18 април, 2024

Брутните заплати на старшите разработчици на софтуер са скочили със средно 17%. Това сочи проучване на DevStyleR. В допитването са включени компании, работещи в софтуерната индустрия, както и такива, които имат собствени звена за разработка и поддръжка на софтуер.

Средната минимална брутна заплата на senior developer вече достига 5 700 лв., а средната максимална гони 12 400 лв.

По време на допитването представители на селектираните компании са обяснили, че увеличението на заплащането се дължи най-вече на повечето отговорности на хората в екипа, а не толкова на променящата се икономическа обстановка в страната.

Според тях гладът за кадри води до съсредоточаване на повече отговорности в един човек, който има потенциала и способността да се справи и да бъде лидер.

Допитването е част от предварителния кръг разговори с представители на компании в индустрията и цели да подготви точните въпроси за предстоящото III-то национално проучване “Заплатите в Софтуерната Индустрия”.

Проектът е единствен по рода си в България. В него през 2019 г. Взеха участие над 10 000 души, а през 2021 г. – над 14 000.

Данните от предходните издания може да разгледате на линковете по-долу:

Ако имате идеи как може да обогатим проекта, така че той да стане максимално полезен на хората и на компании, които работят в сферата на разработката на софтуер, не се колебайте да ни пишете на [email protected].

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager