20 април, 2024

Глобалният недостиг на чипове, който сериозно затруднява прогнозите за производството на конгломерати като Apple и Volkswagen, се очаква да продължи до първата половина на 2023 г., заяви главният изпълнителен директор на STMicroelectronics Жан-Марк Шери в интервю.

Нещата ще се подобрят постепенно през 2022 г., но ще се върнем към нормалната ситуация не преди първата половина на 2023 г.“, казва Жан-Марк, като под „нормална ситуация“ той има предвид редовни нива на инвентаризация на чипове и средни закъснения от около три месеца за попълване на компонентите.

Недостигът на чипове, който произтича от бум на търсенето от широк кръг индустрии, стимулира цените, казва още Шери, който ръководи френско-италианския производител на чипове STMicroelectronics от 2018 г.

Средната цена на чиповете на STMicro се е увеличила с 5% през 2021 г. спрямо преди година, казва той и добавя, че групата очаква по-нататъшно увеличение на цените през втората половина на 2021 г., както и през 2022 г.

Не е като в миналото, когато всички чакаха Microsoft да пусне нова операционна система, която да стимулира търсенето на много повече компютри“, каза Шери. „Това, което имаме, е промяна на глобално ниво с огромни поръчки за компоненти.

Базираната в Женева група STMicroelectronics ще може да задоволи само 70% от общото търсене на клиенти тази година, предават Reuters. Този дял ще се увеличи до 85-90% през следващата година, тъй като компанията инвестира в производствени мощности, добави той.

Също така, STMicro повиши прогнозата си за целогодишните продажби и инвестиции, тъй като нарастващото търсене от производителите на автомобили и телефони увеличи печалбата на компанията през второто тримесечие.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author