19 април, 2024

Таня Христова е кмет на красивия български град Габрово. Според нея принципът за равните възможности за жените и мъжете е един от основополагащите стълбове на демокрацията. Смята, че да си кмет означава не само да си професионалист, но преди всичко да имаш умението да намираш единна цел в различните и понякога противоречиви желания на хората.

Да си кмет означава не само да си професионалист, да си подготвен и упорит, но преди всичко да имаш умението да намираш единна цел в различните, понякога противоречиви желания на хората. А да бъдеш жена кмет е въпрос на дълг и голяма отговорност. Представяме ви Таня Христова, кмет на град Габрово. В тази си позиция тя трябва да служи на хората, които са й гласували доверие. За нея истинското предизвикателство е в това да се доказваме всеки ден пред себе си, да отстояваме принципите си и да преодоляваме трудности от всякакъв характер.  Понякога пренебрегва личния си живот на съпруга и майка за сметка на отговорността и ангажиментите, които има 24 часа в денонощието. Повечето уикенди за нея са работни и затова искрено благодари на семейството си за разбирането, търпението и справедливата критика, която й отправят при необходимост. Застава зад твърдението, че иновациите и технологиите отдавна не са просто абстракции, а са инструмент за решаване на социални проблеми. Допълва, че именно чрез технологиите градовете могат да се превърнат в интелигентни и интуитивни системи. Няма конкретно правило за спазване на баланс, защото смята, че способността успешно да съчетаваш личния с професионалния си живот е просто житейска мъдрост.  Според нея принципът на равните възможности за жените и мъжете е един от основополагащите стълбове на демокрацията. Затова трябва да се работи упорито, за да бъде защитаван и прилаган. По нейно мнение, проблемът с неравенството между половете все още е актуален на някои места. Но намира позитивни черти в тенденцията, че при дадени професии, които преди са се смятали единствено за “мъжки” или за “женски”, отдавна не съществува разграничение. Тя допълва, че у жената е заложена способността да балансира и да бъде по-адаптивна към случващите се промени. Според нея вниманието към детайла, умението да се подреждат приоритетите, силната интуиция, липсата на страх и съмнение при вземане на решение, способността да се общува и социалната чувствителност, често са допълнително предимство и помагат на дамите повече от визията им. 

Таня Христова, Кмет на гр. Габрово

Любима дреха?

Роклята и всички дрехи, които подчертават нежната и женствена природа на една дама.

Високи или ниски обувки?

И двата вида обувки – според ситуацията.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?  

Телефон.

Любим цвят червило?

Розово-червено.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Не мисля, че има такова.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента? 

Каузата, която подкрепям от години и ще продължа да го правя се нарича Габрово.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Принципът на равните възможности за жените и мъжете е един от основополагащите стълбове на демокрацията и е необходимо да се работи на всички нива, за да бъде защитаван и прилаган. Истинското предизвикателство, без значение какъв е твоят пол, е да се доказваш всеки ден, да отстояваш принципи, да преодоляваш трудности от всякакъв характер, а когато си кмет трябва да служиш на хората, които са ти дали доверието си.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция? 

 Познавам не малко дами, заемащи моята позиция, както в страната, така и извън нея, но точната бройка не бих могла да цитирам.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

За съжаление, все още има географски ширини, в които е актуален. Положителна е тенденцията, че полът отдавна няма значение в много, смятани за типично мъжки или женски професии.

“Истинското предизвикателство е да се доказваш всеки ден, да отстояваш принципи, да преодоляваш трудности от всякакъв характер, а когато си кмет трябва да служиш на хората, които са ти дали доверието си.“

Каква политика следвате по отношение за насърчаване на разнообразието? 

Моето предпочитание е за баланса, в който женското предимство се подкрепя от мъжкото и обратното.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас? 

Въпросът трябва да отправите към тях. Лично аз не усещам различно отношение.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Вероятно помагат, но не това е важното. По женски провокирана от въпроса ви ще призная, че у жената, по природа, е заложена способността да балансира и  да бъде по-адаптивна. Вниманието към детайла, умението да подрежда приоритетите, да се мобилизира в критични моменти, силната интуиция, съчетана с липсата на излишни страхове и съмнения при вземане на решения, способността да общува и социалната чувствителност, често дават допълнителни предимства, и помагат на дамите повече от визията.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Трудно постигам този важен баланс. Нерядко личният живот на съпруга и майка е за сметка на отговорността и ангажиментите да бъда кмет 24 часа в денонощието. Едва успявам да си открадна по няколко дни почивка през лятото и зимата. Повечето уикенди са работни, често съм в кабинета си или заедно с колеги обхождам обекти. Използвам възможността да благодаря на семейството си за разбирането, търпението и справедливата критика, която ми отправят. А правило за баланс – нямам, вероятно способността успешно да съчетаваш личния и професионалния си живот е просто житейска мъдрост.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н). 

За жалост, поради липса на време, не всички, които бих искала. Но бих препоръчала на вашата аудитория преди всичко да следят местните информационни канали.

От встъпването ви в длъжност вие работите за модернизирането на града и внедряването на редица иновации. Може ли да споделите с нас как възникна интереса ви към иновации и технологии? 

Иновациите и технологиите отдавна не са абстракции, а инструмент за решаване на социални проблеми. Те са възможност за мобилизиране на научните среди и бизнеса, които трябва да отговорят на дневния ред на световното развитие. Те са тези, които ще превърнат градовете в интелигентни и интуитивни системи и все повече ще доминират. И трябва да намерим най-правилния модел, за да ги впрегнем в полза на хората и тяхното благоденствие. А Габрово има потенциал  за  иновации и технологии. Той е един от областните центрове с най-силно изразен индустриален профил в страна. Допълнително, добрата координация с Техническия университет и бизнеса ме мотивира да насочим усилията си за превръщането на Габрово в технологичното сърце на България. 

Бихте ли ни разказали повече за Технологичния парк на територията наобщината?

Не бих отнела правото на Технически университет – Габрово да ви разкажат за новия Технологичен парк. Ще си позволя да кажа само, че той отговоря напълно на профила на Габрово – с фокус върху мехатрониката, чистите технологии, енергийната ефективност и ИКТ. Новият парк ще бъде много добра основа за по-дълбоко обвързване на наука и бизнес, както и за подкрепа на иновационната екосистема в града и региона.

Какво е чувството да сте първата жена кмет на град Габрово? 

Дълг и голяма отговорност.

Какви предизвикателства срещате в професионален план и как се справяте с тях? Коя е правилната рецепта за work-life баланс?

Да си кмет означава не само да си професионалист, да си подготвен и упорит, но преди всичко да имаш умението да намираш единна цел в различните, понякога противоречиви желания на хората. Сигурна съм, че балансът между личния и професионалния живот е едно от предизвикателствата пред всеки кмет. 

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR