18 април, 2024

Даниел Петров е CEO и Software Development Manager във VSG Bulgaria. Компанията има 2 офиса в страната – единият е разположен в Европейската столица на културата, Пловдив, а другия – в старата ни столица, Велико Търново. VSG е компания от FinTech индустрията, която е продуктова и предлага възможности за кариерно развитие в Разработката на Корпоративен Софтуер.

Има ли благоприятна почва за създаване на ИТ компании из градове като Габрово, Русе, Велико Търново и други, известни с доброто си ИТ образование?

Лимитиращ фактор е големината на населеното място. Все пак в малки градчета потенциалните ИТ кадри се броят на пръсти и не би било устойчиво да се гради компания от нулата. В същото време в такива градчета потенциалните стартови капитали биха били в пъти по-малки отколкото в София например.

На какъв принцип ИТ компаниите избират местоположение за свой нов офис из страната?

Всичко, според мен, зависи от това дали компанията иска да се наложи на някой пазар или предпочита да проучи къде би имало повече възможности за усвояване на неоткрит или нешлифован талант.

Компаниите, които по бързо успяват да нагодят процесите си да са съвместими с дистанционна работа, ще имат предимство в следващите няколко години при намирането на персонал.

Какъв технологичен талант намирате в различните градове в страната?

В големите областни градове талантът е разнообразен достатъчно, за да покрива широк спектър от нужди. Нямам информация за по-малките градове.

Има ли и на какво се дължи разликата в заплащането между различните градове в България?

Нормално е в по-малките градове заплащането да е по-ниско заради стандарта и цената на живот в съответния град. Напоследък обаче все повече тези разлики се стопяват заради възможностите за дистанционни позиции, както и заради технологичното развитие, позволяващо безпроблемна работа от дистанция. Компаниите, които по бързо успяват да нагодят процесите си да са съвместими с дистанционна работа, ще имат предимство в следващите няколко години при намирането на персонал.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Даниел Петров и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR