6 октомври, 2022

В трудни времена са необходими нови решения. И така, водени от желанието за среща и общуване, организаторите на OpenFest взеха решение да поканят всички, съпричастни с отворената култура, на 19-ото издание, този път на открито – в Борисовата градина. Мястото на провеждане е отвореното пространство на „Маймунарника“, датите са 14 и 15 август, вход – свободен.

Причината за новата постановка е разбираема – на всички ни омръзна да се гледаме през екрани по цял ден. OpenFest е конференция, в обхвата на която попадат широк диапазон от теми, свързани с отворената култура – свободен софтуер, open source, open hardware, open data, но и теми от света на ИТ и отражението на цифровизацията върху обществото и живота на хората. Събитието се реализира от екип от доброволци. В този дух и всеки е добре дошъл да предложи и участва със своя тема, а лекциите се обсъждат и одобряват от комитет с разнороден състав.

Този път събитието ще се проведе в променен облик – с един поток, като всички съпътстващи дейности – работилници, детски кът, място за спомоществователи и срещи – ще бъдат на практика събрани „без прегради“. Темите, разбира се, остават – отворена култура, източници, технологии, отражението и взаимодействието им с обществото. След лекциите в съботната вечер ще има неформална музикална вечеринка, а в неделя – официално „afterparty“.

Пространството на „Маймунарника“ спокойно може да посрещне до 1200 човека, паркът сам по себе си предлага сянка и място за отдих, а който пожелае може да завърже своя хамак в близост. Предвиден е достъп за хора в неравностойно положение, както и за родители с деца – те ще могат да слушат лекциите, докато малките се забавляват в непосредствена близост.

За да бъдат включени и всички заинтересовани, които по това време са извън града, ще бъде подсигурено и обичайното за събитието излъчване на живо през интернет. На място ще се предоставя безплатна безжична мрежа, с помощта на която  участниците в програмата също ще могат да взаимодействат чрез запитвания, видеа и други помощни материали.

Програмата предстои да бъде завършена с още участия – всички желаещи да предложат своите теми могат да го направят на https://cfp.openfest.org/ . Ръководители и представители на фирми, които имат желание да спомогнат за провеждането на събитието (или да участват като изложители, лектори, каквито OpenFest набира), моля да пишат на sponsors@openfest.org.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,