 000 лв. Цял ден в офиса говори за това и не може да повярва, че на него му се е паднал такъв късмет, докато в един момент друг негов колега го посъветва все пак да си доизтрие до последното число. След като го прави, вижда, че все пак, числото е различно и в крайна сметка остава с добър спомен. Макар така стеклите се обстоятелства, на фирменото Коледно парти същата година, бива привикан на сцената, за да може колегите да му подарят чек за 100 000 лв. от национална лотария. 🙂

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager