25 април, 2024

Димитрина Балева работи като Lead of Agile Delivery в Tide. Тя завършва право, но много бързо осъзнава, че ровенето в закони и писането на молби не е нейното призвание. Димитрина по природа обича динамиката, действието и постоянното развитие и именно заради това избира технологичната сфера. Димитрина има опит във FinТеch и Gaming индустриите и е ръководила много проекти и дев екипи. Страстта ѝ е да създава прости и лесни за следване процеси.

Вие сте професионалист с дългогодишен опит в технологиите заемаща лидерски позиции от повече от 8години. Колко лесно е в днешния модерен свят за една жена, работеща в технологичната индустрия, да се развива постоянно?

Според мен в момента е по-лесно от всякога, а достъпът до информация, до обучения, до международни конференции е по-лесен от всякога. Има възможност да се учиш от топ лидери в света, което всъщност отваря много кръгозора на човека и врати за кариерно развитие в технологичната индустрия. Търсенето наистина е огромно и възможности за кадърни, дейни и иновативни хора има много. Те наистина могат да се развиват в която и да е посока, свързана с технологиите – това е една необятна вселена.

Вие сте един от т.нар. “Career-switchers”. Каква беше причината да изберете да се развивате професионално в технологичната сфера?

По природа обичам динамиката, действието, постоянното развитие и винаги съм била много любознателна, всичко ми е много интересно. А на всички ни е известно, че технологичната сфера предлага едно голямо разнообразие и възможности за промяна. Всъщност аз съм завършила право, но много бързо осъзнах, че ровенето в закони и писането на молби не е за мен – нещо ми липсваше. Признавам си, че самите съдебни заседания ми бяха интересни, но те наистина са много малка част от работата на юриста. И така, бях с усещането, че не съм на правилното място. Не отричам обаче, че нещата, които научих в университета много ми помагат и до ден днешен, но просто нещо ми липсваше. Така се насочих към технологиите, които са много разнообразни и всеки може да намери своето място там, стига да иска.

„Ако човек е постоянен, ако развитието е важно за него, ако технологиите са му интересни, има всички предпоставки да бъде успешен и да се развива.“

Колко лесно беше да промените професионалния си път? Имаше ли моменти, в които сте губили мотивация, че ще успеете?

Не мога да кажа, че беше трудно. Много ми беше интересна материята особено ако я сравним с правото са две много различни сфери. Мотивацията не съм я губила, защото не ми е било на всяка цена. Всъщност аз имах професия, но прос-
то исках да направя нещо ново, различно. Исках да се докосна до технологиите и да проверя дали ще ми допаднат на теория – по всичко личеше че това е моето призвание. Някои от познатите ми обаче бяха доста скептично настроени. Още повече, че близо шест години съм учила право. Това е огромен труд с много перипетии, вземане на изпити и юридическа правоспособност и така нататък. Учила съм това, обаче искам да уча нещо ново и това за всички други беше малко шокиращо, но в интерес на истината аз не бях повлияна от това- бях решила за себе си, че искам да го пробвам искам да тествам. За мен е изключително важно работата ми да е супер интересна, да е предизвикателна и да ми бъде хоби, а не просто защото съм инвестирал 6 години от младостта си в това да уча нещо да остана после на това място.

Прочетете цялото интервю с Димитрина Балева и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията, като се присъединете към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти от ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International