25 април, 2024

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявява твърдо против неоснователното искане за увеличение на максималния осигурителен праг. Това се казва в съобщение на асоциацията до медиите.

Според асоциацията подобен ход ще бъде удар за ИТ сектора и по-специално софтуерната индустрия. Има опасност местните компании да се насочат към съседни пазари с по-добри условия и прогнозируеми бъдещи разходи, а служителите – аналогично да потърсят алтернатива в чужбина.

Ето и цялото писмо на БАСКОМ:


Компаниите в БАСКОМ заявяват последователната си позиция против поредните популистки намерения на Министерство на финансите да предложи увеличение на максималния осигурителен праг в следващия годишен държавен бюджет.

Това за пореден път се случва под натиска на синдикатите, които не представляват браншове с висока добавена стойност и без никакъв диалог с високотехнологичния бизнес, чийто служители ще бъдат най-пряко засегнати от подобен необмислен ход. Това са образовани и висококвалифицирани специалисти, които правят българската икономика конкурентоспособна на глобално ниво. Да бъдат те постоянно „наказвани” с по-високи данъци и осигуровки е лош знак към всички мотивирани хора в България, които полагат сериозни усилия и печелят честно от труда и таланта си.

Подобни импровизирани действия лесно могат да подтикнат младите ИТ специалисти да напуснат страната, а български софтуерни компании да се преместят, например в Румъния, където секторът вече получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост.

Напомняме, че ИТ компаниите от много години осигуряват служителите си върху максималния осигурителен праг и плащат данъци и осигуровки, които са около три пъти над средното ниво. Софтуерният бранш оперира изцяло на светло и вместо това да се превръща в пример за останалите сектори в българската икономика, сме свидетели как продължават да се толерират чрез данъчни преференции непрозрачни браншове.

На фона на заявките за рекордна събираемост на приходите в държавната хазна през тази година, БАСКОМ недоумява какво налага повишаването на максималния осигурителен праг през 2022 г.

Вече е пределно ясно защо беше необходимо Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), от която БАСКОМ е част, да участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вместо това БРАИТ беше отстранена с процедурни хватки и сега е видима липсата на сериозна експертиза в тристранния диалог както за последствията, така и за възможностите, пред които световната криза изправя модерните бизнеси и националната икономика.

Оставаме категорични в позицията си против увеличението на максималния осигурителен праг и настояваме за провеждане на задълбочен дебат по съществените теми като:

  • как да се направи задълбочен многосекторен анализ на икономиката и да се изработи визия за това, повече сектори да вървят по успешния път на софтуерната индустрия;
  • как да се увеличи базата на плащащите максимални данъци и осигуровки, за да се повиши цялостно стандартът на живот в България;
  • как да се подобри нивото на обществените, здравни и социални услуги в замяна на съвестно платените данъци;
  • как да се осигури дългосрочна предвидимост на данъчно-осигурителната рамка с цел привличане и задържане на чуждестранните инвестиции;
  • как да се изработят стимули за развитие на предприемачеството и стартъп културата;
  • как да се стимулира развитието на високотехнологичната индустрия чрез разработване на данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход;
  • как да се подобри образованието и да се реши проблемът с гигантския недостиг на кадри в ИТ бранша.

Може да споделите своето мнение по темата в кратката анкета на DevStyleR:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,