19 април, 2024

Изкуственият интелект днес навлиза във все повече области от нашия живот и фотографската и видео техника не правят изключение. Производителят на оборудване за мобилни телефони, компютри и игрови конзоли Sandberg представи два иновативни продукта – уебкамера и стойка за смартфон – с вграден изкуствен интелект, който проследява прецизно обекта на заснемане. Това улеснява процеса на заснемане и стрийминг на видео, позволявайки на собственика на камерата да не е постоянно ангажиран с процеса, както и да добави повече движение към своите клипове.

Един от най-новите продукти на Sandberg е Motion Tracking Phone Mount – първата по рода си стойка за мобилен телефон с интегриран „фотографиращ робот“. Тя разполага с вградена малка камера и електрическо панорамиране, които се управляват от изкуствен интелект (ИИ). Камерата функционира като своеобразно „око“ за изкуствения интелект и проследява местоположението на обекта на заснемане. Благодарение на това моторизираното панорамиране автоматично държи обекта в центъра на рамката. Самият запис се извършва от камерата на мобилния телефон със стрийминг в реално време по обичайния начин.

В резултат се получава много по-приятен стрийминг, тъй като камерата може да следва движението гладко и плавно. Това позволява да използваме своя смартфон за да покажем всичко – от работа в градината, тренировка във фитнеса и стендъп шоу, до демонстрация на продукти и други професионални дейности. Устройството е идеален избор за бизнес презентации и заседания, при които презентаторът е прав или ходи, а не седи неподвижно пред камерата.

„Твърде дълго гледахме хора, които седят застинали в едно и също положение и говорят към мобилните си телефони на статичен фон. Но всичко това е на път да се промени. Аз лично съм наистина впечатлен от високото качество и плавното движение, които може да постигне нашият изкуствен интелект“ – споделя Мартин Холеруп, главен изпълнителен директор на Sandberg A/S.

Sandberg представи също и цилиндрична камерата, чиято горна половина може да се върти около оста си посредством вграден двигател. Той от своя страна се управлява от изкуствен интелект, който наблюдава в реално време записания образ и следи обекта на заснемане. Това позволява безпроблемно заснемане на подвижни обекти. Камерата поддържа Full HD резолюция, разполага със стъклен широкоъгълен 110° обектив и интегриран в нея микрофон.

Камерата е особено подходяща за презентации и други видове записи, при които презентаторът или водещият е прав или ходи. В резултат получавате същото видео, както при заснемане с ръчно управлявана камера, зад чието създаване обаче стоят битове и байтове, а не живо човешко същество.

Тагове: , , , , , , , , ,