26 април, 2024

Паулина Драгоева е QA Team Lead в Accenture. Тя споделя с нас, че се чувства изключително уважавана на работното си място. Относно неравенството между половете, Паулина наблюдава тенденция към положителна промяна. Тя признава, че понякога е трудно да се разграничи професионалния от личния си живот, особено за един работохолик, като нея самата.

Паулина Драгоева е QA Team Lead в Accenture. Тя споделя, че се чувства изключително пълноценно и е уважавана на работното си място. Паулина разказва как още по време на студентските си години е започнала работа като тестер и тогава е научила доста неща за професията. След завършване на университет Паулина заминава за Австрия, но нещо в нея винаги я дърпа обратно към България. Казва, че наблюдава тенденция към положителна промяна, когато става дума за неравенството между половете на работното място. Допълва, че голям брой фирми започват да наемат все повече жени, което е похвално, но въпреки това е на мнение, че в глобален план ситуацията не е розова. Паулина споделя, че е трудно да се разграничи професионалния от личния живот, особено за един работохолик, какъвто е и самата тя. Паулина си почива от умственото натоварване, като кара колело след работа, разхожда се в парка или тренира вкъщи. Тя споделя, че по време на пандемията е открила ново хоби, а именно отглеждането на цветя. Въпреки че е имала няколко неуспешни опита, Паулина не се е отказала, а обратното – почти се е усъвършенствала. Тя се надява терасата й скоро да бъде изпълнена с изпълнена с много цветя, засадени от семена. Според нея качествата се изграждат индивидуално от всеки човек и нямат общо с пола. Паулина споделя, че винаги е имала късмета да работи за фирми, в които не е била дискриминирана заради това, че е жена. Въпреки това, разказва как преди време е била на интервю, където са й казали, че ниската заплатата за конкретната позиция, на която е кандидатствала, е идеална за “жена в IT сферата”. Смята, че членовете на един професионален екип трябва да изградят приятелство помежду си и да се напаснат така, че да се разбират само с една дума – точно както се случва в нейния екип в Accenture.

“Все повече фирми предприемат действия за наемане на повече жени, което е похвало.”

Паулина Драгоева, QA Team Lead, Accenture

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

По време на пандемията развих ново хоби – отглеждането на цветя. Вече съм почти специалист, въпреки че имаше и доста неуспешни опити. Но аз съм упорита и сега очаквам около 100-тина луковици на цветя да цъфнат скоро на терасата ми.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

До сега съм имала късмета да работя в такива фирми, в които не съм била дискриминирана заради това, че съм жена. Но преди време бях на интервю в една IT фирма и тогава в прав текст ми казаха, че заплатата за тяхната позиция, която беше доста ниска, е много добра за “жена в IT сферата”. По-шокиращото беше, че това ми го каза HR специалистът на въпросната фирма, която също беше жена.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Знам, че има доста жени, работещи като QA, дори някои от моите приятелки се занимават с това и имат успешна кариера.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

В България наблюдавам тенденция към положителна промяна. Все повече фирми предприемат действия за наемане на повече жени, което е похвално. За жалост мисля, че в

глобален план ситуацията не е розова и процентното съотношение за по-високото трудово възнаграждение е все още в полза на мъжете.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

В Аксенчър винаги сме насърчавали дамите към кариерно развитие при нас с различни инициативи – вътрешни workshops, парични бонуси при раждане, възможност за намалено работно време за майките, специално празненство за 8-ми март с подаръци.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Винаги се старая да имам добри взаимоотношения с всички, но не смятам, че получавам специално внимание от колегите мъже. В екипа сме изградили добри приятелства и смесе напаснали, така че да се разбираме и с една дума само.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример:улеснява ли комуникацията?)

По-скоро няма общо. Това се доказва особено и през последната една година, в която всички сме затворени вкъщи и често общуваме с хора онлайн, с които никога не сме се виждали на живо, но въпреки това успяваме да постигнем професионални успехи.

Как съчетавате личния с професионалния живот?Имате ли някакво правило, което спазвате?

Понякога е трудно, особено за работохолиците (като мен). Старая се да разнообразявам умственото натоварване с физическо – каране на колело, разходки в парка.

Завършили сте Приложна математика в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Какво Ви вдъхнови да изберете кариера в сферата на софтуерната индустрия?

Още в училище проявявях интерес към информационните технологии и очаквах с нетърпение часа по информатика. Учителката така ни представяше урока, че винаги беше интересно и ново, макар и трудно понякога. Работата с компютър определено ми харесваше още тогава. Когато започнах работа като QA още като студентка, нямах представа какво представлява процеса, свързан с разработката на един софтуер. Но когато навлязох повече в нещата, разбрах, че това е професията за мен.

Кои са най-важните качества на един Quality Assurance Team Lead?

Добрият тийм лийд трябва да умее да multitask-ва, винаги да е наясно какво се случва в екипа и да спазва самообладание при напрегнати ситуации. Добрият QA тийм лийд трябва да познава силните и слабите страни на всеки един човек в екипа си, за да разпределя задачите, така че едновременно да осигурява качествен testing, но и да развива и подобрява уменията там, където е нужно. Винаги се старая да обръщам нужното внимание на всеки един колега в екипа си и да давам насоки за разрешаване на проблемите. Перфектни организационни умения, всеотдайност и отговорност също спадат към тази графа.

Как можем да бъдем абсолютно сигурни в качеството на един продукт?

Качественият продукт трябва да отговаря на нуждите, очакванията и изискванията на клиента. Истината е, че нито един софтуер не e без абсолютно никакви бъгове. Но качеството се определя и от други параметри като ефикасност, добра функционалност, сигурност и най-важното – дали е достатъчно удобен за ползване от крайния потребител. За всеки различен продукт трябва да се изготви специфична тест стратегия, при която тестинг процесите да се изпълняват с необходимата стриктност и прецизност.

Как и къде трябва да се поставят границите между работния ден и живота след това, когато всичко се случва на едно място? Можете ли да дадете за пример няколко добри практики и съвети?

Най-добрият пример би бил да изключим компютъра си в 6:00 и да спрем да мислим за работа. Само, че това не винаги работи при мен – често успявам да се съсредоточа и да свърша повече неща след като всички останали вече са офлайн и Teams не мига постоянно от нови съобщения. Най-добре е да се научим да приоритизираме задачите си и ако нямаме спешни и неотложни, да оставим останалите за следващия ден, макар и за някои да е трудно да оставят недовършена работа. Една разходка след работа при мен действа изключително разтоварващо.

Любима дреха?

Раирана блуза.

Високи или ниски обувки?

Ниски – най-добре бели кецове.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Телефон, маска и дезинфектант.

Любим цвят червило?

#F57171 :D.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Според мен качествата се изграждат индивидуално от всеки човек и не се делят на полове. 😉

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

Time Heroes – https://timeheroes.org/bg/ , Новата Гора на София – https://novatagora.bg/

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,