20 април, 2024

Христо Йончев заема длъжността ръководител на отдел „Облачни услуги“ към Майлстоун Системс и е в компанията от седем години. С опит от близо 20 години стаж в разработката на софтуерни решения, текущо отговаря за три екипа, локирани в софийския офис и в процес на активно разрастване. Сферата на отговорности за отдела е разнообразна, иновативна за компанията и силно интригуваща в контекста на световните облачни лидери AWS и Azure.

Г-н Йончев, Milestone прави 10 години от началото на присъствието си на българския пазар през 2021 г. Какво постигна структурата на компанията в България за това време?

Когато започнах през 2014, бях първият служител, нает да бъде допълнителен програмист, който да подпомага екипа за уеб базирани услуги в Дания. Тогава бях служител № 35 в България, като екипите се помещавахме на 2 етажа с квадратура от 800 кв.м. Постепенно екипите започнаха да се увеличават, появиха се нови функционални единици и се превърнахме в мултифункционален сайт. Преди 2 години се наложи да се преместим в нов, по-голям и модерен офис, който да отговаря на нуждите на компанията и на нарастващия брой служители.

Какво е значението на българския офис на Milestone за световните операции? Доколкото знаем, именно той е вторият по големина R&D център на компанията?

Точно така, в София е базиран вторият по големина офис на Майлстоун Системс, както и вторият по големина R&D център. Тук са екипите, които добавят стойност към основния VMS продукт. Например Mobile Servers and Web екипа отговаря за мобилния сървър, който позволява опериране и управление на video management системата от мобилно устройство или браузър. Тук се прави и самият мобилен клиент – поддържаме Android и iOS. Technical support и sustaining engineering екипите ни също са от изключителна важност за бизнеса, тъй като играят ролята на очи и уши към нашите клиенти. Drivers and Integrations департаментът, който изцяло е позициониран в България, разработва и поддържа портфолиото от устройства, с които е интегриран софтуера ни. В Майлстоун се гордеем колко богато е то – над 10 000 вида. За нас е от първостепенно значение нашите клиенти да имат право на избор и да намерят най- подходящото за тях решение, в зависимост от нуждите и размера си. Затова имаме и Custom Development екип, който разработва решения за специфични нужди на клиенти, което ни позволява да бъдем максимално гъвкави.

Цялото интервю с Христо Йончев е налично в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author