27 април, 2024

Създателят на Linux Линус Торвалдс представи първия release candidate (RC) за версия 5.14 на Linux ядрото. Принос за нея имат около 1650 разработчици, като са включени 11 859 промени във файловете.

Торвалдс очаква новото издание да е “доста редовно“, в сравнение с предходното – 4.13 – което донесе ранна поддръжка на базираният на Arm Apple M1 процесор. Досега повечето промени са свързани с драйвъри в ядрото, заедно с актуализарии на графичния процесор и мрежови драйвъри. Сред актуализациите на GPU са и подобрения на графичния драйвър на Intel и AMD Radeon, съобщават в ZDNet.

Други промени включват “memfd_secret” и ново системно повикване за създаване на секретни области в паметта. Освен това Linux 5.14 трябва да има USB аудио драйвър с по-ниска латентност и няколко подобрения на драйвъра на файловата система.

Извън драйвърите има алтуализации на всички обичайни заподозрени: актуализации на архитектурата (arm, arm64, x86, powerpc, s390) и различни актуализации на core kernel: мрежи, файлови системи, виртуална машина, планиране и т.н.,” отбеляза Торвалдс.

Той също така подчертава усилията за почистване на кода на ядрото на Linux чрез премахване на поддръжката за integrated development environments (IDE).

Това, което по-малко обичайно, е как има много редове _removals_ като старият IDE слой най-накрая е срещнал отдавна закъснялата си смърт и цялата ни поддръжка на IDE вече се основава на libata,” обясни Торвалдс.

Разбира се, фактът, че премахнахме целия този наследен IDE код, не означава, че имахме намаление на редовете като цяло. Няколко десетки хиляди реда по-малко на наследения код не са достатъчно близо, за да се балансира обичайният растеж на ядрото. Но все пак е хубаво да се види това почистване“.

Linux 5.14 трябва да е stable до края на август или началото на септември.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author