19 април, 2024

Развитието на твърдите дискове не спира и едно от последните творения е Western Digital Ultrastar DC HC550, чийто капацитет нарасна до 18TB. Целта е да се осигури максимална плътност на данните, енергийна ефективност, надеждност и най-добра обща цена на притежание.

Една от използваните във Western Digital Ultrastar DC HC550 технологии е внедряване на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. Тази функция подобрява точността при търсене, както и бързината на откриване на конкретната зона. Друга иновация е вграждането на цели 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно вследствие намаляването на дебелината на някои от компонентите като горния капак, рамената, печатната платка и още. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на употребяваната при работа енергия. Друга използвана технология е тази за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR). Тя работи в съчетание с познатата HelioSeal – запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух за по-ниско съпротивление при въртене.

Дискът е подходящ за приложение в облачни и хипер мащабни центрове за данни, за дистрибутирани файлови системи и съхраняване на обекти с решения като Ceph и OpenStack Swift, Apache Hadoop, както и за анализ на big data. Реализирана е и защита на фърмуера, при която се съхранява предишния образ с цел подсигуряване на сигурен ъпдейт, при който се прави проверка за RSA подписване. По отношение на производителността Western Digital Ultrastar DC HC550 притежава архитектура на кеша Media Cache Plus, която подобрява скоростта при случаен запис, както и с 512MB кеш буфер. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране. Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12 Gb SAS и 6Gb SATA от партньорите на официалния дистрибутор АСБИС България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor