20 март, 2023

Три години, след като Vivacom успешно предостави неограничен интернет достъп на българските учени на антарктическата ни база, компанията и Софийският университет „Св. Климент Охридски” сключиха споразумение за удължаване на предоставяната услуга.

Свързаността ще продължи да се осъществява през сателитна станция „Плана” на телекома, чрез спътник на сателитния оператор – SES. Владимир Рангелов, директор Продажби на Радио и ТВ услуги във Vivacom, сподели:

„Предоставяйки интернет свързаност, Vivacom насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически Институт и на Софийски университет.“

Проф. Христо Пимпирев допълни:

„В края на миналата и тази година се провежда юбилейната 30-та българска антарктическа експедиция, по време на която се изграждат основите на новата научна лаборатория в българската изследователска база „Св. Климент Охридски“. Изключително сме щастливи, че направихме това партньорство и ценим високо съдействието на Vivacom, за да могат нашите учени да вършат работата си пълноценно и да отстояват репутацията ни на уважавана полярна нация, със значими постижения в различни научни области.“

Партньорството със Софийския университет е поредното доказателство за технологичното лидерство и иновативна визия на телекома, които позволяват българските учени на о. Ливингстън да извършват пълноценно научноизследователската си дейност. Предоставената услуга дава възможност на специалистите в нашата база на ледения континент да обменят данни в реално време, както и да използват директна IP телефонна връзка.

Това значително подобрява процесите на работа и допринася за цялостния успех на мисията. Преди три години българските учени на Антарктика са използвали Wi-Fi връзка, единствено през уикенда. Тя е била предоставена от други чуждестранни бази на континента. Това се промени, след като Vivacom започна да предоставя връзка и до този регион.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor