18 април, 2024

Ясен Янков е професионалист с над 15 години опит в разработването на софтуер за финтех индустрията за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub – иновативнa обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен заема позицията VP of Engineering & Product в Nexo – българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии у нас?

Заплатите в сектора са висококонкурентни не само за страната, но и в сравнение с много развити пазари. В България има топ специалисти – ежедневно в Nexo работя с млади нахъсани колеги, които бутат крипто индустрията напред в световен мащаб и с експертиза и поглед,вперен винаги в бъдещето.

Това доскоро беше само в кръга на мечтите – да покажеш българска идея пред света и да си награден достойно за нея. Напълно нормално е насреща да получиш условия за работа, включително заплата, на глобално ниво.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

Разбира се. Дигитализацията и темповете на развитие – особено във финтех сектора, се случват с невиждана скорост, а конкретно в крипто индустрията пандемията допълнително ускори тези процеси.

Качествената промяна изисква талант, който да я движи. Затова и заетостта бележи стабилен ръст, като според официалните данни индустрията ще открие хиляди нови работни места през следващите няколко години. Това няма как да не доведе до увеличаване на нивата на заплащане. Стандартът се определя и от продуктите, които се развиват – техният успех и стабилност.

Тези резултати са тясно свързани с мотивацията на всеки един специалист. Ние търсим точно това – хъс, воля за победа и безкомпромисно отношение към детайла, защото работата на всеки член от екипа има директен отпечатък върху пазара.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

Част от колегите ни в инженерния екип дойдоха от други сектори, привлечени най-вече от иновативните технологии, с които оставяме следа в историята на глобалните финанси.

Всяко дете мечтае да промени света и това вече не е само фантазия,  а реален работен процес.

Освен това технологиите са неизменна част от ежедневието на 21-ви век и за младите хора е напълно естествено да търсят развитие в IT сектора.

Представете си, че имате знанията и амбицията да сте част от историята на бъдещето. Кой не би участвал в създаването й? Точно това е водещият мотиватор на професионалистите, които се присъединяват към Nexo, наред с конкурентното заплащане, годишните бонуси и различните допълнителни придобивки.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Основният мотиватор на един сериозен IT специалист, който обмисля дали да смени работодателя си, е същността на работата – дали е интересна, дали му дава свобода на действие, дали има директен принос за крайния продукт, дали работи с най-съвременните технологии и среща предизвикателства от целия технологичен стак. В Nexo имаме възможност, която идва веднъж в живота – да сме наистина на гребена на вълната в една тепърва изграждаща се индустрия. Точно това търси модерният човек в една работа. Другото е задължение.

Разбира се, колкото по-успешен е бизнесът на компанията, толкова повече дава тя на служителите си и ние дълбоко вярваме в това. Част от старт пакета в Nexo, независимо дали говорим за IT или друг отдел, са Nexo токени, чиято стойност порасна с почти 3000% през изминалата година благодарение на нахъсаната работа на всички колеги.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции/технологични области са най-добре платени?

Не можем да говорим за максимална заплата, тъй като таван на заплащането в IT сектора, а и в много други сектори, няма. Всяка заплата отразява баланса между бизнес развитието на компанията и индивидуалния принос на служителя под формата на опит и умения. Факт е, че нивата на заплащане в сравнително нови сектори като финансовите технологии и в частност дигиталните активи са по-високи, предвид че изискват специфични познания на най-новите и бонусите.

Има ли разлика в заплащането на специалистите между София и другите градове в България? На какво се дължи?

До скоро имаше разлики, но те започнаха да изчезват, тъй като все повече компании предлагат дистанционни възможности за работа в дългосрочен аспект. Вече е напълно нормално да работиш от дома си, от друг град, дори от друга държава, съответно заплащането не е обвързано с конкретна географска локация. С дигитализацията чупим всички бариери. Разбира се, заплащането продължава да е обвързано със същността на продуктите – доколко са иновативни и търсени, изискват ли познания за най-новите технологии, решават ли реални проблеми на потребителите. В Nexo вече обслужваме над 1 милион крайни и институционални клиенти от цял свят и броят им постоянно расте, а това е огромна отговорност, която се възнаграждава, независимо дали работим от офиса, Пловдив, Варна, Бургас или друго място.

Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените в сектора у нас и по принцип в световен мащаб?

Аз лично нямам такива наблюдения, но предполагам, че има проучвания по темата. За мен специалистът си е специалист независимо от пола. Безсмислено е да се разделяме, тъй като най-важна е експертизата. Партнираме си с много специалисти от цял свят – професионалисти с много опит и хъс и съмишленици в крипто сферата, защото вярваме, че само когато съберем правилните хора с правилните идеи на правилното място, можем да постигнем целите си.

Има ли промяна в заплащането и в допълнителните придобивки вследствие на пандемията COVID-19?

Да! Горди сме да споделим, че постоянно развиваме придобивките си в крак с времето. Много е важно да обърнем внимание на здравето си – и физическото, и психическото, затова в Nexo имаме и възможност за редовни консултации с психолог. Не забравяме и най-малките – тъй като в момента са затворени учебните заведения, в офиса създадохме детски кът с целодневна грижа за децата на колегите, който на шега наричаме “#cryptodaycare”. Интересно е да си споделяш работното пространство със следващото поколение крипто ентусиасти.

Ще променят ли компаниите от бранша политиката си за формиране на възнаграждения вследствие на това, че се предвижда работата от вкъщи да продължи като тренд? Как се променят? Чували ли сте за интересни практики по темата?

Единствената промяна, която виждам, е по отношение на част от допълнителните придобивки, например транспортни разходи или ваучери за храна, които се обезсмислиха в условията на работа от вкъщи. Ние отдавна предлагаме хибриден начин на работа, при който колегите сами решават къде се чувстват най-комфортно и най-ефективни. Съответно и заплащането, и пакетът от допълнителни бонуси се запазиха и дори увеличиха.

Как се случват повишенията в условията на пандемия? Как се оценяват служителите? Променят ли се сроковете и сумите?

Бързо адаптирахме системите и механизмите за оценка към виртуалната работна среда и тъй като най-важни са резултатите, продължихме да ги измерваме според същите критерии – колко успешни са новите ни рилийзи, колко нови потребители са привлекли, какви е обратната връзка от тях, така че повишенията са налице, когато има предпоставки за такива. Естеството на работата ни е такова, че можем да работим от всяка точка и най-важни са безкомпромисното ни постоянство, вниманието към детайла и убеждението, че нищо не може да ни спре.

Какъв е новият тренд, който забелязвате? Какви позиции ще се търсят?

Ние сме на гребена на социална и финансова революция и с нея са свързани всички технологични новости – блокчейн, криптовалути, умни договори, токенизация на активи. Крипто вече не е просто дума за поредната иновация, а индустрия за над един трилион щатски долара.

Всичко това доведе до появата на нови програмни езици като Solidity, Sophia, Plutus, Rust и други, които ще са много търсени наред с познатите ни C++, JavaScript, Java и други. Всички те ни дават възможност да разработваме изцяло нови решения в екосистемата на криптовалутите и всеки ден да се сблъскваме с комплексни казуси от целия спектър на технологиите, така че освен тях ще има и особено голяма нужда от “софт” умения като креативност, адаптивност, бизнес мислене.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,