19 април, 2024

Кен Пакстън, главният прокурор на Тексас, заведе дело срещу Мета. Причината е системата за разпознаване на лица на компанията, която събира биометрични данни за потребителите – действие, което е в противоречие със закона за поверителност на биометричната информация на Илинойс.

През ноември миналата година, Мета обяви, че планира да затвори системата си за лицево разпознаване, а лицеви “шаблони” на повече от милиард потребители следва да бъдат изтрити.

Компанията е обвинена, че не е получила разрешението на потребителите да събира техните биометрични данни и не е унищожила тази информация в приемлив период от време. Освен това се твърди, че Мета събира биометрични данни дори на хора, които не са потребители на социалната мрежа.

Според иска, държавата може да наложи гражданска глоба до 25 000 долара за нарушение на Закона за улавяне или използване на биометрични идентификатори на Тексас. Държавата също така се съгласи, че компанията е виновна за нарушаване на закона и поиска допълнителна гражданска глоба в размер на 10 000 долара за всяко нарушение на този закон.

Тексас заяви, че Facebook поставя гражданите в риск от кражба на личните им данни. В делото още се казва:

“За разлика от други идентификатори, като номера на социалното осигуряване, които могат да бъдат променени при кражба или незаконно присвояване, биометричните идентификатори са постоянни.”

Мета не отговори на поканите за коментар веднага, въпреки че беше поканена.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International