Георги Манолов е възпитаник на Американския университет в България и Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ. Крипто и блокчейн ентусиаст, през 2020 г. издава бестселъра „Стандартът Биткойн” на българския пазар. Георги води ключови проекти за бизнес развитие, като договаря банкови, платежни и рекламни партньорства с водещи компании в крипто индустрията за Nexo – българската компания, която е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Бихте ли се представили с няколко думи, както и да ни разкажете как възник – на интересът ви към технологиите?

Всичко стана съвсем естествено. Винаги съм се интересувал от технологиите, възможностите, които създават, и начина, по който променят живота на всички нас. Мечтите ми винаги са били големи и веднага след университета започнах да се занимавам с инвестиции в редица стартъпи. Именно така финтех стана логичният ми път на развитие, а през 2017 г. се гмурнах в света на крипто, когато интересите ми към инвестиции, технологии, икономика и философия се сляха перфектно. Тогава осъзнах, че крипто индустрията ще промени света и аз искам да съм на първата линия на тази революция.

Можете ли да ни разкажете за позицията на Business Development Executive в Nexo? Какви са основните ангажименти и предизвикателства пред вас?

Работата е всеобхватна – за да развиваш и буташ напред бизнес за милиарди, трябва да бъдеш в крак както с технологичните, така и с бизнес иновациите и да виждаш възможностите зад всяка една от тях. Отговорен съм за редица партньорства, които развиват не само Nexo и продуктите ни, използвани от над 1.5 милиона души по света, но и такива, които дават достъп и на други компании да се възползват от иновациите, разработвани от нас тук, в България. Скорошен ярък пример е партньорството ни със ZenGо – един от онези знаменателни моменти, които всички чакахме и ни доведоха още по-близо до крипто банкирането. В този проект крипто продуктът ZenGo интегрира нашето уникално Earn API и така потребителите могат да използват цялата „сила” на нашата високо спестовна услуга. Говорейки за развитие, няма как да не спомена нещо, с което също съм особено горд и е значимо за цялата общност. Тази година с Nexo подкрепихме разработките с отворен код за Биткойн с дарение от $150 000 към The Brink, под формата на грант в помощ на вече доказали се Биткойн девелопъри, които ще работят върху поддръжката, сигурността и функционирането на базовия протокол (Bitcoin Core). Те също ще бъдат включени в различни научни и развойни дейности, свързани с допълнител- ните функционалности и приложения на Биткойн и сходни проекти. The Brink е световна организация, която подкрепя и съветва  нови участници в разработките с отворен код за Биткойн чрез стипендиантска програма, както и подпомага работата на доказали се девелъпъри в областта на Биткойн протокола чрез грантова програма.

Има ли практики в бизнес развитието, които да са специфични конкретно за финтех индустрията? Какви са особеностите?

Бизнес развитието във финтех сектора има същата цел, каквато има тази функция във всички останали индустрии, а именно да води до финансов растеж. Но за разлика от тях, във финтех и в частност в крипто, трябва да действаш със скоростта на развитие на самия сектор, защото потребителите било то крайни или институционални, не чакат да им предложиш нов или подобрен продукт, а директно поглеждат към конкурен- цията. Затова трябва винаги да сме първи. Друга особеност е процесът на избор на партньори, с които ще предложиш по-добър продукт. Освен да си информиран ежеминутно за случващото се на международно ниво не само в твоя сектор, но и в свързани с него индустрии, успешните партньорства изискват предварително пазарно проучване с лабораторна точност, защото и най-малката грешка би била фатална от бизнес гледна точка – говорим за финансовите активи на милиони потребители и отговорността за тях е огромна. И разбира се, не само трявва да си крипто експерт и да си наясно с механизмите на цялата екосистема, но и да имаш качествата да предвиждаш в каква посока ще се развие пазарът не в бъдеще, а буквално утре.

Как стартирахте в компанията? Доколкото знаем, вие сте сред първите членове на екипа и пряк свидетел и отговорник за развитието на Nexo?

Присъединих към Nexo през 2018-та и тези три години минаха като щракване с пръсти. Тогава бяхме една шепа хора и всеки носеше стотина дини под мишницата. С много труд и постоянство реализирахме голямата идея зад продуктите ни. Днес, благодарение на тях, крайни потребители от цял свят използват дигиталните си
активи, без да се налага да ги продават. Променихме целия пазар. Няма по-голямо вдъхновение от това да видиш как нещо, стартирало като мечта в малък офис, не просто израства, а реално прави живота на милиони по света по-добър и постоянно набира скорост. Разбира се, никога не спираме да създаваме нови и нови решения, докато надграждаме съществуващите – динамиката се превръща в константа, когато продуктът ти отговаря на настоящите и бъдещи нужди на потребителя. Ще споделя една истина, валидна за всяка индустрия. Дори да имаш най-добрите идеи, продукти и бюджети, без точния екип те нямат абсолютно никакво значение. Най-важни са екипната култура и отношение, което насърчава, а не мачка – при нас това е основополагащо. За три години израстнахме в общност от 220 души, сплотена от идеята, че не е нужно да „бягаш на Запад”, за да създадеш новата голяма идея, която да покори световните пазари, или да работиш в наистина качествена компания. Създаваме всичко с българи, топ специалисти, които искат да градят нещо значимо, а не да бъдат просто служители без право на глас. Хора, които управляват свободата си и работят
безкомпромисно с ясното съзнание, че всичко, което правят, се отразява директно на продукта, в който влагат идеите, времето и усилията си.

Цялото интервю с Георги Манолов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,