19 април, 2024

На церемония на 10 юни 2021 г. в София Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в 18-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес – най-утвърденият и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който се провежда под мотото „Дай добър пример“.

Висши мениджъри на над 60 компании, участници в конкурса и членове на БФБЛ, членове на журито и съмишленици от неправителствения сектор присъстваха на събитието, което се проведе с партньорството на Филип Морис България, КЦМ 2000, M3 Communications Group и Дънди Прешъс Металс Челопеч. Престижните отличия бяха връчени от министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и ръководителя на отдела за международна търговия в британското посолство Тим Буйсере. Целта на БФБЛ като организатор на престижния ежегоден конкурс е да насърчи и популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще.

Интересът към настоящото издание на Наградите показа, че ковид-19 не отмени обществените ангажименти на отговорните компании, а дори ги активизира – много от тях трансформираха своите инициативи, за да отговорят на актуалните социални предизвикателства, и всички станахме свидетели на безпрецедентна мобилизация и солидарност“, подчерта председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването на церемонията.

В Годишните награди за отговорен бизнес 2020 участваха 78 компании с общо 111 успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на различни социални каузи в образованието, здравеопазването, екологията, развитието на служителите, подкрепа за местните общности и др. Всички кандидатури в отделните категории бяха представени накратко по време на церемонията, а компаниите, класирани на първо, второ и трето място
от независимото експертно жури, получиха своите плакети и сертификати.

Министърът на финансите Асен Василев връчи наградите в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото”. Носител на престижната титла за 2020 г. е Идеал Стандарт Видима със „Силата да помагаш“ – проект за добротворство, инспириран от ситуацията с коронавируса. Втори са от Ейч Пи България с HP Inspires Giving – програма за корпоративно дарителство и доброволчество в подкрепа на граждански организации.

Третото място заеха две компании с равен брой точки – Дънди Прешъс Металс Крумовград с инициативата си в партньорство с Община Крумовград за развитието на устойчиви бизнеси и създаването на нови работни места, независими от минната дейност, и Бош Инженеринг Център София с кампания за безопасно и екологично шофиране.

Победител във втората най-конкурентна категория „Инвеститор в знанието” стана ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“ – платформа за образование и кариерно консултиране на ученици и студенти. Втори са Комак Медикал с проекта „Път към университета“, насочен към млади хора от малки населени места. Третото място е за Шел България за подкрепата им за играждането на детския научен и енергиен център „ПланeтУм“ в Бургас. Наградите връчи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Третият по популярност приз „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” 2020 отиде при Титан Златна Панега Цимент за проекта за осигуряване на достъп до качествено образование за учениците в региона на Ловеч с фондация „Заедно в час”. На втора позиция са Дънди Прешъс Металс Крумовград с програма за изграждане на умения за работа в минната индустрия в неминен регион, а на трета – Нестле България с Nestle eBusiness Академия. Те получиха отличията си от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обяви компаниите, отличени в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”. Първото място спечели Шнайдер Електрик с подкрепата си за фондация „За нашите деца“ в изграждането на комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Втори са Ейвън Козметикс България с мисията си срещу насилието над жени, а третото място зае Сервие Медикал със SuperGlucoDog – проект за обучение на високоспециализирани кучета за лични асистенти на хора с диабет.

Лидл България е „Инвеститор в околната среда” за 2020 г. с дългогодишния проект за опазване на речното биоразнообразие „Дай шанс на балканката“. Подгласници са Евротекс с TexCycle – инициатива за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи, и Теленор с програмата си за подобряване на екологичното здраве на обществото. Те получиха отличията си от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. Финалистите в тази категория получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор за България.

В категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” първи са Филип Морис България с подкрепата си за програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана от Фондация Bcausе в тютюнопроизводителните региони. На второ място е Пивоварница „Каменица“ с инициативата „Топла кухня“ за хора в нужда, а на трето – Астелас Фарма с информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“. Отличията връчи д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви носителите на новата специална награда „Многообразие на работното място“, учредена за първа година от Хартата на многообразието в България – инициативата на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията за насърчаване на равнопоставеността и приобщаването. Престижното първо място зае Лидл България с цялостната си програма в областта на човешките ресурси Lidl: Top Employer in Аction, на второ място е Хилтън София с проекта си за професионална интеграция на младежи със Синдром на Даун, а на трето – ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“.

Специалната награда Еngage за принос на служителите към социалноотговорен проект на компанията, която се определя от британското посолство в София, отиде при Комак Медикал за програмата „Път към университета“ и бе връчена от Тим Буйсере, ръководител на отдела за международна търговия в посолството. Водеща на събитието за поредна година беше Радинела Бусерска – водеща на новините по Bulgaria ON AIR.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author