25 април, 2024

Йоанна Сейменарова е изпълнителен продуцент в Империя Онлайн, която вярва, че всичко е възможно, ако се намираме на правилното място. Йоанна споделя, че ролята на продуцент в повечето компании за игри изисква тройна работа. Смята, че проблемът с неравенството между половете все още е актуален в световен мащаб, а не само в технологичната индустрия.

Йоанна Сейменарова е изпълнителен продуцент в Империя Онлайн, която навлиза в IT индустрията на 21г. като Community Manager (game support и превод). Тя преминава през това да бъде Теch writer, Business Analyst, Project Manager и Product Owner. Същевременно става майка на две деца, докато преминава през повишение, поемайки няколко екипа и продукта. Йоанна смята, че всичко е възможно, ако си на правилното място – възползваш се от всички шансове и изпълняваш по-голяма роля, отколкото се изисква. За нея най-удовлетворяващата част от работата е да наблюдава как потребителите ежедневно използват завършения продукт. Йоанна споделя с нас, че никога не е била дискриминирана заради пола си в какъвто и да е аспект. Тя допълва, че е преминала през няколко трудности по време на своя път, породени от два фактора, а именно:

1) Фактът, че не е имала предишен опит с технологиите. Нейната продуктова експертиза и качества на лидер й дават възможността да се компенсира липсата на практическиопит.

2) Създаването на семейство и отглеждането на двете й деца, докато се опитва да се издига кариерно. За да достигне нивото на колегите си от другия пол, тя непрекъснато трябва да компенсира с времето, предназначено за семейството й, като работи допълнително доста често.

Според Йоанна гейм индустрията е доминирана от мъже, но се разработват много начини, за да се създаде една по-равностойна обстановка. Тя твърди, че съотношението между мъже и жени в нейната работа е 65:35 и смята, че проблемът с половите неравенства все още е актуален не само в България, но и във всички индустрии по целия свят. Дневната рутина на Йоанна включва именно много срещи, дискусии, анализи, брейнсторминг, синхронизиране, планове, демота и прочие, както с екипа, така и с мениджмънта на компанията. Тя казва, че сертификатите, които хората получават, могат да служат като начални точки, които определено дават възможност за назначаване или повишаване, но по никакъв начин не могат да свършат работата вместо теб самия. Едни от най-големите интелектуални страсти на Йоанна са Астрофизиката и Космологията. Голяма част от книгите, които е прочела през последните години, са именно свързани с тях.

“Една от най-големите ми интелектуални страсти е в сферата на космологията и астрофизиката. Голяма част от книгите, които съм прочела през последните години са именно физични.”

Йоанна Сейменарова, изпълнителен продуцент, Империя Онлайн

Любима дреха?

Рокли по време на демота. Джинсите – стандарти. Работя от вкъщи със спортни панталони. А по време на Zoom разговори обличам официална тениска върху спортните панталони.

Високи или ниски обувки?

Високи обувки също задължително на демота. Ниски обувки по време на стендъп с екипа.

Кое типично женско качество/задължение Ви е чуждо?

Не съм човек, който споделя много. Не гледам телевизия. Не гладя.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Поне едно устройство с интернет връзка.

Любим нюанс червило?

Телесен.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Споделете нещо с нас, което не можем да открием в LinkedIn.

Една от най-големите ми интелектуални страсти е в сферата на Космологията и Астрофизиката. Голяма част от книгите, които съм прочела през последните години, са именно физични. А сега с децата (едното е на 4, другото над 6, а съпругът ми на 37) , най-голямото ми предизвикателство е да обясня с прости думи сложни концепции и да им помогна да развият критичното си мислене един ден.

“В индустрията на игрите основно доминират мъже и работим упорито, за да създадем обстановка, в която всички сме равни. Жените разработчици, QA-и, средни мениджъри, тези с ниво C, са изцяло равностойни с колегите си по отношение на влияние, възможности и възнаграждение.”

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Късметлийка съм – кариерата ми в Империя Онлайн започна, когато бях на 21 и получих всичките си професионални възможности тук. Никога не е имало полова дискриминация в какъвто и да е аспект в Империя Онлайн – жени програмисти, QA-и, мениджъри, такива с ниво C, са строго равнопоставени с колегите си. Трудностите, с които се сблъсках по пътя си, произлизат най-вече от два фактора. Първият е, че нямам предишен опит с технологиите. За радост продуктовата ми експертиза и умения за управление ми гарантираха възможността да компенсирам това, оглавявайки междуфункционални и разработващи екипи. От друга страна решението да имам деца, прави двете роли независими. За да достигна нивото на колегите ми от мъжки пол и да се състезавам с тях, се налага да работя много допълнителни часове, за да компенсирам времето, отдадено физически на децата ми (майчинство, отсъствие по болест и т.н.).

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Честно казано нямам представа. Може би сме 65:35.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Имайки предвид всички индустрии, не само нашата, да, несъмнено.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

В индустрията на игрите основно доминират мъже и работим упорито, за да създадем обстановка, в която всички сме равни. Жените разработчици, QA-и, средни мениджъри, тези с ниво C, са изцяло равностойни с колегите си по отношение на влияние, възможности и възнаграждение.

Колегите ти от мъжки пол държат ли се различно с теб?

Не.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример:улеснява ли комуникацията?)

Не. Истинският професионален успех няма общо с визията. А ако има, значи нито е истински, нито е професионален.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Продуцент съм и съм майка. Нямам друг избор, освен да се справям и с двете 24/7. Грижа се за младшите в екипа си, сякаш са мои деца. Гледам моите собствени, сякаш са най-приоритетния проект, върху който работя с много актуални версии и нанасям постоянни корекции.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория?

Tech Insider, Business insider, HiComm. Големи tech влогъри, като MKBHD, Unbox Therapy, Everytthing Apple Pro. Научни канали, като Vsauce, Kurtzgesagt. Kaldata, Наука и критично мислене във Facebook.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,