26 април, 2024

Amazon.com Inc и индийската Future Group са в сложна правна ситуация. Тя спира продажбата на активи на Future на стойност 3,4 милиарда долара на конкурента на американската фирма Reliance Industries NSE (National Stock Exchange of India Ltd) 1,08 % за повече от година.

Проблемът започна през 2019 г., когато Amazon и Future станаха бизнес партньори. Американската компания инвестира 200 милиона долара в подразделение за ваучери за подаръци на индийската група.

Според Amazon, тази сделка е била свързана с определени клаузи за забрана на конкуренцията. Те налагат забрана на Future да продава активи за търговия на дребно на определени конкуренти. Сред тях е и Reliance, управлявана от Мукеш Амбани. Сделката включва и клаузи за уреждане на евентуални спорове съгласно правилата, установени от Сингапурския международен арбитражен център.

През 2020 г., Future бе силно засегнато от пандемията и все пак реши да продаде активи на Reliance. Тогава Amazon се обърна към сингапурските арбитри и успешно спря продажбата.

Двете страни се оспорват взаимно с искове в индийските съдилища, включително във Върховния съд, тъй като “седалището на арбитража” остава в Ню Делхи и индийският закон урежда производството.

Конфликтът стигна и до Индийската комисия по конкуренцията (CCI).  Future се оплака, че Amazon е направила некоректни и противоречиви изявления относно намеренията на сделката от 2019 г.

Amazon заяви, че никога не е укривала никаква информация. През декември миналата година, компанията обвини CCI, че е спряла одобрението на сделката с Future за 2019 г., заявявайки, че е налице “умишлен замисъл от страна на Amazon да потули действителния обхват” на сделката и интереса си към бизнеса на Future в областта на търговията на дребно.

Докато Amazon твърди, че CCI е действала извън правомощията си, Future твърди, че американското дружество няма право да предявява претенциите си, тъй като самата сделка за 2019 г. вече няма регулаторно одобрение.

Този месец, Върховният съд на Делхи спря арбитражното производство в Сингапур между двете страни в светлината на индийското антитръстово решение. Междувременно, Amazon обжалва решенията в индийските съдилища, които все още не са разгледали въпроса.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor