24 април, 2024

Заплащането на ИТ специалистите се определя от множество различни фактори, а по време на онлайн дискусията на DevStyleR “Заплатите в софтуерния бранш 2021“, аудиторията попита специалистите от сектора, дали града е от значение? Ако един Senior специалист работи от Шумен, Варна, Бургас, би ли изкарвал по-малко отколкото ако работи от София? Ето и какви отговори бяха посочени.

Мая Василева, HR Director в Prime Holding JSC, сподели най-напред, че поради пандемията и масовото преминаване към remote режим на работа, то разликите в заплащането между различните градове е почти изчезнало.

Разбира се, че все още има разлики, но те в даден момент ще изчезнат по мое мнение. В работата от разстояние няма значение къде се намираш като локация, за да получаваш еднаква заплата,” коментира тя.

Ако пандемията е катализатор за този фактор, то какво е пречило прези пандемията заплатите да бъдат уеднаквени“? Това попита от своя страна Милен Великов, HR Expert & Consultant.

Преди години имаше доста голяма разлика и много компании отвориха офиси в Пловдив, вместо в София, защото нивата там бяха по-ниски,” отговори Мая Василева и завърши с това, че COVID успешно е отворил границите за работа. Освен това, ключов фактор е и балансът между търсене и предлагане. Атанас Дюлгеров, Head Software Development & Integration в Smart IT сподели, че търсенето на работни места из другите градове в страната се е повишило значително в последните години, а това се е отразило неминуемо и на предлагането.

Тук панелистите загатнаха и един интересен казус – какво се случва с офис площите във време на пандемия, когато хората основно работят от домовете си? Офисите рядко се посещават, но офис сгради продължават да се строят. Атанас Дюлгеров даде пример със ситуацията в Smart IT, като отбеляза, че в компанията голяма част от служителите все пак предпочитат да работят от офис и дори отказват опцията за т.нар. дистанционна работа.

Все пак всеобщото съгласие бе, че дори и след пандемията, офисната ситуация ще остане хибридна – служителите ще могат да избират откъде да работят. Синиша Джукич, General Manager в Bosch.IO отбеляза, че в компанията все пак са решили да запазят офисните си пространства, а екипите си определят няколко посещения в офиса на седмица, така че да бъде поддържан балансът.

Хората усещат нужда от това да има все пак пряка обмяна,” коментира Джукич.

Пълни отговори на въпросите с гео-локацията, заплащането и офисните пространства можете да изгледате в приложеното видео.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author