19 април, 2024

Никита Овсянников е Advanced App Engineering Specialist в Accenture Technology. Той е активен, професионалист и перфекционист. Полага много усилия, за да даде най-доброто от себе си и не допуска нечии въпроси да останат без отговор. 

Кого номинирате за “Developer на фокус”? 

Никита Овсянников,  Advanced App Engineering Specialist, Accenture Technology

Каква е причината да го номинирате? 

Независимо от това каква е задачата, Никита винаги полага възможно най-много усилия. Няма значение дали става въпрос за клиент, който се обажда с промени в последната минута в облачна петъчна вечер, или за колега, който не разбира конкретна технология или решение, Никита ще остане и ще се погрижи и двамата да получат необходимото внимание.

Точно тази всеотдайност бе причината за постигане на добър резултат в някои от лекциите му, които имаха за цел да опишат всеки аспект на git/ECS/VPC за новопостъпилите.

Страстта му да преподава и да се увери, че никой никога не си тръгва с въпрос без отговор вероятно е причината той да бъде избран за ръководител на миналогодишната Junior Java Academy.

Това са само част от причините, според които смятам, че Никита заслужава да бъде номиниран.

Опишете неговите професионални качества.

Никита е практичен, стреми се към съвършенство и притежава отлични комуникационни умения.

Можете ли да опишете как протича неговия работен ден? 

Голяма част от деня му преминава в балансиране между срещи, мотивация на колегите и наставничество на следващото поколение разработчици. Страстта му към преподаването гарантира, че нито един въпрос не остава без отговор. Във всеки момент, който не е прекаран в среща, Никита се грижи за кода и по-конкретно за изчистването му, и преглежда заявките за изтегляне.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи? 

Работейки по множество проекти и управлявайки няколко вътрешни инициативи, многозадачността определено е най-трудното предизвикателство, което Никита трябва да преодолее. В момента работи като технически ръководител и архитект за Culturama – CSR – инициатива за създаване на цифрова платформа с нестопанска цел в подкрепа на българските артистични таланти. Неговата роля включва наставничеството на разработчиците, проследяване на напредъка и гарантиране на качеството от световна класа. От друга страна, той е старши разработчик и валидатор на стандарти за производителност за мащабен проект за устойчивост. Прескачането от проект на интервю, последвано от някаква вътрешна инициатива и след това обратно към проекта е това, което Никита трябва да преодолява ежедневно, като се учи да се доверява на своите колеги и екипа.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те? 

Деен, професионалист, перфекционист.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи? 

Никита активно прекарва време, грижейки се за набирането и преподавателските отговорности в Java отдела. Той започна с прости технически интервюта, съживяване на онлайн тестовете и предизвикателствата при кодирането и поддържане на проследяване на кандидати, като в крайна сметка се превърна в ръководител на набиране на персонал в Java отдел. Въпреки това той все още имаше време, енергия и отдаденост да улесни организацията планирането на проекти и подбора на кандидати за изданието на Accenture Junior Java Academy през 2021 г., докато изпълняваше ежедневните си задачи за разработка.

Какви са хобитата му?

Никита е запален тенисист. Занимава се с този спорт от 6-годишна възраст с най-добрия си приятел по това време. И до ден днешен той продължава да се занимава с тенис, макар и най-вече като средство за облекчаване на стреса.

Другата му страст е изкуствения интелект и данните, като в момента изучава как да използва алгоритъма за обучение NEAT.

Каква музика слуша? Как се забавлява? 

Никита слуша метъл, рок и хардбас.

Интересува ли се от гейминг? 

Да! Най-вероятно именно игрите са причина той да е част от софтуерната индустрия. На 7-годишна възраст Никита започва да прекарва по-голямата част от детството си, залепен за CRT мониторите. Семейството му не е имало компютър по това време, затова той е прекарвал времето си играейки със своя близък приятел, чийто баща е бил инженер. По-късно учи програмиране. Тази страст към игрите и програмирането се пренася и в гимназиалните му години, където той дори учи OpenGL, за да прави няколко 2D телефонни игри.

Номинацията е излъчена от Милена Михайлова Service Delivery Manager в Accenture

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,