25 април, 2024

Теодор Илиев е Head of Engineering в Tide. Той е математик по душа, възпитаник на СМГ. Напуска ФМИ още на 20, за да се фокусира на това, което наистина го влече – дизайн на системи и екипи. Минава през редица стартъпи, където основно ръководи малки екипи, а след кратка кариера като контрактор, през лятото на 2019 постъпва в Тайд. Днес заема позицията Head of Engineering на бекенд екипа на компанията.

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

Трендовете са за виско технологични решения, които гарантират бързо обслужване, гъвкавост, мобилност и най-високо ниво на сигурност. Като всяка друга услуга в 21 век, управлението на финансите става все по-лесно и достъпно за потребителя и по предизвикателно и рисково за финансовите институции. Един от основните трендове е именно в опростяването на комплексни процеси като международни плащания, фактуриране, кредитиране, револтиране – процеси които сме свикнали да отнемат дни, днес могат да се случат за части от секундата и един клик на телефона.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

Има значителен интерес към българския пазар, но основно като източник на високо квалифициран персонал. От гледна точка на “потребител” на финтех услугите, българинът все още е доста предпазлив и по скоро предпочита традиционните финансови институции, но безспорно се наблюдава ръст в тази посока.

Кои са най-търсените финтех позиции на пазара?

BackEnd developers, FrontEnd developers , Big Data анализатори , KYC (Know your clients) агенти , Специалисти по финансови престъпления и кибер сигурност.

Кои са най-често използваните софтуерни технологии във финтех сферата?

Както при повечето софтуерни компании на пазара, най търсени са Java, Python, Spring, Angular, iOS, Android.

Примамлив ли е финтех пазара от инвеститорска гледна точка и защо?

Финтех пазара определено е доста примамлив и компании като Тайд са доказателство защо това е така. Но като всеки бизнес модел и тук няма сигурна формула за успех. Ако търсите бърза възвращаемост на инвестициите си, то новостартиращ финтех проект със сигурност не би бил интересен за вас.

Има ли основни правила, спрямо нишата на финтех пазара, така че един финтех ентусиаст да се превърне в успешен ппредприемач?

Ако знаехме отговора на този въпрос, всички щяхме да сме успешни финтех предприемачи. Финтех сектора не е много по-различен от другите пазари – намерете нишата, която ще ви направи иноватори и бъдете безкомпромисни в качеството което предлагате!

Идва ли залезът на кеш разплащанията? Финтех услугите ли са причина за това?

Хубав въпрос. Може би отговорът се крие във въпроса колко често всеки един от нас носи кеш в портфейла си? Аз лично – рядко. Финтех услугите са естественото продължение на дигитализиращия се свят около нас, той не е отделно явление и затова е трудно да го определим като “причина” за нещо. В свят, в който все повече се стремим да бъдем “paperless”, какво по естествено от това да намалим “хартията’ в джобовете си.

Необходимо ли е банките да наваксват в своите услуги, така че да са конкурентни на финтех индустрията?

На хиляда процента – дигитализацията на банките не е въпрос на желание, а на оцеляване.

Как се създава успешна и стабилна с времето финтех компания? Необходимо ли е постоянно имплементиране на нови функционалности в услугата, така че да е конкурентна?

Новите функционалности безспорно могат да привлекат повече интерес към даден продукт, но това което задържа клиента е бързо, качествено обслужване и безкомпромисна сигурност. Успех може да има именно компания, която приоритизира тези две ключови направления и успоредно с това развива и предлага нови функционалности. Богатото портфолио от услуги в никакъв случай не е гаранция за успех, особено ако липс-
ва доверие и лоялност от страна на клиентите.

Интервюто с Теодор Илиев е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“, което може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author