23 април, 2024

Според Atlassian, всеки път, когато мозъкът обработва нова информация, невроните се задействат, в резултат на което създават невронни пътища. Така нареченият “ковък” мозък променя своята структура и форма.

През последните няколко години изследователи твърдят, че е възможно невропластичността да бъде преднамерено насочена. Целта е да се подобри процеса на работа, както на нас самите, така и на екипите, с които работим.

Концепцията “невропластичност” всъщност е много по-елементарна, отколкото звучи. Невропластичността представлява способността на мозъка да учи и да се адаптира. Именно това сочат новите изследвания. Мозъкът притежава качеството да расте и да се променя през цялата зряла възраст, а не само по време на юношеството. Това обаче е възможно в случай, че третираме правилно невронните си пътища.

Д-р Марша Чиничиан, клиничен психотерапевт от Лос Анджелис, и всепризнатите умове зад приложението за ментално здраве “Mindshine” твърдят, че:

“Главното при невропластичността е, че всъщност можете да създавате и организирате връзки в мозъка си.”

Представете си, че мозъкът е колосална електрическа мрежа. Прилагането на невропластичността в действие означава да се създадат нови пътища. Същевременно с това най-добрите стари пътища се укрепват, а тези, които искаме да избегнем, не бива да бъдат подсилвани. Това е извлечено от афоризма “Невроните, които светват заедно, се свързват. Тези, които светват асинхронно – не.

Д-р Тара Суорт, старши преподавател в Масачузетския технологичен институт и автор на бестселъра “Източникът”, наскоро сравни този процес с изграждането на пътища. Ето какво каза тя пред European CEO:

„Мислете за това като преминаване от черен път към магистрала. Бих могла да кажа, че ще работя по пътеката, която в момента е черен път. Колкото повече използвам това твърдение и колкото повече повтарям  същата дейност, то наистина мога да я превърна в магистрала.“

Техники за “пренастройване” на вашите когнитивни пътища:

1.“Подхранвайте” мозъка си

Мозъкът съставлява само малка част от общото телесно тегло, но използва една четвърт от всичко, което ядем. Ако искате да подобрите невронните си пътища, то ще трябва да обновите и диетата си. Според Рамсдън, това означава през деня да се консумират орехи, боровинки и авокадо. Витамин D и магнезият са основни приоритети, ако искате да насърчите невропластичността.

2.Кратки дрямки 

Добрият нощен сън между 7 и 9 часа е задължителен, за да функционира правилно мозъка ви. Следобедната дрямка от около 20 минути обаче, със сигурност ще повиши потенциала ви за невропластичност още повече. Кратката дрямка насърчава растежа на дендритни шипове, които действат като важни съединители между невроните в мозъка ви.

3.Не проточвайте работния ден 

Подобно на изграждането на мускули, невропластичността също се нуждае от престой, за да върши работата си правилно. Според д-р Чиничиан, мениджърите трябва да създадат и наложат ритуал “край на работния ден”. Целта е да се обърне внимание на малките победи, постигнати до този момент. Съобщения като “Благодаря на всички за страхотните идеи по време на “мозъчните атаки” днес. Ще се видим утре.” в края на деня, би допринесло екипът да се чувства оценен. Прекратяването на стреса през деня по начин, който освен това повишава ендорфините, създава перфектни условия за невропластичност. Не само това, но и така се изпраща сигнал, че е добре да приключите работа и да се отдадете на релакс.

4.Разширете речника си

Опитайте се да учите по една нова дума всеки ден. Според експерти, това просто действие ще предизвика множество нови невронни пътища, както зрителни, така и слухови.

5.Жонглирайте 

Жонглирането често се препоръчва като отличен начин за подобряване на невропластичността. Дръжте малък набор от топки в работното си чекмедже за стимулиране на мозъка, когато имате няколко свободни секунди между задачите. Колкото повече задобрявате, толкова повече ползите ви се увеличават.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor