26 април, 2024

Какво е CI/CD? Каква е ролята на Continuous Integration and Continuous Delivery? Налага ли се като една от най-добрите практики за девопс и въобще за дев екипи? 

Mога да започна с това какво означава това нещо. Идеята е, че почти всички дев екипи в целия свят използват GitHub, или по-скоро Git и съответно GitHub, GitLab, BitBucket и други подобни решения.

Идеята на CI/CD е, че буквално всеки един commit, всички промени могат да бъдат изтествани и съответно пък, в момента, в който се реши, според съответните практики, това нещо да бъде пуснато на production или пък на staging или test. Цялото това нещо трябва да се случи абсолютно автоматизирано.

Защо е всичко това? Защото е полезно и пести изключително много време. Ние направихме една статистика, че за последната година сме спестили около 10 човеко-дена от това, че сме отиграли всичко правилно и чрез всички тези неща.

Каква е практиката на GoStartups с използването на CI/CD? 

Ами много зависи от самия проект, в който ние работим и действаме, но в най-общия случай практиката е такава, че имаме автоматизирани тестове за абсолютно всеки piece of code, който излиза от нашата компания. Съответно както казах на всеки един Pull request в случая, ние пускаме тези тестове, за да могат да се направят автоматично, за да се види дали цялото нещо се build-ва, дали работи и по този начин веднага още преди да започне review-то на самия pull-request, се виждат едни хубави зелени тикчета, които казват че всичко е точно или пък нещо не минава, и съответно трябва да видиш какво е направил в кода и да си го оправиш.

Какво друго смятате да включите в презентацията по време на идния Swift Meetup? 

Това, което основно искам да покажа на хората е как могат да работят с GitHub Actions вкъщи на техни Mac mini-та. Също сме подготвили един landing page изненада за един за един продукт, който сме замислили отдавна да го направим и вече действаме по него. Нека видим дали ще бъде интересен за хората.

Какви са последните горещи новини около GoStartups? 

Най-важното е, че си имаме вече дом официално – наш си. Купихме си офис и се разрастваме здраво. Както някои от хората може би знаят от предишни интервюта, ние бяхме в около 120 квадрата офис преди това и в един момент ни отесня. В момента сме на 550 квадрата. Така че да, може да ни откъсне, но да кажем не и в следващите две-три години.

Вие сте успешен предприемач – какво бихте посъветвали технологичните стартъпи, които търсят мобилни решения? 

Да ми се обадят 🙂

Шегувам се. Да, наистина може да ми се обадят, но това, което е най-важно за всеки един стартъп е да има концепция, да може да бъде валидирана тази концепция и след това да се интегрира върху нея с презумпцията, че е възможно да бъде променена. Това е идеята, защото ти както в CR, така и в стартъп, ти имаш нещо, което искаш да направиш. След това, за да може да видим дали сме го направили правилно, ни трябват тестове. Ако тестовете ни не са успешни, тогава се връщаме стъпка назад и променяме нещо с цел да видим, че тестът е успешен и след това да го имплементираме на large scale.

Кои за ТОП трендовете от света на мобилната разработка?

Станах голям фен на Swift UI и последнo започнахме да правим даже новите продукти на Swift UI, понеже е изключително лесно. Работи доста добре. Има си все още някакви дребни негативи, но те са сравнително малко на базата на това, което имаш директно като позитиви. Та на това съм изключителен фен. Новият Xcode е много як и е значително по-бърз от стария, което на мен също ми прави удоволствие да го цъкам. Аз следя супер много за machine learning и AR разработките, които ги добавят в iOS. Последните неща, които бяха upgrade-нати от тази година особено machine learning-а, с всички тези разпознавания и обучаване на модели, с натискане на копченце, а не с писане на милиони редове код – това за мен е изключително яко.

Очаквам всички, на които им е интересно да разберат как се работи с CI/CD и искат да го интегрират в техните продукти, за да могат да бъдат абсолютно 21-century. Това ще ги направи да изглеждат яко и ще им пести определено много време на година. Всички тези хора могат да заповядат на нашия MeetUP, в който аз ще покажа някои от добрите практики, които съм намерил за последните три години откакто се занимавам с това нещо.

Повече по темата може да научите по време на уебинара, организиран от Swift Sofia Meetup.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International