19 април, 2024

Магдалена Гамишева e търговски директор в CLICO България. Тя е продуктов мениджър с богат опит в работата в сферата на информационните технологии и услуги. Квалифицирана е в бизнес планирането, продажбите, корпоративния софтуер, DC продуктите и управлението на партньори.

Магдалена Гамишева е търговски директор в CLICO България. Обича морето и често изпълнява кулинарните желания на хората около себе си. За Магдалена успехът зависи от много фактори. Относно проблема с неравенството между половете, тя счита, че в България не е толкова актуален. Според нея всеки мениджър, управляващ компания, трябва да оценява качествата както на кандидатите, така и на служителите си, като се фокусира върху това колко са компетентни, без да се влияе от странични фактори. Според нея, че трябва да развиваме и стимулираме професионалните си качества, без да отдаваме значение на пола. Според Магдалена женската визия и чар понякога помагат, но определено не мисли, че някой би взел ключово решение, само защото срещу него стои жена. Тя споделя с нас, че намира трудности в това да разграничи личния от професионалния си живот и го отдава на факта, че самата тя харесва много работата си и черпи вдъхновение от нея. Магдалена е професионалист, но и перфекционист – държи всичко да бъде съвършено. За ролята си на търговски директор в компания за ИТ сигурност тя споделя, че е нужно постоянно да научава нови и нови неща, както и винаги да бъде информирана за новите тенденции. Магдалена смята, че именно това е и една от причините, заради които се е насочила към технологичния бранш. Тя е на мнение, че сключването на сделка е като игра на шах – трябва да мислим няколко хода напред, да предвидим всички фактори, които могат да ни повлияят и да сме изцяло подготвени, за да сме сигурни, че клиентът ни ще остане доволен. Според Магдалена не могат да бъдат поставени конкретни часови рамки на един работен ден. По-скоро трябва да търсим начин да се справим с всичко и обмисляме различни варианти, благодарение, на които да постигнем целите си. Съветът на Магдалена е да открием нещото, което ни откъсва от ежедневната рутина и ни кара да живеем тук и сега.

“Затварянето на сделка е като игра на шах- мислиш няколко хода напред, предвиждаш всички фактори, които биха могли да наклонят вечните и взимаш своевременни решения. Но най-важното е да си подготвиш домашното и да си сигурен, че това което предлагаш на клиента е най-правилното за него.”

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn. 

Имам домашен любимец куче – чехословашки вълчак, което отскоро е част от нашето семейство и изпълва живота ни с много смях, игри и усмивки. Обичам морето, обичам да шофирам и нека не звучи нескромно, но съм добър шофьор… И не на последно място веднъж в седмицата изпълнявам кулинарни желания на колектива.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Случва се понякога при първоначалните контакти с чуждестранни компании. Усеща се леко недоверие, дори нотка подценяване, но щом отговориш с професионализъм, опит и познания, много бързо променяш тази нагласа.

Наясно ли сте колко жени работят на Вашата позиция?

Да и това ме мотивира още повече да развивам професионалиста в мен и да усъвършенствам знанията си ежедневно. Според Евростат 42% от ръководните позиции в България се заемат от жени. Друго проучване за „Най-добри страни в Европа за работа на жени“, оценяващо икономическа равнопоставеност на жени, заемащи ръководни позиции и отношение спрямо майчинство, отрежда първото място на България. Смятам, че успехът зависи от много фактори и затова второто проучване е по-обстойно. Има все още над какво да работим като общество, но сме в правилната посока и стъпка по стъпка ще го постигнем.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете все още е актуален в България и по света?

В някои региони по света е особено актуален. За България може би не в толкова голяма степен. Според мен всеки мениджър, управляващ компания трябва да оценява качествата на кандидатите и служителите си, стъпвайки на техните компетенции, а не по полов признак. И въпреки че сме израснали като общество, все още определяме някои задължения/качества като типични женски или мъжки, а би трябвало да работим в посока развиване и стимулиране на професионални качества при хората, които имат интерес и желание за развитие, независимо дали са мъже или жени.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Определено търсим разнообразието при назначенията, защото искаме CLICO да бъде място, в което различни хора изграждат екип и работят заедно без предубеждения и разделителни линии помежду им; имат свобода за лично и професионално развитие.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Трябва да попитате тях 🙂 Аз не усещам различно отнoшение спрямо мен.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Всички знаем поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Погледнaто в тази светлина – да, понякога помага, но определено не мога да кажа, че някой би взел ключово решение само, защото насреща стои жена.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Може би съчетаването на личния с професионалния живот би билo по-леснo, ако мога да се изключвам от работна вълна в свободното си време. За мен е трудно, защото постоянно обмислям всичко. Но това го отдавам на факта, че работата ми харесва и ме вдъхновява, както и че перфекционистът в мен иска всичко да е съвършено.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Darknet Diaries, блоговете на вендорите ни, а те не са никак малко, имайки предвид богатото портфолио на CLICO, Gartner (както класациите за различни решения, така и анализи за бъдещи фокус решения), SANS institute, разбира се и български – „Говори интернет”, „Гласът на Капитал”, „Парите говорят”. През останалото свободно време предпочитам хубава книга за компания.

Какво представлява професията на търговския директор в компания, предлагаща решения за ИТ сигурност? Как минава един Ваш работен ден? Кое Ви вдъхнови да се насочите към технологичния бранш?

Представлява комбинирането на много качества, част, от които отговорност, инициативност, дипломатичност, организацонни и търговски умения, намиране на нови клиенти и поддържане на удовлетвореността на настоящите, подпомагане на екипа. Нужно е постоянно обновяване на знанията и информираност за новите тенденции – „ученето през целия живот“ при нас е ежедневие . Това е и една от причините да се насоча към технологичния бранш. Той претърпява бурно развитие и постоянно възниква нуждата от нови решения, подпомагащи бизнеса, както и такива, които го защитават и допринасят за неговата сигурност и безпрепятственото му функциониране. Една успешна кибератака нанася множество видими и невидими щети на компанията, а понякога води и до директни загуби за бизнеса, които се възстановяват, ако изобщо успеят, в продължение на месеци или дори години.

Какви качества трябва да притежава човек, за да„затвори“ успешно една сделка? Тези качества зависят ли от пола, според Вас?

От пола – не, но от опита – да. Затваряне на сделка е като игра на шах – мислиш няколко хода напред. Предвиждаш всички фактори, които биха могли да наклонят везните и взимаш своевременни решения. Но най-важното е да си подготвиш домашното и да си сигурен, че това, което предлагаш на клиента, е най-правилното за него. Така той ще е с едно главоболие по-малко и спокоен с инвестицията, която е направил. Разбира се, понякога може да не постигнеш успех, но анализът на всичко, което се е случило и “объркало”, ще помогне занапред.

Как и къде трябва да се поставят границите между работния ден и живота след това, когато всичко се случва на едно място? Можете ли да дадете за пример няколко добри практики и съвети? 

Лично аз не мога да поставя граница, но и не искам. Когато работата те вълнува и е близка до натурата ти, нямаш желание за това. Работният ден няма часови рамки, а търсиш и мислиш различни начини, за да постигнеш целите си. Съвети и добри практики.. хм.. Бих казала на всеки – намерете нещо, което ви откъсва поне за малко от ежедневната рутина и ви кара да живеете тук и сега, да потуши бурята от прииждащи мисли и тревоги. За едни това е спорт, разходка, време с любими хора, четене, музика, или правене на нищо (dolce far niente). За мен практика за разтоварване се оказа йогата – време за себе си, време без мисли, време за тук и сега.

Какво означава да си търговски директор в CLICO България? Как минава един Ваш работен ден?

Екипът на CLICO расте, дори през изминалата трудна година наехме няколко нови колеги. Резултатите на компанията и доверието на клиентите ни са маркер за успехa на целия колектив. Работният ми ден е постоянен – със ставането преди 6, до лягането късно вечер (а понякога ме преследва и в сънищата 🙂 ). Постоянно мислиш в различни посоки – както над общите цели и пътя за постигането им, така и в дълбочина за конкретно предизвикателство, пред което си изправен. Доволна съм, че работя с такъв сплотен и целеустремен екип и съм сигурна, че ни очакват още много вълнуващи дни.

Любима дреха?

Рокля.

Високи или ниски обувки?

Високи.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Ключ за кола – свободата да стигнеш където и когато пожелаеш.

Любим цвят червило?

Гланц за устни.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Мрънкането. Винаги съм избирала да се изправя челно пред предизвикателствата, вместо да търся оправдания и да бягам от отговорност. Това ми помага в живота, а особено в работата е голямо предимство.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

Повече книги в малки читалища и библиотеки, тяхното популяризиране и дигитализиране.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,