24 април, 2024

В понеделник над 48 000 британски интернет домейна на ЕС бяха изключени за неопределено време в резултат на Брекзит. Leave.eu беше един от най-известните домейни, засегнати от този ход.

EURid отне правото на британците върху името на домейна, като посочи като причина Брекзит.

Процесът на премахване на домейните започна след официалното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз в началото на 2020 г. За да има право на домейн, дадено лице трябва да е гражданин на ЕС, да пребивава в държава членка или да е организация, установена в Съюза.

Още през октомври 2020г., британските притежатели бяха уведомени, че ще загубят домейна си. Всички сайтове, които не бяха спазили изискванията до януари 2021 г., бяха временно спрени, преди окончателно да бъдат отнети тази седмица. Директорът на Европейския център за международна политическа икономика, Хосук Ли-Макияма заяви пред Euronews Next:

“Наистина може да се забележи липсата на последователно мислене от страна на Обединеното кралство. Но също така и от страна на хората, които изтъкват това почти с угризения срещу Обединеното кралство. Всъщност се изисква местно присъствие или гражданство, когато става въпрос за имена на домейни. Това е нещо, което понякога смятаме за търговска бариера”.

В понеделник, EURid пусна 48 000-те отнети имена на домейни “за обща регистрация на принципа “първи дошъл – първи обслужен” за граждани или жители на ЕС.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor