19 април, 2024

Маргарита Петрова е Главен Технически Директор в Bianor. Тя е завършила ТУ-София със специалност Информатика, като по-късно специализира Индустриален мениджмънт. Маргарита е сертифициран Scrum Master със солиден опит в сферата на технологиите. Тя е инженер по разработка на софтуер с повече от 14 години опит в разработването на продукти и предоставянето на услуги в различни бизнес области. Сега тя е част от Bianor, като помага за разработването на екипи и насочва и поддържа нови проекти за услуги.

Вие сте Главен технически Директор с повече от 14 години опит в разработването на продукти и предоставянето на услуги. Какво Ви вдъхнови да се потопите в света на технологиите?

Любовта ми към математиката, разследването на казуси и решаването на проблеми ме накараха да търся реализация в света на технологиите. Това беше първоначалната ми мотивация. А това, което ме вдъхновява до този момент е непрестанното развитие и това колко разнообразна може да бъде работата. Трудно е да ти стане скучно – всеки нов проект носи нова информация, нови знания, запознава те с нови хора.

Според Вас какви са перспективите пред жените в днешния дигитално свързан свят?

В днешния свят, особено в условия на пандемия, дигитализацията на различни процеси, на всички нива, играе ключова роля. Тя спомага за поддържането на работния процес, за спасяването на бизнеси и ни дава възможност да продължаваме живота си близък до “нормалния.” Дигитализацията е предпоставка за създаването на нови бизнес модели. Тя носи улеснение и повече гъвкавост в ежедневието. Перспективите, които се откриват (и не само пред жените), са свързани със създаване и ръководене на бизнес от всяка точка на света, по всяко време, по-лесна интеракция с клиенти, колеги и партньори. Достъпът до информация, обучения и споделянето на идеи никога не са били по-лесни, а това дава шанс на повече жени да участват в проекти, да споделят опит и да бъдат пример за други.

„Смятам, че лидерът, който може да запази спокойствие и трезва преценка и не се притеснява да потърси помощ и съвет, е този, който се справя добре в кризисни моменти.“

Можете ли да коментирате на какво се дължи драстичното увеличаване на броя жени, които кандидатстват за работа в IT сектора?

Според мен, се дължи отново на достъпа до информация, знания и новите начини на обучение. Допреди няколко години ИТ специалистите се подготвяха основно в специализирани гимназии и университети, в конкретни специалности. Това силно ограничаваше броя на хората, които бяха заети в ИТ сферата. В момента има много различни и достъпни начини за обучение – ИТ академии, онлайн курсове, частни университети и т.н. Това отваря пътя на много повече хора да се докоснат до технологиите, да пробват и да разберат дали това е за тях или не. Свидетели сме и на съвсем различен начин на рекламиране и представяне на фирмите от ИТ бранша. Те открехнаха завесите и открито споделят какво е да работиш за тях, какво е да си част от ИТ сектора. С други думи ИТ браншът стана достъпен и излезе от старите рамки, а това помогна за развенчаването на много митове. Професията ИТ специалист се разкрива и се вижда, че не е строго „мъжка“ и
няма нищо страшно една жена да се захване с нея. Разбира се, не мога да не отчета и факта, че на този етап в ИТ индустрията има огромен глад за кадри и ориентирането на все повече жени в тази насока е и естествен икономически процес.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Маргарита Петрова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International