24 април, 2024

Владимир Тодоров e съосновател и CFO на Grafixoft Ltd. и съосновател и CFO на Сиентиа АД. След 4 години стаж като програмист, през 1998 г., заедно с колеги от Техническия университет основават Grafixoft ООД. През 2019 г., заедно със същите колеги от Техническия университет основават Сиентиа АД.

Как стартирахте в бранша? Какво Ви накара да останете в Габрово?

Роден съм в Габрово. Учил съм в езикова гимназия в Сливен и МГ в Габрово. Завършил съм ги и двете още по време на Социализма. Имам тризнаци, които в момента са на 28 години. Завършиха в София и работят в Графиксофт там, но се надявам някой ден да се завърнат в Габрово. Имат такова желание, но за сега се развиват в София. Откакто се прибрах от Сливен в Габрово, се надявах да не ми се налага да живея на друго място. Ходил съм почти навсякъде. Не съм работил извън България. Тук започнахме работа трима приятели. Бяхме STEM програмисти от 94-98 година. През 98-ма година в Габрово се появи Интернета и намирахме софтуерни проекти за чужбина. Това правим и до сега. Повечето от партньорите ми са още от стартирането на фирмата. 

“Животът може да бъде хубав и в един по-малък и зелен град, където по никакъв начин няма промяна във възнаграждението, което се получава, а тъкмо обратното – има по-ниски цени на имоти, жилища и всичко останало, качеството на живот е по-добро отколкото в София.”

Кои са най-технологичните градове в България и защо смятате така?

Естествено, че София е най-развитият град. В началото на века тенденцията беше всеки да иска да живее и работи в София. Според мен в момента условията за живот там не са толкова приятни. Животът може да бъде хубав и в един по-малък и зелен град, където по никакъв начин няма промяна във възнаграждението, което се получава, а тъкмо обратното – има по-ниски цени на имоти, жилища и всичко останало, качеството на живот е по-добро отколкото в София. Мога да дам като пример достъпа до детски градини, особено за семейства с малки деца, както и пълната липса на трафик. Дори да живееш на 20 км от офиса, можеш да стигнеш за 15 минути. В Габрово много лесно се работи с местната власт. Техническият университет разполага с технологичен парк с 18 лаборатории, което е огромна инвестиция от страна на ЕС. В Габрово е единственият технологичен парк извън София. Това са едни от причините, поради които решихме да направим инвестицията тук. Опитахме да следваме стъпките на Велико Търново и да направим и да развием не само ИТ бизнеса в Габрово, но и мехатрониката, както и всякакви startup бизнеси. 

Различно ли е нивото на познания на програмисти, завършили в чужбина и завърнали се в България? А нивото на заплата?

Взели сме решение да не правим разлика между колеги, които работят в София и в Габрово. На практика единственото нещо, което определя заплатата са опит, умения, знания, но и приносът към проекта. От наша страна няма да има диференциация в заплащането в София и Габрово. 

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Владимир Тодоров и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR