27 април, 2024

Елица Таскова, Мениджър “Продукти” в Nexo, е професионалист с над 8 години опит в създаването и управлението на продукти в софтуерния бранш за различни индустрии във водещи международни компании. Част от инженерния екип още от самото му начало, Елица води ключови проекти като Nexo Exchange и Earn Product в Nexo.

Елица, Вие сте Мениджър “Продукти” в Nexo. Как се чувствате като жена-лидер в компания, която буквално преобразява финансовата индустрия? Какви са отговорностите и предизвикателствата, свързани с Вашата позиция?

Предизвикателството е да надскочиш себе си и да си по-добър от вчера. Вярвам, че никога не трябва да спираме да се развиваме. Например, в крипто никой не е завършен кадър и тепърва ще се развиваме и ние като професионалисти в крачка с него. А отговорностите винаги бих нарекла единствено и само възможности. Живеем във време, в което те са неограничени. Дигитализацията ще ни позволи да изкореним неравенството от общественото съзнание, както и да отворим една нова страница в историята. От друга страна, нуждата от алтернатива на тромавите традиционни финансови методи и нарастващата световна инфлация, принуждават големи и малки инвеститори, от институции до студенти и пенсионери, да намират своя спасителен пояс в крипто. Нашата отговорност е да работим за тях – тези, които търсят своята финансова независимост. Така вървим и по стъпките на онова по-справедливо, по-прозрачно бъдеще, за което всички мечтаем. Но най-важното е, че тук, на родна почва, създаваме една по-добра финансова услуга, съобразена с нуждите на потребителска база от над 2,5 млн. души от цял свят. Всичко това те кара да развиеш и една специфична емпатия, да мислиш винаги не два, а десет хода напред.

Да се върнем малко назад във времето. Как решихте да се присъедините към екипа на Nexo?

Нали знаете как някои решения се случват от раз, не можем да търсим логика в тях. Така беше с Nexo – решението дойде толкова естествено, че дори не съм отделяла време за размисъл. Просто го направих. Случайно разбрах в популярен сайт за работа, че има такава компания в България — компания, която проправя собствен път в неотъпканата територия на
дигиталните финанси с големи амбиции и смелост. Веднага си пуснах кандидатурата и на следващия ден вече работех в Nexo. Компанията търсеше точно такива хора – хора, които се осмеляват. В онова време, през 2019 година, крипто индустрията се задаваше със страхотна сила, тогава Nexo беше компания от 20-ина души, която активно търсеше Product Owners за крипто продукти още в съвсем ранен етап. Беше стартъп. Помня, че тогава си мислех: “На такова място искам да работя и това тяхно начинание може би е моето призвание”. Когато кажеш, че искаш да участваш в направата на световно успешен бизнес от България с изцяло български специалисти, срещаш предимно скептични погледи насреща си. Гордея се, че участвах в изграждането на това, което компанията е в момента — лидер на световния пазар, който управлява активи за над $10 млрд. Още тогава бях наясно, че работата ми ще включва много целеустременост и бутане напред, защото именно така тласкаш индустрията и оставяш своя отпечатък. Решението какъв ще бъде той е изцяло твое.

Преминахте ли през интервю? Какво търси компания като Nexo у кандидатите по принцип?

Да, разбира се. Тогава компанията търсеше по-обширен опит в конкретно направление и правилното отношение. Това се изразява в много желание и страст, във внимание към детайла и качеството на това, което създаваме тук и сега. Търсеха се хора, готови да кажат “Да, искам да се впусна в непознатото! Искам да бъда пионер”. Пионерският дух определено ни е присъщ. В ранните дни на всяка млада компания човек трябва “да носи много шапки едновременно”. Разбира се,
с разрастването на екипа това се променя, защото ставаме все по-конкретни в изграждането на роли, търсим най-добрите в конкретна област. Правилната настройка и отношението обаче си остават същите – заедно работим за успех. Търсим съмишленици, хората, които ще бъдат част от отбора ни и заедно ще вървим напред, а няма да бъдем “просто работници без глас, които са тук за заплата”.

Имате впечатляващ опит в други големи компании. Откривате ли разлики в корпоративната култура на тези известни играчи и Nexo, която разбива стереотипите на дигиталните финанси?

Ядрото ни е в България, а екипът ни е извадка на едни от най-добрите професионалисти. Ние сме сплотен, дълбоко състрадателен, усърден и цветен отбор. Да, често ликуваме заедно за успехите, за личните радости, за работните терзания и винаги се подкрепяме. Дори всеки ден с работата си да излизаме извън рамките на България, това не променя културата на сплотеност и усещането за дом. Нещо, което силно ни отличава е, че културата ни е обърната към човека – вярваме в стойността и значимостта на всеки един и не забравяме откъде сме тръгнали. Много от нас са се върнали в България именно заради Nexo, заради продуктите и културата и възможността да направиш нещо голямо от родна почва. Добавената стойност е несравнима с нищо. Винаги съм мислила, че американците така се чувстват, като у дома си имат Google, Apple или PayPal. Така се чувстваме и ние. Вече не е нужно да си в Пао Алто, за да изградиш цяла нова индустрия от нулата.

Помага ли инженерната диплома във Вашата работа?

Всичко помага. Според мен в живота няма нещо, което да е излишно, така и в контекста на образованието не съм чула някой да каже “това знание ми пречи”. Знанието е свобода и развитие, липсата му – обратното. Помага ми образованието, което съм получила, както и адаптивността, която взех от университета. Помагат ми споделеният професионален опит през годините, менторството, личният пример. Крипто светът се развива с бесни темпове – никога не знаеш кое умение ще ти потрябва, за да направиш следващата крачка. Затова и този наш екип е сплотен от вярата, че именно качественото образование е паспортът към бъдещето. Примерите са много, но един стига. През 2021 г. участвахме във включването на блокчейн и крипто като предмет в Магистърската програма “Финанси, инвестиции и финтех”, изградихме и стипендиантски програми. Тази магистратура е най-търсената в Стопанския факултет на СУ вече втора поредна година.

Какъв съвет бихте дали на тези, които имат дилема каква фирма работодател да изберат – голяма и утвърдена с годините технологична компания, или бързоразвиваща се компания с потенциал?

И двете имат позитиви – човек трябва да преценява според собствените си амбиции и нужди. Моят опит е, че от 20 души екип преди по-малко от три години, днес сме 300 души задружно семейство. Така е в този тип компании и е начинание за смели и неуморни.

Поставяте ли си цели, свързани с Вашето кариерно развитие или се фокусирате върху целите на компанията?

За мен личните цели и тези на компанията са взаимосвързани. Човек, който работи единствено за себе си, работи сам. В компания, в която хората наистина са поставени на преден план, няма как общите цели да водят до незачитане или подценяване на индивидуалните. Екипността е modus operandi и развитието е паралелно. В целия ни екип цари едно автентично семейно усещане. Никой не се бори да се наложи над останалите или да докаже, че е нещо повече. Подкрепяш човека до себе си и вървите заедно, защото знаете откъде идвате и колко път имате пред себе си. Вероятно всичко е въпрос на дефиницията ни за успех. Удовлетворението идва от резултатите, от продукта, от нашите щастливи и постоянно нарастващи потребители. За тях и всичко това сме отговорни с ежедневната си работа. Ако човек иска да на-
мери това усещане, трябва да оперира отвъд личния си интерес.

Кои са най-важните качества и ключови умения, които трябва да притежава един висш мениджър?

Несъмнено това са устойчивост и желание за развитие, комбинирани с емпатия и отговорност към всеки, с когото работим. Това, което съм забелязала през годините, е, че понякога хората на ръководни позиции не са най-добрите в дадена област, дори в конкретната среда, но проявяват тези качества и заразяват всички по веригата. Средата се движи напред през добрия позитивен пример и отношение към всеки един. Усет към работата е усет за хората. Когато интересът ти към това, което правиш, е дълбок, полагаш много грижа и внимание, успяваш да мотивираш хората около себе си.

Как може един човек да прецени дали да остане на инженерна позиция или да се насочи към мениджмънт роля? Какъв е Вашият опит?

Разбираш го в процеса. Всичко е въпрос на личен избор. Някои от нас знаят от съвсем ранна възраст какво е тяхното призвание. Останалите се опознаваме в движение и променяме курса, ако усетим порив и необходимост. Никога не съм си представяла мениджмънта като нещо, което ти си избираш. Хората около теб те “избират”. Вярвам, че и средата има значение за развитието на твоя потенциал. Много от нас носим лидерски качества в себе си, но успяваме да ги отключим
на точното място. Когато започнах работа в Nexo, с мен се случи точно това – намерих правилната среда, която ми помогна да развия пълния си потенциал.

Промениха ли се изискванията към мениджърите/ лидерите в условията на пандемия? Как?

Един добър мениджър трябва да може да разпознае нуждите на екипа си, дори без да се налага те да му бъдат казвани директно. Миналата година например, когато затвориха учебните заведения, много колеги бяха в невъзможна ситуация. За един ден се самоорганизирахме няколко души и направихме кът с целодневна грижа за децата на колегите ни. На шега я кръстихме #cryptodaycare. Беше интересно да споделяш работното си пространство със следващото поколение, но също толкова удовлетворително да знаеш, че си се погрижил за нуждите на колегите си. Истинското лидерство опира точно до това – да разпознаваш истинските проблеми преди да са наболели, и да търсиш решенията за тях без да чакаш.

Какви подходи използвате при управлението на хора и проекти?

Ще се повторя, но… работим за успех, признанието идва след това. В екипите, с които работя, имаме култура на продуктивност. При нас всеки очаква най-доброто от другия, с максимална ангажираност и правилното отношение. Поставяме под съмнение всяко решение, итерираме и търсим подобрения във всеки един аспект, ежедневно, докато не получим споделената визия и сигурност, че сме в правилната посока. Работим за удовлетворението от добре свършена работа с отчетливи резултати и лаврите споделяме заедно. Нямам конкретни генерални подходи, защото работата с хора е най-нормалното и същевременно сложно нещо. Всички ние сме различни и напасването е постоянен процес. Ако трябва да дам конкретни примери, макар и банални – старая се да комуникирам ясно, да давам реалистични очаквания, да имам високи изисквания към себе си и останалите и да се отнасям уважително и с отговорност към всяка молба или проблем.

Кое е най-важното за постигане на ефективност в един екип/компания/ проект?

Забелязвам, че всеки има собствен начин. Някои намират мотивация в екипа, а други — вътре в себе си. За мен няма нищо по-ценно от погледа в една посока. Това ни позволява да работим с фокус. А, целта, която сме си поставили е голяма – изграждаме една по-сигурна, независима и финансова система през иновативни продукти. Аз и екипът ми, в частност, отговаряме за обменната платформа на Nexo Exchange, която обхваща над 100 крипто и фиатни двойки. Отговаряме и за един от ключовите ни продукти Earn, който предоставя най-бързия и сигурен начин потребителите да получават пасивен доход от своите активи. Все пак, когато теглим чертата, всички хора се стремим към едно и също – задружност и споделени ценности с хората около нас. Вярвам, че това го имаме.

Какъв е Вашият опит във връзка с темата за разнообразието (diversity) и как- во може да посъветвате дамите, които тепърва израстват в своята кариера и поемат по пътя на лидерството?

Радвам се, че Nexo е пример за среда, която изисква различията. Технологиите и финансите открай време се мислят за запазена територия на мъжете, но това изобщо не е така. Женското присъствие в крипто индустрията става все по-видимо и мисля, че всичките ми колеги жени ще се съгласят, че са попаднали точно на мястото си. Когато работиш на глобално ниво, единственото, което има значение, са експертизата ти и волята ти за напредък. Все пак извън рамките на
моя опит и среда, смятам, че темата е наболяла. Моят съвет е да гледаме на визията за нас, жените, както приемаме нещата, които не ни интересуват — с лека ръка да подминем и да следваме пътя си, да растем в посоката, която сме избрали. Това да сме пълноценни не трябва да е битка, а понякога тази битка е с нас самите.

Може ли един човек да се научи да бъде лидер?

Да си лидер, буквално значи да проправяш път. А това е нещо, което целият ни екип прави всеки ден. Това е красивата черта на хоризонталната структура. Всеки е значим. Далеч по-ценно е да откриваш нови пътища, вместо да повтаряш
стъпките на предишните. Лидерството е фундаментално човешко качество, което върви рамо до рамо със смелостта и любопитството. Изключително важно е да подобряваме уменията си за работа с хора и да градим в себе си увереност. Когато имаме непоклатима вяра в това, което правим, можем да постигаме споделените успехи към които се стремим.

Има ли известни личности или мениджъри, на които Вие самата се възхищавате и от които се вдъхновявате?

Следя с интерес блогове на хора в тех индустрията, чета всякаква литература, слушам хора с разнороден опит и експертиза в различни индустрии. Горещо препоръчвам подкастите The Pomp, What Bitcoin Did и Unchained. За всеки, който има интерес по темата и иска да научи повече, препоръчвам и “библията на криптовалутите” — “Стандартът Биткойн”, която излезе на български, благодарение на моя колега Георги Манолов. Вдъхновяващо е да виждаш успеха на другите, да се ангажираш с мислене в посока как успяват да надскочат себе си и очакванията и да създадат нещо ново, по-добро или фундаментално различно от всичко познато. Не се фокусирам върху човека, а върху смисъла на това, което чета – затова потокът на вдъхновение е постоянен и източниците са безброй. Нещо, свързано с работата ми, което ме вдъхновява например, е историята на филмовата компания Пиксар, описана от създателя ѝ в книгата “Creativity.inc”. А човекът, повлиял силно върху разбирането ми за създаване и менажиране на продукти е Marty Cagan.

Прочетете още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията като се присъедините към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International