16 април, 2024

Георги Генов е на 30 години, а с програмиране започва да се занимава още докато е на 15. Стартира с HTML и PHP, които учи сам. Години по-късно завършва успешно ТУ София със специалност „Автоматика“, а междувременно започва да работи в малка софтуерна компания. Преминава през най-различни технологии и няколко компании, а от 4 години е Lead Software Engineer в EPAM България.

За да се научиш да програмираш сам, със сигурност са необходими много време и упорство. Защо решихте да учите самостоятелно?

Интересувам се от програмиране още от ранна възраст. На около 15 години започнах да се занимавам с HTML и Java, а по-късно в университета вече пишех собствени скриптове и малки сайтове на PHP, както и стартирах своята професионална кариера с първата си работа на половин работен ден, докато учех. Нещата се развиваха положително и се случиха естествено – по този начин разбрах, че това е правилният път за мен.
Определено самостоятелното учене е много трудно, защото не знаеш дали това, което пишеш е правилно или не, а и намирането на решение отнема повече време. От друга страна обаче това те учи на дисциплина, поемане на отговорности, спазване на срокове и справяне с трудни казуси.

Колко и какви жертви се наложи да направите в името на това да се научите да програмирате сам?

Не се е налагало да правя жертви, за каквото и да е, свързано с програмирането, защото винаги съм се старал да организирам времето си правилно. В началото на кариерата на един програмист винаги е по-трудно и трябва да се чете много, но това не е причина да оставиш личния живот на заден план. Напротив – именно той ти помага и в професионален план, тъй като така си почиваш и намаляваш стреса. Когато бях в университета успявах да съчетая работата на половин ден, писането на протоколи, а след това и забавленията, разбира се..
Моето мнение е, че човек не трябва да се лишава от нищо в името на работата и в никакъв случай не трябва да спира да спортува или да се забавлява.

Цялото интервю с Георги Генов може да намерите в специалното ни издание „REMOTE:: Work-Life Балансът – Мит или Постижима Цел?“  като последвате линка тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager