19 април, 2024

Елена Дречева е Managing Director в Коника Минолта. Тя е професионалист с повече от 20 години опит в технологичния сектор. Като доказан специалист с богат опит, Елена споделя, че ценностите, които изповядват в Konica Minolta са фокус към клиента, сътрудничество, стратегическо мислене.

Приветстваме Елена Дречева, Managing Director в Коника Минолта. Елена вярва, че положителното мислене и нагласа са катализатор на успеха. Елена много обича професията си и това й помага изключително много да не изпада в дилеми. С годините е изградила умението на работното място да бъде изцяло отдадена на задачите си, а когато е сред близките си – вниманието да е фокусирано върху тях. Елена споделя, че ценностите които изповядват в Konica Minolta са фокус върху клиента, работа в екип, приемане на различното, бизнес мислене и работа в дигитална среда. Елена се води винаги от три основни критерия при подбор на кадри, а именно възпитанието и енергията на човека, неговите знания и опит. Първият критерий за нея е задължителен, а останалите два са в зависимост от позицията. Елена добавя, че винаги цели да се заобикаля с хора, които са открити и честни, имат искра в очите, готови са да работят в екип и да приемат предизвикателствата с ентусиазъм. Застава зад мнението, че винаги можем да извлечем полза от всяка ситуация. Тя добавя, че кризите ускоряват положителните промени и ни подтикват към по-добри резултати. Елена е срещала предизвикателства, свързани със стереотипа, че технологиите не са силна област за жените, но е била достатъчно убедителна, за да се пребори с недоверието. Личният й опит показва, че всичко зависи от нас самите. Трябва да положим усилия, за да преодолеем дадено неразбирателство. Според Елена проблемът с неравенството между половете все още е актуален по света и в България. Тя е противник на квотите, защото според нея те също водят до дискриминация. За Елена водещи критерии трябва да са знанието и способностите, а не полът.

„Вярвам, че позитивното мислене и отношение са катализаторът на късмета.“

Любима дреха?

Tениска.

Високи или ниски обувки? 

И високи, и ниски в зависимост от случая.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си? 

Телефон и малък хартиен бележник с писалка.

Любим цвят червило? 

Малиново.

Кое типично женско качеств Ви е чуждо? 

Безцелно шляене по магазини.

Коя кауза подкрепяте в момента? 

Подкрепям каузи, свързани с обучение и с грижа за деца и възрастни хора. Подкрепям лично SOS Детски селища и програма за дизайн мислене в училищата на Red Plane – таксата за един учител на годишна база.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Вярвам, че положителното мислене и нагласа са катализатор на успеха. Винаги можем да извлечем ползи от ситуацията, независимо дали за момента тя е неблагоприятна за нас. Смятам, че кризите ускоряват положителните промени и ни подтикват към по-добри резултати. Подкрепям идеите на екипа си и винаги се впускам с ентусиазъм и енергия във всеки нов проект.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена? 

Срещала съм предизвикателства и те са свързани със стереотипи, че технологиите не са силна област за жените, но след разговор и една или няколко срещи недоверието изчезва. Много зависи от нас самите да положим усилия за да преодолеем неразбиране, притеснения и/или стереотипи и за това свидетелства личната ми история. Аз бях на 28 години, неомъжена, когато кандидатствах за позицията да ръководя Коника Минолта в България. Това предизвика малки притеснения у хората, които вече се бяха спрели на мен тогава и мисля основателни. Тепърва ми предстояха брак, деца и грижа за семейство, а трябваше да развивам компания почти из основи в България. Уверих ги, че поемам отговорност и ще се справя. Удържах на думата си и съм им благодарна, че ми се довериха.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Статистиката за жените на ръководни позиции в Технологични компании в България е, че са ок. 20% от общия брой. С информация за други сектори не разполагам.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света? 

За съжаление, все още е актуален по света и в много по-малка степен и в България. Опитите този проблем да се реши чрез задължителни квоти за жени не водят до успех. Аз лично съм противник на квотите, защото пък те също водят до дискриминация. Водещи трябва да са критериите знание и способности, а не пол. Моето решение е културата на компаниите – там трябва да се работи ежедневно в посока равенство и разнообразие, еднакво гъвкаво работно време за жени и мъже, които отглеждат деца и/или се грижат за родители, вътрешни програми за спонсорство на млади таланти и други такива инициативи.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Една от ценностите на компанията ни е Embrace diversity – приемам и съм позитивен към различията. Не съдя, а се опитвам да разбера. Създавам среда, която приобщава. Компанията ни има различни инициативи по отношение на насърчаване на разнообразието, но ще обърна внимание на две: Technology Innovation Program (TIP) – програма, в която участието е по желание и с предмет технологични иновации, със състезателен елемент. Така в екипите има разнообразие от хора на различни позиции, от различни държави. Крайните продукти от работата на тези екипи винаги са впечатляващи. Разполагаме и с програма за мобилност на служителите от различни държави – вътрешно се обявяват свободни позиции и всеки има възможност да участва, независимо от физическата си локация.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас? 

Мисля, че как ще те възприемат околните зависи основно от теб самия. Аз се чувствам уверена в себе си и знам какво зная, какво мога и какво не, отворена съм за комуникация с хората и нямам предразсъдъци, че трябва да се харесам на всички. Позицията ми изисква понякога да казвам не и да се разделям с хора, които не споделят културните ни ценности. В работата ми няма или не съм забелязала 😊 различно отношение към мен. Причината е, че при нас работят образовани и добре възпитани хора, за които е важна личността, а не пола. (това са основни, задължителни критерии при подбора ни).

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Работи и в двете посоки. Зависи от това кой е насреща, но в повечето случаи помага. По-важно е позитивното отношение и добрата енергия, които винаги проличават в разговор и помагат за влизане в рапорт (термин от NLP – двама души да са в рапорт, означава да са на една вълна).

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате? 

Аз много обичам професията си и това ми помага изключително много да не съм в дилеми. Правилото, което си изградих с годините е просто – каквото и да правя да съм съсредоточена в него. Като съм на работа съм 100% със задачите си и съответно като съм със семейството си – вниманието е изцяло за тях. Имам своето лично бягство и това е плуването, което зарежда ума и тялото ми и вечер след като всички заспят – четенето на книги.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н)

Следя следните страници:

Университети:
Alumni групата на Стандфорд и IMD на IDEO U
https://www.ideou.com/
https://www.facebook.com/watch/designboomnews/

Любими автори:
Георги Господинов – https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503
Харуки Мураками – https://www.facebook.com/search/top?q=Haruki%20Murakami.

„Много обичам професията си и това ми помага изключително много да не съм в дилеми. Правилото, което си изградих с годините е просто – каквото и да правя да съм съсредоточена в него.“

В отговор на предизвикателствата на новата бизнес среда, Konica Minolta разработи концепцията за дигитално работно място на бъдещето. Как изглежда то и готови ли са компаниите в България да предприемат този начин на работа?

Нашата концепция е Интелигентно Свързано Работно място. То изглежда най-кратко казано така: независимо къде се намираме физически, оторизиран дигитален достъп до данните в компанията с няколко клика, дигитални процеси, лесна и удобна колаборация с колеги,  партньори и клиенти, автоматизация, която ни спестява време и намалява грешките, визуализация на важната за нас информация в удобен вид за анализ.

И да, мисля, че една не малка част от компаниите в България са готови да работят по този начин. Обстоятелствата също налагат въвеждане на такъв вид работно място с цел осигуряване стабилност и продължителност на бизнеса.

Кои са ценностите, които изповядвате в Коника Минолта България?

Ценностите ни са: Фокус към Клиента, Сътрудничество, Приемане на различното, Иновации, Бизнес Мислене и Работа в дигитална среда.

Наскоро взехте участие в глобалния дискусионен панел на Konica Minolta по повод международния ден на жената, чиято цел бе да открои и отпразнува постиженията на жените в цялата организация. Какви са вашите методи за управление и насърчаване на многообразието в компанията и как прилагате принципите на равнопоставеност за всички ваши служители?

Водя се винаги от три основни критерия при подбор и те са: възпитание и енергия на човека, знания и опит. Първият критерии е задължителен, останалите два са в зависимост от позицията. Внимавам да се заобикалям с хора, които са открити и честни, имат искри в очите, готови са да работят в екип, да приемат предизвикателствата с ентусиазъм. За да подкрепяме разнообразието сме въвели Талантска програма, а равнопоставеност на колегите ни осигуряваме чрез предоставяне на възможност да участват в подборите ни (първо търсим вътре в организацията), възможност открито да споделят идеите си и спонсорство към най-добрите, постоянно промотираме култура на разнообразие и приемане на различията.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International