20 април, 2024

Мариана Ивановска-Христова, Senior Project Manager в Luxoft Bulgaria, с над 13 години опит. Част е от екипа на компанията повече от 6 години. Знанията и умения, придобити по време на следването ѝ в Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” – Свищов, силната ѝ мотивация, отличните организационни умения, са предпоставките за развитието и израстването ѝ в професионален път. Разговаряме за предизвикателства пред работещите жени в баланса между кариера и семейство.

Вие сте Senior Project Manager в Luxoft Bulgaria, с повече от 13 години опит, а в екипа на компанията сте
от над 6 години. Разкажете ни повече за кариерния си път и професионално израстване?

Кариерният ми път започна през 2009 година. След успешно завършване на магистратура и едно цяло лято в Щатите (work and travel програма за студенти), реших, че е време да започна истинска работа. Не живеех в София и не бях сигурна дали това е моето място за дълго пребиваване. На шега реших да си пусна CV-то само до една чужда компания в София, тъй като позицията ми направи впечатление , а и разбрах, че компанията е социално насочена , което ме привлече. На шега ми се обадиха за интервю, минах всички нива и ме одобриха. И така започна първата ми работа. Позицията , която заемах беше Бизнес анализатор. След няколко години реших, че съм готова да мина на следващо ниво и се преквалифицирах в ръководител на проекти. Тази позиция ми даде нови познания и възможност да работя с много и различни хора на различни нива. За съжаление компанията затвори офиса си през 2013, но пък за моя голяма радост се роди първата ми дъщеря. След майчинството ми реших да си потърся нова работа (този път не беше само със едно интервю) и така намерих сегашния ми работодател. Реших, че за момента по-добрият вариант за млада майка, е да започна като analyst и така и направих. Впоследствие се доказах и преминах отново на ръководна позиция- Ръководител на проекти. Скоро се върнах от второто си майчинство и реших, че е време за следваща крачка – минах на вътрешни интервюта в Луксофт и започнах като Програмен Мениджър за един от стратегическите ни клиенти. В момента ръководя голяма програма за проекти ,свързани с изкуствен интелект.

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?

От себе си. Обичам да изпипвам работата си до край и да давам добър пример за останалите. Когато доставям проектите си в срок и виждам какъв принос имат те за бизнеса , разбирам, че всички усилия са си заслужавали. Друго вдъхновение черпя от колегите ми- те са много интелигентни хора и отдадени на работата си като мен. И не на последно място – от семейството си. Те ме подкрепят във всичко.

Каква е рецептата за успех на една жена в технологичния сектор?

Рецептата е една и съща, без значение дали си мъж или жена – ако имаш желание, всичко можеш да постигнеш, само трябва упоритост, стремеж и увереност.

Като успешен професионалист как постигате баланса между кариерата и семейството? Кои са предизвикателствата, с които се сблъсквате?

Това е много трудна задача, но с добра организация мисля, че може да се постигне. Разграничавам времето за работа от това за семейството и не мисля за работа , когато свърши работния ми ден. Основно предизвикателство ми е работата от вкъщи. Въпреки че екипите, с които работя, не са в България, ми липсва комуникацията с колегите ми и хубавият офис.

Според Вас съществуват ли полови предразсъдъци в технологичния сектор в България? Ако да, как следва да се борим с тях?

Не мисля, че има полови предразсъдъци в България.

Какви качества притежава нежния пол, които успяват да помогнат за успешна кариера?

Multitasking. В природата на жената е да може да ръководи успешно няколко неща едновременно. Това идва от основната и задача от миналото – да бъде добра домакиня. Това означава да сготви, изчисти, изпере, да нахрани децата, мъжът, да бъде в прилежен вид и да спортува. Всичко това трябва да става едновременно. Така и в професионален аспект виждам , че жените умеят по-добре да вършат няколко неща едновременно и да доведат всички тези неща до успешен край.

Кои са най-големите митове, свързани с работата в тех сектора?

„Стоиш и гледаш монитора и ти дава една торба с пари“. Изисква се много , много повече от това. Но само хората от Тех сектора го знаят.

Какъв е профилът на българската жена в технологичния сектор? Променя ли се през последните години?

Българската жена е равнопоставен професионалист, който умее да върши работата си на очакваното ниво и разбира от технологии.

През последните години все повече жени /момичета се насочват успешно към тази сфера. Вярно ли е твърдението, че жените в сферата на технологиите развиват кариерата си по-бързо?

Технологичната сфера предлага сама по себе си динамична работна атмосфера и възможност за научаване на много нови знания и умения. Самата тя претърпява бързи промени през последните години. Темповете на тази сфера не могат да се сравянават с останалите, за това и кариерното развитие тук е по-бързо. Липсата на кадри е друг катализатор.

Възможно ли е равноправието да привлече нови млади попълнения от дами, на които тепърва предстои да направят своя кариерен избор?

Да и мисля, че вече тази тенденция с все повече жени в ИТ сектора е факт. Друга причина за увеличаване на жените е предлагането на много различни ИТ позиции от преди. Сега освен програмист може да бъдеш analyst, tester, консултант, ръководител и т.н.

Кои са предизвикателствата, които застават на пътя на жените в технологиите, но не и на този на мъжете професионалисти в бранша?

Мога да дам пример със себе си – отглеждането на малко дете/деца в комбинация с висока позиция е доста енергоемко. По природа грижата за децата и семейството е на жената и върху това трябва да добавим и кариерното развитие. Това мисля , че е предизвикателството върху съвременната жена – да бъде перфектна майка, съпруга и професионалист на работа.

Как Luxoft насърчава равноправието между половете? Имате ли някакви специални практики, които следвате?

Селектирането на кадри се извършва на база на техния опит и познания, но не и на база на техния пол. Насърчаваме женското присъствие с различни семинари и евенти.

Ако можехте да се върнете във времето до началото на кариерата си, какъв съвет бихте дали на младото си „Аз”?

Бих казала на младото си „Аз“ да вярва повече в себе си и да не се страхува да пробва нови неща. Ограниченията са в главата ни, но всъщност такива няма.

Прочетете още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията като се присъедините към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International