20 април, 2024

Европейският регулатор туко що обяви, че ще започне разследвания с 22 национални регулатора относно използването на услуги от публичния сектор базирани в облака, за да провери дали се спазват изискванията за поверителността, съобщава Reuters.

Разследванията ще обхванат над 80 публични oргани в Европейското икономическо пространство, включително институции на ЕС, които обхващат сектори като здравеопазване, финанси, данъци, образование и доставчици на ИТ услуги, съобщи Европейският съвет за защита на данните (EDPB).

И правителствените, и частните органи все повече и повече разчитат на облачните услуги от големи американски доставчици.

Компании за облачни изчисления в САЩ като AWS на Amazon, Google на Alphabet, Oracle и Azure на Microsoft изграждат центрове за данни в цяла Европа в отговор на нарастващото търсене от организации от частния и публичния сектор.

COVID-19 пандемията предизвика дигитална трансформация на много организации от публичния сектор. В  изявление на органа на ЕС, именно тези организации може да се сблъскат с трудности при получаването на продукти и услуги, които отговарят на правилата на ЕС за защита на данните.

Общият регламент на Европейския съюз за защита на личните данни (GDPR) е предназначен да защитава правата на поверителност на лицата в ЕС. Той се прилага за всички компании, обработващи или контролиращи личната информация на жители на ЕС.

Очаква се EDPB да публикува доклад за резултатите от този анализ преди края на 2022 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International