19 април, 2024

Симеон Стоилов е директор „Управление на бизнес процесите“ в ePay.bg, част от Датамакс Систем Холдинг АД. През последните 15 години се занимава с управление, product development и project management в най-различни сфери и връзката им с ИТ. От 2018 г. фокусът му във финтех е насочен върху софтуерни и хардуерни продукти, които да решават реални бизнес нужди на клиентите на ePay.bg, но и на останалите компании от холдинга и EasyPay.

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

В сферата на разплащанията се правят портфейли с виртуални карти, имплементиране на блокчейн технологии, решения за оптимизиране на регулаторните процеси. При нас, освен потребителските продукти и услугите на ePay.bg, които покриват трендовете на пазара, се работи по множество специализирани приложения, свързани с банкови, картови и ERP системи. Винаги има нещо ново и интересно за правене – скенери за лични документи с верификация за истинност на документа, фестивална система за безкешово разплащане, решения за електронно подписване на документи, платежни модули и др.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

Трудно е да се прави пазарен анализ при липса на публични данни за пазара. Ако разглеждаме въпроса
от потребителска гледна точка, всеки, който има отношение към дигиталните разплащания, освен мобилното приложение на банката си, има поне още един акаунт в някое приложение. Не ги ползва активно, но си е направил регистрация, защото е модерно. Ако погледнем развитието на ePay.bg, който е първият български финтех, ние непрекъснато се стремим да даваме повече функционалности на клиентите. При старта през 1999 г. системата обезпечава плащанията с банкови карти в интернет. Първата онлайн покупка в България е през ePay.bg – това е диск на ФСБ. Постепенно се добавя плащането на битови сметки в София, а после и почти всички комунални дружества в страната, банкови преводи, плащане с 10-цифрен код, счетоводство за микро и малки фирми.

Кои са най-търсените финтех позиции на пазара?

Както във всеки друг сектор от ИТ бранша най-търсени са компетентни разработчици. Каквито и велики идеи да се генерират, в крайна сметка трябва качествен екип софтуерни инженери, който да ги реализира.

Кои са най-често използваните софтуерни технологии във финтех сферата?

Най-често се използват подходящите за целта технологии. Когато се говори за финтех прекалено често фокусът е върху приложението, което използва потребителят. Комплексната инфраструктура, която стои зад тренди приложенията, е изграждана с десетилетия с най-различни технологии.

Цялото интервю със Симеон Стоилов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author