24 април, 2024

Миряна Маркова, VP Professional Services в AIOPSGROUP. Обича да пътува, да се запознава нови и различни култури и да научава за миналото и настоящето им. Според Миряна неравенството между половете продължава да бъде проблем в световен мащаб. За нея ключът към успеха е упорита работа, отдаденост, неспирно усъвършенстване на уменията, увеличаване на знанията и известна доза късмет.

Приветстваме и Миряна Маркова, VP Professional Services в AIOPSGROUP, която обича да пътува, да опознава нови и различни култури и да научава за миналото и настоящето им. Тя обича предизвикателствата и загадките, а разрешаването на технически и организационни проблеми я зарежда с енергия. Миряна споделя, че е започнала кариерата си в IT сферата, когато е била студентка във втори курс. Тя добавя, че работната атмосфера тогава е била много динамична и всеки ден се е учела на нещо ново. Именно това е накарало Миряна да остане в средата вече 20 години. Тази тенденция според нея не се е променила и до днес. Тя е на мнение, че технологиите се развиват изключително бързо и за да бъдеш в крак с тях, трябва постоянно да учиш и да се адаптираш. Миряна споделя, че екипите, с които е работила, са били международни и е имало хора от различни части на света с разнообразни култура и мироглед. Тя добавя, че те винаги са проявявали толерантност и уважение един към друг. Именно заради това тя не е срещала професионални предизвикателства, свързани с пола й. А за проблема с неравенството, Миряна смята, че в последните две десетилетия се отбелязва значителен прогрес, но за съжаление неравнопоставеността между мъжете и жените продължава да бъде проблем в световен мащаб. За нея ключът за разрешаване на този проблем е в промяната на обществените нагласи. Тя мисли, че всичко започва от семейството и от работното място – жената е и трябва да бъде приемана като пълноправен партньор, който има своите права и задължения. За Миряна визията никога не е била водеща при приемането на един човек. Според нея знанията и уменията са в основата на това да бъдеш. Балансът между личния и професионалния живот е изключително важен за Миряна. За да го постигне, тя приоритизира задачите си и не оставя нещата за последния момент, разчита и на помощта на своите колеги. Миряна е на мнение, че ключът към успеха е упоритата работа, отдадеността на това, което правиш, неспирното усъвършенстване на уменията, трупането на нови знания и не на последно място, известна доза късмет.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

Обичам да пътувам, да срещам нови и различни култури, да научавам за миналото и настоящето им. Сред най-екзотичните места, които съм посетила до момента са Ангкор Ват в Камбоджа, Великденския остров (Чили) и Петра в Йордания.

“В AIOPSGROUP изграждаме работна среда, фокусирана върху уважението и толерантността между служителите, независимо от пол, етническа или расова принадлежност.”

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Не, или поне не съм ги възприемала като свързани с това, че съм жена. Екипите, в които съм работила са били международни с хора от различни части на света, с различни култури и мироглед. В тях винаги е имало толерантност и уважение към другата гледна точка.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Процентът в глобален мащаб на жените на синиър мениджмънт позиции е около 25-29% като тенденцията в последните години е този процент да се повишава.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

През последните две десетилетия се отбелязва значителен прогрес, но за съжаление неравенството между половете продължава да бъде проблем в световен мащаб. Все още има държави, където достъпът до образование за младите момичета е лимитиран, конкретни професии са недостъпни за тях или са подложени на дискриминация и физическо насилие. За мен ключът за разрешаване на този проблем е в промяната на обществените нагласи, всичко започва от семейството и работното място – жената е и трябва да бъде приемана като пълноправен партньор, който има своите права и задължения.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение насърчаване на разнообразието?

В AIOPSGROUP изграждаме работна среда, фокусирана върху уважението и толерантността между служителите, независимо от пол, етническа или расова принадлежност. В компанията работят хора от различни страни и култури – България, САЩ, Сърбия, Босна и Херцеговина, Индия, Мароко; клиентите и партньорите ни са големи международни организации. Около 50% от мениджърите са жени.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Като професионалист. Атмосферата в AIOPSGROUP е изключително открита и една от основните ни ценности е екипната работа. Опитът ни показва, че само заедно можем да бъдем успешни и в нашата среда няма място за разделение по какъвто и да е признак.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Не зная. Никога не съм смятала, че визията е водещото за един човек. Разбира се не бих отишла на бизнес среща по къси панталони и тениска например, но отвъд конкретния етикет в основата на това да бъдеш успешен са знанията и уменията.

Как съчетавате личния с професионалния живот?  Имате ли някакво правило, което спазвате?

Балансът между личния и професионалния живот е изключително важен за мен. За да го постигна приоритизирам задачите си и не оставям не толкова спешните неща за последния момент, делегирам и разчитам на помощта на колегите си.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Харесвам Ted Talks заради разнообразието от теми; следвам постовете на Ричард Брансън, Сатия Надела и не на последно място, Бил Гейтс.

Как започна Вашето професионално развитие в сферата на технологиите? Кое Ви вдъхнови да се развивате в тази насока?

Започнах работа в IT сферата като студент във втори курс. Тогава технологичните компании в България бяха сравнително малко, а служителите – предимно студенти и млади хора. Работната атмосфера беше много динамична, всички бяха надъхани да покажат и споделят знания, всеки ден се научаваше нещо ново, това ми хареса и ме накара да остана в тази среда вече 20 години. Тази тенденция не се е променила и до днес, технологиите се развиват изключително бързо и за да бъдеш в крак с тях, трябва постоянно да учиш и да се адаптираш.

Как една дама успява да изгради успешна кариера в ИТ сферата? Имате ли някакви тайни “рецепти” за успех?

Не бих казала, че има тайна рецепта. Успехът е упорита работа, отдаденост на това, което правиш, неспирно усъвършенстване на уменията и увеличаване на знанията и разбира се известна доза късмет.

Кои са най-важните качества, които един успешен Vice-President Professional Services в сферата на технологиите трябва да притежава?

Хората на синиър мениджмънт позиции имат различни стратегии за това как да развиват дадена организация, освен това въвеждат непрестанни подобрения, с цел постигане на максимална ефективност. Не се страхуват да вземат решения и най-важното от всичко е, че подкрепят екипите си в трудни моменти. Фокусирани са върху конструктивните действия, а не толкова върху проблемите и грешките.

Какво ви зарежда в професионален и в личен аспект?

Обичам предизвикателствата и загадките . Това да разрешавам технически и организационни проблеми ме зарежда с адски много енергия.

Любима дреха?

Удобни панталони или дънки.

Високи или ниски обувки?

Ниски.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

В момента – маска и дезинфектант.

Любим цвят червило?

Не използвам.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Не обичам да пазарувам.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

В последните няколко години участвах в инициативи в подкрепа на Центрове за настаняване от семеен тип за деца в неравностойно положение.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,