20 април, 2024

Кристина Беда е софтуерен разработчик в Luxoft, Италия. Благодарение на докторантурата си по Физика, тя придобива опит на експериментален физик в CERN, а години по-късно решава да насочи своя кариерен път към IT индустрията. Тя се надява всеки човек да открие своето вдъхновение.

Кристина Беда е софтуерен разработчик в Luxoft, Италия, вече повече от година. Тя защитава докторантура по Физика и придобива опит на експериментален физик в CERN. След това решава да се насочи към IT индустрията. Винаги са я вълнували физичните и компютърните науки. Като физик, Кристина започва да разработва код, за да анализира данни за експеримент, върху който работи и да тества функционалностите на различни хардуери. Когато решава да промени индустрията, в която се развива, Кристина осъзнава, че именно кодирането е било частта от професията й, която най-много е харесвала. Затова тя кандидатства на IT позиция, въпреки че е наясно колко много ще трябва да учи, за да успее. Тя мисли, че е от изключителна важност да се обсъжда темата относно разнообразието и приобщаващото работно място. Смята, че много работа е свършена в тази посока през последните години, но има още много стереотипи, които трябва да бъдат пречупени. Надява се да бъде част от промяната и да вижда още повече представители на женския пол в IT индустрията. В миналото си Кристина е изпитвала трудности с това да балансира личния си живот с професионалния. Тя не могла да постави граница между двете, затова е работела безспирно, докато не приключи със всичките си задачи, като до голяма степен е пренебрегвала личния си живот. Това довело до много стрес и така научила, че през повечето време е по-добре да си даваш време за почивка и да се абстрахираш от работата. По този начин рестартираш деня си и имаш по-свежа нагласа за това, което предстои. Насърчава хората, които имат интерес към технологичната среда, да не се страхуват да станат част от нея. Тя ни съветва да не се вслушваме във вътрешния си глас, ако той твърди, че не сме достатъчно добри. Вместо това предлага да погледнем към миналото си и да си припомним всичко, което сме постигнали. Кристина добавя, че все още опитът, който има в IT сферата, не е достатъчен. Проектите в индустрията се променят много бързо и всеки ден се научава нещо ново, затова трябва да поддържаме позитивно настроение всеки ден. Споделя с нас, че е имала шанса да работи с много уверени и отдадени жени, които не се страхуват да говорят и да повишават тон при необходимост. Кристина казва, че тези дами са я вдъхновили да следва стъпките, благодарение, на които е успяла да преодолее вътрешната си несигурност. Надява се всеки един от нас да има късмета да намери човека, който да му дава свежи сили и от когото да черпи вдъхновение.

Можете ли да разкажете за себе си и за опита си? 

Казвам се Кристина и съм софтуерен разработчик в Luxoft, Италия, вече година и половина. Имам докторантура по физика и няколко години в академията работех като експериментален физик в CERN, но реших да се изместя в IT сферата.

Какво повлия на решението Ви да работите в IT сферата?

Винаги съм се увличала по научните и компютърните технологии. Като физик, започнах да разработвам кодове, за да анализирам данни по експеримент, над който работех и да тествам функционалностите на хардуера. Когато реших да променя индустрията, си дадох сметка, че това, което най-много съм обичала да правя като физик, е именно коденето. И така, реших да кандидатствам по тези позиции, въпреки че знаех, че ще трябва да уча доста.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Какво Ви вдъхнови да станете посланик?

Мисля, че е от голяма важност да продължаваме дискусията за разнообразието и приобщаващата работна среда. Много работа в тази посока е извършена в последните години, но все още има много стереотипи за пречупване и силно се надявам да бъда част от тази промяна. Надявам се да виждам все повече жени в IT индустрията и хората (включително аз) да започнат да разпознават ролята на пристрастията в своите решения.

Какъв съвет бихте дали на хората, които се интересуват повече от D&I?

Бих предложила да направят няколко теста, свързани с подсъзнателните предразсъдъци, които са достъпни и онлайн. Аз, например, направих един, свързан с връзката между пола и хуманните и научни кариери, който ме накара да се замисля над това колко е трудно да преодолееш вътрешните си пристрастия.

А какъв съвет бихте дали на младите дами, насочващи се към IT индустрията?

Бих казала да не се страхуват и да действат, щом усещат, че това е тяхното нещо. Не слушайте вътрешния си глас, който казва, че не сте достатъчно добри и се обръщайте назад да видите какво сте постигнали. От лимитирания си опит в IT сферата, мога да кажа, че проектите се променят много бързо, всеки ден се учат нови неща и просто трябва да поддържате позитивно и проактивно отношение.

“Когато реших да променя индустрията, разбрах, че кодирането е работата, която ми харесва, затова реших да кандидатствам на различни ИТ позиции, въпреки че знаех, че трябва да уча много!”

Как съчетавате личния си живот с професионалния?

В миналото ми беше много трудно да открия баланса между двата свята. Не можех да поставя никаква граница между тях и просто не спирах да работя, докато не си свърша всичките задачи, пренебрегвайки личния си живот. Разбира се, това доведе до доста стрес, затова си дадох сметка, че през повечето време е по-добре да оставиш мозъка си да почива и да се абстрахира от работа. По този начин ви позволява да рестартирате деня си с нова, по-свежа и ясна картина.

Кой е Вашия модел на подражание? На кого се възхищавате и защо?

Има много истории за успешни жени и мъже, които ни вдъхновяват, но не мисля, че е лесно да свържем себе си с моделите си на подражание, които живеят далеч, далеч. Имала съм шанса да работя с много уверени жени с огромни страсти, които не се страхуват да говорят и да повишават глас, ако е необходимо. Те много ме вдъхновяват да следвам стъпките им и да преодолявам вътрешните си несигурности.

Любима дреха?

Дънки и тениска.

Високи или ниски обувки?

Ниски обувки, абсолютно.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Почистването.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Моят телефон.

Любим цвят червило?

Не нося грим често, може би светлочервен.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,