16 април, 2024

Ивелина Атанасова- Генчев е Стратегически маркетинг и мениджмънт, основател на Newtrend Agency. Въпреки че е много аналитична и човек, разбиращ от стратегии, бизнес и маркетингови комуникации, Ивелина е и много креативна личност, отдадена на изкуството.

Ивелина Атанасова- Генчев е стратегически лидер и основател на Newtrend Agency – маркетинг агенция с множество награди, чиито офиси се простират във Варна, София и Лондон. Професионалният опит на Ивелина започва още преди да завърши училище на 15 години, когато започва работа в туристическата индустрия. Включена е в маркетингова комуникация и обслужване на клиенти, преди да открие истинската си страст, а именно иновациите в дигиталните стратегии, стартирайки Newtrend Agency. Въпреки че е много аналитична и човек, разбиращ от стратегии, бизнес и маркетингови комуникации, Ивелина е и много креативна личност, отдадена на изкуството. Окупацията й се променя от маркетингов консултант към сериен предприемач, който разделя времето си между бизнес работата и социалната работа. Личната й биография се разширява още повече с наградата за високо публично допринасяне John Atanasov President Award Recognition в сферата на Компютърните науки и наградата Жена на годината през 2016, категория HiTech and Innovations. Ивелина съветва бъдещото поколение жени лидери да не обмислят нещата твърде много. Нищо не е сигурно в живота и нищо не може да ни гарантира успех. Трябва да даваме най- доброто от себе си и да сме сигурни, че жените имат ефективни роли и възможности за лидерство във всички нива на вземане на решения, било то политически, икономически или публични, да се елиминират всички форми на насилие над жени и момичета в публичната и частната сфера, като трафиканство, сексуален тормоз, бракове против волята и прочие, по целия свят. Ивелина е изцяло фокусирана върху задачите и задълженията си – когато работи, тя работи здраво, когато си е вкъщи, не си проверява имейла, не се занимава с отговорности от работата си и не отговаря на покани. Когато я попитахме за най-големият й успех, Ивелина отвърна, че именно фактът, че всяка сутрин се събужда щастлива от живота си, семейството си и работата си, както и това, че отглежда дете, знаещо какво е щастие и целящо се високо, я прави успешна.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Сериен предприемач съм, както и marketing growth consultant с повече от 15 години опит и винаги съм заемала позицията на съветник, затова не мога да кажа, че съм се чувствала подценявана.

„Ако работя, работя здраво.“

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция? 

За жалост нямам такава статистика.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Да. Постигането на полово равенство е сред глобалните основни цели до 2030, с цел осигуряване на дамите едно ефективно участие и равни възможности за лидерство и всички нива на вземането на решения в политическия,
икономическия и публичния живот, да се елиминира тормозът над жени и момичета на публични и частни места,
включително трафикиране и сексуална, както и друг вид, експлоатация и да се елиминират всички болезнени традиции като женитба на детска възраст, осакатяване и тн. В световен план, 1 от 4 момичета на възраст 15-19 г нито учи, нито работи, за разлика от съотношението при момчетата, което е 1:10.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Моделът на подражание е круциален и е Local Ambassador of Women in Tech – Global Movement в NewtrendAgency и DigitalKidZ. Подкрепям и се стремя да привличам повече представители на женския пол да се присъединят към ICT. Като компания инвестираме в тях- ното обучение, предоставяме лична квалификация и менторска програма и държим на баланса между работата и живота, като имаме предвид, че малките деца в семействата често са отговорност за своите майки, които нямат друг избор, освен да се грижат за тях, като са болни, да ги водят на училище/градина и да ги прибират в края на деня. Преди много време бях самотна майка и съм запозната с това колко стресиращо е да жонглирам между отговорностите в семейството и в дома, в работата, както и със собствените си емоции и междувременно да правя всичко възможно да бъда подкрепяща като мениджър на компания и да помагам, когато е възможно. Но от всички практики, най-лесно ми е като една жена, да се поставя в положението на жените и да ги разбера.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не, неприемливо е и не подкрепям професионалните връзки да се градят според пола, независимо дали в негативен или положителен аспект.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Ивелина Атанасова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International