24 април, 2024

Кирил Митов е Chief Technical Officer (CTO) на BeMe.ai (VC-funded heath tech start-up), където отговаря за разработката на целия технологичен стек, състоящ се от Big Data, мобилни и Web платформи, връзките с много външни системи и сериозните изисквания за обработка на данни, поставени пред една компания в сферата на здравеопазването. Целта на BeMe.ai е да подобри живота на деца с аутизъм. Дълги години Кирил преподава в ТУЕС и не изпуска възможност да спомене ТУЕС в представяне. Основава училище по роботика Robopartans през 2010 и успешно развива организацията до 10 града в страната, след което излиза от дейността през 2019. На тазгодишното издание на OpenFest 2021 Кирил ще представи лекция на тема “Оркестриране обработката на големи данни с Apache Airflow”, която ще се проведе на 14.08.2021 (събота) от 12:00 – 12:45ч.

Кирил, участвате като лектор в OpenFest 2021. Разкажете за темата, която ще представите. Защо избрахте точно Apache Airflow?

Когато дойде възможността да участвам в OpenFest, реших да се концентрирам върху 3-4 неща, едно от които е обработката на големи данни и данни като цяло, особено в сферата на здравеопазването. Смятам, че имам доста познания – неща, които хората имат желание да научат и да се спра на инструмент с отворен код – Apache Airflow, който може да помогне на екипите с обработката на данни. Всъщност от 4-те лекции, които предложих, организаторите сметнаха тази за най-подходяща. Именно тя бе мой фаворит, затова много се зарадвах.

Защо свободния софтуер и софтуера с отворен код за важни за бъдещото развитие на технологиите и иновациите?

Софтуерът със свободен код претърпя бурно развитие през последните 20-25 години. Станахме свидетели как големи корпорации тръгват именно в тази посока. Тенденцията, която аз забелязвам, е че бизнесът вече е сериозно базиран на решения с отворен код. Този код се използва за създаване на обща база, която всеки надгражда със свои допълнителни “feature”-и, които са необходими на съответната компания.

Подобен тип софтуер дава възможност за синхронизация между всички участващи в open-source обществото. Това дава възможност за предсказуемост и е причина този тип софтуер да има бъдеще.GitHub e основен пример – голяма компания, която преди години беше закупена от Microsoft. Реално в основата на GitHub стои Git платформата, върху която е базиран голяма част от софтуера им. Всъщност GitHub стъпи на него и даде допълнителните фийчъри, от които обществото,  потребителите имаха нужда. Има и множество други примери за продукти от корпоративния свят, от open-source обществото, които произлизат от една компания и се употребяват от друга. Именно това помага за развитието на иновациите.

Вие сте CTO на BeMe.ai – технологичен стартъп в областта на здравеопазването. Разкажете ни малко повече за него? Каква е Вашата кауза? Лесно ли беше да се преборите за инвестиция?

Целта на BeMe е да подобрим живота както на аутистите, така и на грижещите се за тях. Затова използваме данни и имаме холистичен подход към тях. Надяваме се в края на тази или началото на следващата година да представим нашия продукт и добавената ни стойност. Подбрали сме един изключително силен българо-канадски-американски екип, който е развит в рамките на два континента и три държави. Основателката на нашата компания е родител на аутист и има допир до проблемите, с които се сблъскват хората с това заболяване. Наясно е по какъв начин технологичните решения, базирани на данни, биха спомогнали нея и детето й да водят един по-ползотворен и спокоен живот. Стане ли въпрос за инвестиция – никога не е лесно да се бориш. Но ние успяхме да получим такава и да сформираме невероятен екип изключително бързо. Сега целим да доставим решението, което сме обещали. Аз вярвам, че ще успеем в рамките на следващите няколко месеца.

Залагате ли на свободен софтуер и софтуер с отворен код в BeMe.ai? Ако – да, какво използвате? Защо?

Да. Основната част от стека, по чието изграждане работим, е базиран на отворен код поради няколко причини. На първо място стои големият ни опит. Аз бях част от Eclipse и Apache обществата за отворен код и участвах в други проекти с такъв код. Знам как се оперира в този свят. Екипът ми също се чувства комфортно, когато всички е базирано на отворен код. Използваме Apache Airflow. Базирани сме на обработка на данни, на всякакви тулове, произлизащи от Python обществото, обработката на AI и прочие. Откъм уеб света разчитаме на Rails. Така се получава, че от една страна имаме Python, от друга – Rails, а по средата има много JavaScript, заедно с всички “tool”-ове, които идват с него. “User interface”-ът ни е “bootstrap”. Има и неща, които няма да бъдат “open source”, особено, когато навлезем в света на Apple и iOS, защото те не вярват много в отворения код, там играта е такава.

Какво ще посъветвате други технологични стартъпи по отношение на използването на свободен софтуер и софтуер с отворен код? Какъв е трендът в България, в САЩ, в световен мащаб?

Това, което бих посъветвал всички технологични стартъпи  е в началния етап да използват вече готов продукт – да имат готово решение, с което могат да решат възникнали проблеми. Ако се опитват да достигнат до решение на проблематика в сфера, в която няма налични такива с отворен код или пък са много слаби, е препоръчително да използват готови с цел да се вдигне стойността. А ако задачата може да се изпълни с отворен код, съществуват няколко основни правила. В отворения код има различни видове решения, но популярните са едва няколко и не е от значение на кое от тях се базират. Важно е да са насочени към сформирането на добър екип, който да добавя стойност с тези тулове. А по въпроса с тренда – в България и САЩ има различия. В България Rails не е толкова популярен, колкото в Щатите и някои части на Европа. Голям процент български компании се насочват все повече към outsourcing-a. Нагласата е, че тук се разработват множество продукти от различни компании. Тренд, който забелязвам в България е ориентацията към продуктови компании, което се дължи на по-достъпните инвестиции и подобряването на качеството. Наскоро Blender – мощен продукт за изграждане на 3D графика, получи голяма инвестиция от Facebook. Проблем, който понякога възниква е свързан с прекратяването на инвестициите. Затова е от изключителна важност да бъдем сигурни, че в основата ни стои правилното нещо. Друга тенденция, на която ставаме свидетели е, че в големи компании open source проекти са изцяло на payroll.

Какво е бъдещето на този вид софтуер?

Не мога да дам конкретен отговор и ще поясня защо. Когато Microsoft започнаха да се занимават с отворения код, имаше голяма пропаганда за това. Това в момента се отразява в един от продуктите на GitHub, а именно Copilot – изкуствен интелект, който инспектира целия код и на база на тези инспекции придобива знания и улеснява програмистите в писането на код. Тук се появяват въпросите дали ако си допринесъл за „парче” код и някой друг е започнал да използва фрагменти от него, е коректно? А лицензът поема ли го? От Free Software Foundation създадоха отворен call за white papers до 23-ти август, където хора с мнение по въпроса могат да споделят вижданията си. От тази гледна точка не се знае какво ще е бъдещето на този код и как ще реагират програмистите, чувстващи се ощетени поради откраднатия им труд. Но аз лично вярвам, че всичко ще се нареди.

Каква ползва носи той не само на разработчиците, но и на потребителите? Защо?

Броят на софтуери с отворен код, които вършат работа на потребителите, не е голям. Човек влиза в YouTube и има възможност да обработи видеото си директно на техния сайт. Същевременно съществуват софтуери за обработка на видео с отворен код, които не могат да се сравняват с предоставеното от големите компании от продуктова и потребителска гледна точка. Свикнали сме с натискането на един бутон да качим видео или пост в платформи като Facebook. Начинът, по който се развива отвореният код, е базиран на комуникацията между програмистите, течаща чрез него. Това решение трябва да работи, за да могат и бизнесите да работят. Затова потребителите искат завършен продукт, а в сферата на отворения код това би било трудно. Photoshop е популярен продукт, както и GIMP. Те наскоро споделиха, че имат нужда от финансиране, за да могат да предоставят на хората онова, което желаят да получат през 2021г. А за това се изисква доста. Blender също така беше с една идея по-труден за използване преди навлизането във Facebook. А в момента е изградено като софтуер за крайния потребител, което е рядкост. Това са основните причини повечето бизнеси да са базирани на отворения код.

Какво очаквате от събитието? Какво да очакват посетителите?

Имаше голям брой участници в миналия OpenFest. Залите в Sofia Tech Park бяха пълни. Тази година организаторите взеха решение събитието да бъде организирано в „Маймунарника” поради COVID 19. Очаквам да бъде доста вълнуващо, тъй като се проведоха и други събития на същата локация, към които имаше голям интерес. Общо сме 11 лектори. Разгледах лекциите на останалите и ми се струват изключително интересни. Съветвам всеки, който има възможност да разгледа програмата и да се включи, да го направи, тъй като могат да се научат много нови неща.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,