Между 16 и 24 юли 2021 г. онлайн се проведе 62-ото издание на най-голямото и най-старо ученическо състезание – Международната олимпиада по математика (МОМ / IMO). Виртуален домакин отново бе Санкт Петербург, Русия, а българските ученици бяха заедно в гр. Банкя, в Националния център за повишаване квалификацията на учителите.

Шестимата ни най-добри математици гимназисти тази година мериха сили с над 600 други ученици от 108 държави. Резултатите не закъсняха – всяко от момчетата отбеляза завиден резултат, който донесе медал на всеки от тях. Така българският национален отбор по математика 2021 спечели 6 медала – 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови отличия, разпределени както следва:

  • Борислав Кирилов Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София – златен медал
  • Стефан Мартинов Хаджистойков, 12 клас, СМГ – сребърен медал
  • Илияс Башир Номан, 10 клас, СМГ – сребърен медал
  • Диян Христинов Димитров, 12 клас, СМГ – сребърен медал
  • Мартин Даниел Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово – бронзов медал
  • Къонг Виет До, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора тази година са доц. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ- БАН), и Александър Иванов (Плевен). Наблюдатели от българска страна са чл-кор. проф. дмн Николай Николов и проф. Петър Бойваленков (от страна на IMO). Всички момчета без Илияс, бяха част от националния отбор и през изминалата година по време на МОМ 2020 и Балканиадата. Тогава от Международната те спечелиха 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Борислав и Къонг могат да се похвалят и с 2 сребърни отличия от МОМ 2019 във Великобритания, а Мартин е национал и по информатика – едва преди няколко седмици завърши той участието си на 33-ата Международна олимпиада по информатика със сребърно отличие, което добави към другите си трофеи в дисциплината.

Припомняме, че в началото на месеца се състоя и Младежката балканиада по математика 2021 (също онлайн), и шестте отличия тогава наредиха България на второ място в класирането. Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата отсъздаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.  До 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 55 златни, 123 сребърни, 114 бронзови медала, както и 13 почетни грамоти.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,