25 април, 2024

Често си задаваме въпроса дали да използваме Java или JavaScript за следващия си проект. Както при всички езици за програмиране, изборът се свежда до това за какво сме подготвени и какво всъщност правим, за да създадем свои ресурси. JavaScript все още е силно съсредоточен в уеб технологията, докато Java е език за програмиране с общо предназначение, който може да бъде използван разнопосочно.

Когато се сравняват двата програмни езика, съществуват определени прилики между тях, които е добре да бъдат предварително обмислени, особено при разглеждането на уеб разработките.

Обектно-ориентирано програмиране (ООП) е първата от тях. Двата езика изискват от разработчика да кодира обекти и техните взаимоотношения в контекста един на друг. В допълнение, той дава достъп и на двата езика до технологии като наследяване, капсулиране и полиморфизъм.

Front-end разработка: И двата езика могат да се използват в аспекти на разработката на front-end. JavaScript може да бъде вграден директно в HTML, който се реализира като рамка или библиотека, а Java може да се използва като Java Applet.

Back-end разработкa: И двата  програмни езика могат да се използват от страна на сървъра. Java отдавна се използва за захранване на back-end технологии като Apache, JBoss и WebSphere. Node.js се превърна в стартова площадка за сървъри, задвижвани от JavaScript.

Както JavaScript, така и Java са създадени, написани и изпълнени/оформени по различен начин. Всеки един от тях се различава от другия, що се отнася до това на какво е способен.  Java се използва на много места, включително програмиране на кредитни карти, приложения за Android, създаване на настолни приложения и такива на ниво предприятие. JavaScript се използва основно, за да направи страниците на уеб приложенията по-интерактивни. Програмният език влиза в употреба и като алтернатива на Flash, въпреки че повечето уеб разработчици и програмисти ще ви кажат, че JavaScript е по-популярен и има повече функционалност от Flash. JavaScript може да се използва за извършване на монотонни неща, например създаването на анимация в HTML.

Други съществени разлики между двата езика са, че докато при JavaScript кодът е изцяло текст, то при Java кодът трябва да бъде компилиран. Всеки един от тях се нуждае от различен plug-in. JavaScript кодът се изпълнява само в браузър, докато Java създава уеб приложения, които се изпълняват както в браузър, така и във виртуална машина. Java е обектно-ориентиран език за програмиране, а JavaScript е специално обектно-ориентиран скриптов език.

Всеки начинаещ програмист ще научи, че JavaScript и Java са значими езици за програмиране, които е важно да бъдат добавени към списъка с езици за кодиране. Много разработчици споделят, че бързото изучаване на тези два програмни езика е много мъдър ход за начинаещите в ИТ сферата. Без съмнение, JavaScript и Java са езици за програмиране, които ще осигурят повече заетост на разработчика и ще създадат по-доходоносни възможности за работа в бъдеще.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor